En intressant blogg

En blogg som jag regelbundet besöker är Jorma Tenovuos från Utö (http://www.jtenovuo.com/blogi/). Där rapporterar han om alla fåglar som noteras ute på denna intressanta utskärsö, där BFF höll sitt årsmöte 2012.

Det är ju bara så intressant att se hur Jorma på Utö befinner sig på första parkett, speciellt beträffande vårflyttning - här mellanlandar många fågelarter som annars inte har något med utskär att göra.

Och här är de lättobserverade, och möjliga att fotogerafera, som dokumenterats i hans fina bok "Fåglarnas Utö" som jag kort presenterade i vår senaste årsbok. Då hade 299 arter noterats på ön-

Den 25.5.2015 hittades art nr 300 = kornsparv.

Bilder för webbsidor - myten om 72 dpi

Man ser ofta uppmaningar att bilder för olika webbsidor skall sparas i 72 dpi. Jag har själv också för inte så länge sedan rutinmässigt haft med den uppgiften när jag har begärt in bilder för webbsidor. Men faktum är att det är en myt att man skulle behöva spara bilderna i någon specifik upplösning när bilden skall användas på en webbsida! Här får du lite beskrivningar och längst ner ser du några exempel.

Bildhantering

Bildhanteringen har delvis förnyats. Alla bildkategorier har flyttats under en kategori med ägarens namn. Det här för att lättare hålla ordning på bildkategorierna. Det här gör att:

  • När du gör en ny bildkategori för dina bilder så skall du alltså se till att välja kategorin med ditt namn som överliggande kategori!
  • Om du inte tidigare har laddat upp bilder skall du först göra en kategori vars namn är = ditt eget namn (Förnamn Efternamn). Se till att den hamnar under kategorin "Medlemmarnas bilder". Sedan gör du under den kategorin nya kategorier för dina bilder med beskrivande namn (tex. namn på ställen, evenemang, typ av bilder osv.).
  • Du behöver inte längre sätta dina initialer i rubriken för att visa vems kategori det är
  • Om du inte har bilder direkt i din egen huvudkategori (den med ditt namn) så visas ingen tumnagelbild i namnlistan. Du måste ladda upp en menybild för din namn-kategori (för tillfället går det inte att välja tumnagelbilder från underkategorierna).

 

Att fylla på bildgallerier

När man lägger till bilder i ett galleri så syns de nya bilder också automagiskt i de inlägg där man visar sitt galleri (där man satt in en Galleri-tag med hjälp av galleriknappen). Mao. så kan man bra skapa ett allmänt galleri åt sig som man fyller på efter hand istället för att alltid skapa nya gallerier. Det betyder också att man inte nödvändigtvis behöver skapa ett nytt inlägg för att visa sitt senaste tillägg i galleriet, om man inte önskar visa specifikt just den eller de bilder man lagt till (men då sätter man endast de nya bilderna i inlägget, inte hela galleriet).

Lytro - glöm oskarpa bilder

Hur många gånger har det hänt sig att man önskar att man satt fokuseringen på ett annat ställe i bilden!? Litet svårt att fixa efter att bilden är tagen - tills nu!

Dropbox

Dropbox

 

Dropbox är en gratis tjänst för att lagra filer där ute i "molnet". I praktiken så är det en ftp-sajt där man lagrar sina filer, men till tjänsten får man klientprogram som kan installeras på både datorer och smarttelefoner. Det betyder att du kan installera din dropbox som en egen mapp på din dator. Den här mappen hålls sedan synkroniserad med alla andra dropboxmappar du installerar på andra datorer.