Nu är det igen dags att kavla upp ärmarna och tänka framåt. Vi efterlyser bidrag till BioFoto Finlands årsbok 2024 och hoppas att så många medlemmar som möjligt vill skicka in material. I årsboken är bilderna det viktigaste, men läsarna gillar också berättelser. Vi ”biofotingar” är vetgiriga och vill lära oss mer om olika platser, motiv, flora och fauna osv. 

Vår årsbok har hittills gett vår förening en unik profil – med hjälp av ditt material försöker vi än en gång leva upp till det!

Som skribent får du ett friexemplar av årsboken, förutom ditt eget medlemsexemplar. Vill du ha fler, får du köpa dem till halva priset, 10 euro per styck. 

Upplägget fortsätter ungefär som tidigare. Den här gången är det de två seniorbiologerna Lotta Sundström och Johan Ulfvens som i huvudsak håller i trådarna. Korrekturet granskas av Krister Welander och Annika S. Lindblom. Vi siktar på att få till stånd ett läsvärt paket på ca 100 sidor i tryck. Tanken är att årsboken utkommer under vårvintern. För att det ska lyckas behöver vi ditt material senast kring den 1 december.

Mejla gärna genast din idé till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så att vi vet att du ställer upp och kan börja planera helheter. Vi svarar på alla inkomna mejl, men i sällsynta fall kan ett mejl gå näsan förbi, och då är det bara att höra av sig på nytt. Notera dock att Lotta är huvudsakligen ”offline” från den 16.10 till 12.11, så svaret kan dröja under den perioden.

Lotta Sundström & Johan Ulfvens

Hur gå till väga?

Fundera på vad just du kan berätta om: ditt favoritområde, mycket gärna din närmiljö, eller ett ställe i eget land, ett intressant möte med djur, fåglar eller något annat, ett landskap du gillar, ett motiv du gillar osv. 

Plocka fram en serie bilder som illustrerar det du vill berätta om. 

Sedan börjar du skriva: det är lättast att skriva om bilderna är framme. Man kan klistra in bilder i litet format i ett Word-dokument när man skriver, vilket ”triggar” minnet.

Också bidrag som handlar om kameror och fotoutrustning är självfallet välkomna. 

Om du hakar upp dig på texten kan du ta en paus på en vecka eller så och sedan återkomma till skrivandet. Alla lider då och då av skrivkramp. Ge inte upp – vi har alla som fotografer något viktigt och intressant att berätta. 

Vad behövs? 

Gärna 5–8 bilder, ombrytaren väljer de som passar bäst för artikeln/utrymmet/helheten. Gärna både stående och liggande bilder om du har.

Bilderna ska helst vara i filformaten jpg eller tiff (inte RAW), färgrymd AdobeRGB och bitdjup 8 bit (inte 16 bit).

Kom ihåg att bildfilerna ska vara tillräckligt stora. För en halvsida räcker ca 1 700 pixlar på bredden, för ännu större bilder bör det vara minst 2 900 pixlar (3 spalter) respektive 3 800 pixlar (4 spalter) på bredden.

 

En kort bildtext till varje inskickad bild. Bildtexterna skrivs i slutet av textfilen. Skriv inte bildtext i bildfilens namn.

 

En text på 1–2 sidor räcker. Ifall du upplever att du vill skriva kortare eller längre, så går det i de flesta fall, beroende förstås på helheten. En spalt är ca 2 200 tecken med mellanslag. Om du är ovan att skriva,  oroa dig inte, alla texter redigeras och korrigeras. Textfiler kan skickas som doc, docx, pages, rtf, wpd eller txt – i regel är dock rtf enklast och bäst.

Namnge dina filer på ett logiskt sätt, helst utifrån ditt eget efternamn. Om du heter Andersson så heter textfilen Andersson.rtf (eller Andersson.doc m.m.) och bilderna heter Andersson1.jpg, Andersson2.jpg, Andersson3.jpg osv.

En presentation av dig själv med namn, hemort och 2–3 meningar om dig själv. Bifoga gärna uppgifter om hemsida, Instagramkonto, telefonnummer och/eller e-postadress. Kolla gärna i tidigare årsböcker hur presentationerna skrivits. 

Ett porträtt på dig själv i storleken ca 1500 × 1 000 pixlar så att det finns skärmån för en tryckt bild på ca 640 × 480 pixlar. Kom ihåg att nämna vem som är fotografen.

Hur leverera?

Leverera allt material helst så fort som möjligt, men senast 1.12, via wetransfer.com, filemail.com, eller motsvarande tjänst, till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Om allt material är under 10 MB, så kan du skicka det per e-post, t.ex. som ett zip-paket.

Om du märker att du inte kan leverera det du åtagit dig, meddela då redaktionen så fort som möjligt.

 Lycka till!