Dags att tänka på årsboken 2022

Stort tack till alla som bidrog med text och bilder i BioFoto Finlands årsbok 2021. Bidragen kom in i tid och slutresultatet kan vi alla vara stolta och nöjda över. Nu är det igen dags att kavla upp ärmarna och tänka framåt. Vi efterlyser bidrag till årsboken 2022 och hoppas att så många medlemmar som möjligt vill skicka in material.

Upplägget fortsätter ungefär som i fjol. Sofie von Frenckell är huvudredaktör, Johan Ulfvens sköter om korrektur och tekniken. Såsom tidigare år korrekturläser Krister Welander och ordförande årsboken före tryck. Vi siktar på att få till stånd ett läsvärt paket på ca 100 sidor i tryck. Tanken är att årsboken utkommer under vårvintern. För att det ska lyckas behöver vi ditt material senast kring den 1 december.

Mejla gärna genast din idé, så att vi vet att invänta den och kan börja planera helheter. E-post till: svfren (at) gmail.com. Sofie svarar på alla inkomna mejl, så om du inte får svar, mejla henne pånytt.

I årsboken är bilderna det viktigaste, men läsarna gillar också berättelser. Vi är intresserade av att veta hur fotografen känt och upplevt fotograferingen, situationen, platsen eller sitt projekt. Vi ”biofotingar” är vetgiriga och vill lära oss mer om olika platser, motiv, flora och fauna osv.

Som skribent får du mot begäran ett friexemplar av årsboken. Vill du ha ännu fler, får du köpa ytterligare två exemplar till halva priset, 10 €/st.

Vår årsbok har hittills gett vår förening en unik profil – med hjälp av ditt material försöker vi än en gång leva upp till det!

Sofie och Johan 

Vad behövs?

Följande material behövs till årsboken:

  • Gärna 5–8 bilder, ombrytaren väljer de som passar bäst för artikeln/utrymmet/helheten. Gärna både stående och liggande bilder, om du har.

Bilderna ska helst vara i filformaten jpg eller tiff (inte RAW), färgrymd AdobeRGB och bitdjup 8 bit (inte 16 bit).

Kom ihåg att bildfilerna ska vara tillräckligt stora. För en halvsida räcker ca 1 700 pixlar på bredden, för ännu större bilder bör det vara minst 2 900 pixlar (3 spalter) respektive 3 800 pixlar (4 spalter) på bredden.

En kort bildtext till varje inskickad bild. Bildtexterna i slutet av textfilen. Skriv inte bildtext i bildfilens namn.

  • En text på ½–2 sidor räcker. Ifall du upplever att du vill skriva kortare eller längre, så går det i de flesta fall, beroende förstås på helheten. Dock undanbedes att texten överskrider 10 000 tecken, inkl. mellanslag. (En spalt är ca 2 200 tecken). Om du är ovan att skriva – oroa dig inte – alla texter redigeras och korrigeras. Textfiler kan skickas som doc, docx, pages, rtf, wpd eller txt – i regel är dock rtf enklast och bäst.
  • Namnge gärna dina filer på ett logiskt sätt, helst utifrån ditt eget efternamn. Om du heter Andersson så heter textfilen Andersson.rtf (eller Andersson.doc m.m.) och bilderna heter Andersson1.jpg, Andersson2.jpg, Andersson3.jpg osv.
  • En presentation av dig själv: namn, hemort, eventuell hemsida och 2–3 meningar om dig själv. T.ex. så här: NN är en i Esbo boende Korsholmare, som är entomologiskt kunnig naturfotograf och -skribent. Till vardags jobbar NN med ... Bifoga gärna Instagram namn, hemsida, telefonnummer och/eller e-postadress. Kolla gärna i tidigare årsböcker hur presentationerna skrivits.
  • Ett porträtt på dig själv i storleken minst 1 500 × 1 000 pixlar så att det finns skärmån för en tryckt bild i storleken 650 × 480 pixlar. Idén med porträttet är att läsaren skall kunna känna igen personen i porträttet. Kom ihåg att nämna vem som är fotografen till porträttet.
  • Om något i materialet saknas eller är för oss oklart så tar vi kontakt.

Leverera allt material helst så fort som möjligt, men senast 1.12, via wetransfer.comfilemail.com, eller motsvarande tjänst, till svfren (at) gmail.com. Om allt material är under 10 MB, så kan du skicka det som mejl, t.ex. som ett zip-paket. Om du märker att du av en orsak eller annan inte kan leverera det du åtagit dig, meddela då Sofie så snabbt som möjligt.

Hur gå till väga?

Fundera ut vad just du kan berätta om: ditt favoritområde, mycket gärna din närmiljö, eller ett ställe i eget land, ett intressant möte med djur, fåglar eller något annat, ett landskap du gillar, ett motiv du gillar osv.

Plocka fram en serie bilder som illustrerar det du vill berätta om.

Sedan börjar du skriva: det är lättast att skriva om bilderna är framme. Man kan klistra in bilder i litet format i ett worddokument när man skriver, vilket "triggar" minnet.

Om du hakar upp dig på texten kan du ta en paus på en vecka eller så och sedan återkomma till skrivandet. Alla lider då och då av skrivkramp. Ge inte upp – vi har alla som fotografer något viktigt och intressant att förtälja.

Lycka till!