Dags att tänka på årsboken 2021
Stort tack till alla som bidrog med text och bilder i BioFotoFinlands årsbok 2020. Bidragen kom in i tid och slutresultatet kan vi alla vara stolta och nöjda över. Nu är det igen dags att kavla upp ärmarna och tänka framåt. Vi efterlyser bidrag till årsboken 2021 och hoppas att så många medlemmar som möjligt vill skicka in material.
Upplägget fortsätter som i fjol. Sofie von Frenckell är huvudredaktör, Johan Ulfvens sköter om tekniken och Krister Welander läser korrektur. Vi siktar på att få till stånd ett läsvärt paket på ca 100 sidor i tryck. Tanken är att årsboken utkommer såsom tidigare år under vårvintern. För att det ska lyckas behöver vi ditt material senast kring den 1 december.
Mejla gärna genast din idé, så att vi vet att invänta den. E-post till: svfren (at) gmail.com.
I årsboken är förstås bilderna det viktigaste, men kom ihåg att läsarna gillar berättelser. Vi vill veta hur fotografen känt och upplevt fotograferingen, situationen, platsen eller sitt projekt. Vi ”biofotingar” är vetgiriga och vill lära oss mer om olika platser, motiv, flora och fauna osv.
Vår årsbok har hittills gett vår förening en unik profil – med hjälp av ditt material försöker vi än en gång leva upp till det!
Sofie, Johan och Krister
Vad behövs?
Följande material behövs till årsboken:
Gärna 5–8 bilder, så ombrytaren kan välja de som passar bäst för artikeln/utrymmet/helheten. Gärna både stående och liggande bilder, om du har. Bilderna ska helst vara i filformaten jpg eller tiff (inte RAW), färgrymd AdobeRGB och bitdjup 8 bit (inte 16 bit).
Kom ihåg att bildfilerna ska vara tillräckligt stora: för en halvsida räcker ca 1 700 pixlar på bredden, för ännu större bilder bör det vara minst 2 900 pixlar (3 spalter) respektive 3 800 pixlar (4 spalter) på bredden.
En kort bildtext till varje inskickad bild. Bildtexterna i slutet av textfilen.
En text på 1–2 sidor räcker. Ifall du upplever att du vill skriva kortare eller längre, så går det i de flesta fall, beroende förstås på helheten. Om du är ovan att skriva – oroa dig inte – alla texter redigeras och korrigeras. Textfiler kan skickas som doc, docx, pages, rtf, wpd eller txt – i regel är dock rtf enklast och bäst.
En presentation av dig själv: namn, hemort, eventuell hemsida och 2–3 meningar om dig själv. T.ex. så här: NN är en i Esbo boende Korsholmare, som är entomologiskt kunnig naturfotograf och -skribent. Till vardags jobbar NN med ... Bifoga gärna telefonnummer och/eller e-postadress. Kolla gärna i tidigare årsböcker hur presentationerna skrivits.
Ett porträtt på dig själv i storleken ca 250 × 200 pixlar. Kom ihåg att nämna vem som är fotografen.
Leverera allt material helst så fort som möjligt, men senast 1.12.2020, via wetransfer.com, filemail.com, eller motsvarande tjänst, till svfren (at) gmail.com. Om allt material är under 10 MB, så kan du skicka det som mejl, t.ex. som ett zip-paket. Om du märker att du av en orsak eller annan inte kan leverera det du åtagit dig, meddela då Sofie så snabbt som möjligt.
Hur gå till väga?
Fundera ut vad just du kan berätta om: ditt favoritområde, mycket gärna din närmiljö, eller ett ställe i eget land, ett intressant möte med djur, fåglar eller något annat, ett landskap du gillar, ett motiv du gillar osv.
Plocka fram en serie bilder som illustrerar det du vill berätta om.
Sedan börjar du skriva: det är lättast att skriva om bilderna är framme. Man kan klistra in bilder i litet format i ett worddokument när man skriver, vilket "triggar" minnet.
Om du hakar upp dig på texten kan du ta en paus på en vecka eller så och sedan återkomma till skrivandet. Alla lider då och då av skrivkramp. Ge inte upp – vi har alla som fotografer något viktigt och intressant att förtälja.
Lycka till!