Kolla raderna i "Fotoprat" - tack för mig!

Håkan Eklund (från och med 1.7.2018 friherre, frilansskribent och -fotograf)

 

NAFO 6 (2016-2018) – 15 deltagare
- 14 aktivt med
Kursledare: Håkan Eklund

14 har godkänd § 9 = 93 %
10 har godkänd § 3 = 67 %

§ 3 - examination 23-34.11.2018 (för Nafo 7, men också för de Nafo 6:or som ännu vill försöka)

§ 4 - examination under senhösten/slutet av 2018

___________________________________________________________________________________________

NOTISER

1) Under året skall också ni göra en likadan "Nafobok" som Nafo 5 har gjort, som utkom i december 2017, och som har skickats ut till er. Ett övningsarbete som behövs för att "kvittera" några kriterier i er § 4 - examensdel. Kom ihåg att det i kriterierna för § 4 står: "Kan samarbeta med redaktörer, bildredaktörer, ombrytare och andra potentiella parter som har inflytande på projektet". Det betyder att ni skall ta de deadlines på allvar som era redaktörer (Peter P/Henna L) sätter!

2) I samband med § 3 -examinationen i Brusaby 23-24.1 diskuterade vi potentiella § 4 - upplägg med alla som var med. Det är viktigt att ni redan nu börjar jobba på den bildsamlingen, dvs minst ett dussin bilder av hög kvalitet som skall utgöra en enhetlig och "harmonisk" bildserie. § 3 och §4 examination skall hållas i december.

3) I den bildkritik som ni har med Patrik Larsson under 2018 kan ni ventilera bild- och temaval med honom. Examinations-systemet har från och med i år har ändrats, att det inte längre blir examinationer i Brusaby (dvs. alla på en gång), utan mera flexibelt vartefter ni har något att presentera. Och se verkligen till att ni utnyttjar den bildkritikservice (som ni får som en videofilm) som vi köper från Patrik, ett unikt sätt för er att växa som fotograf! Konstruktiv bildkritik skall handhas av proffs, som behärskar teknik, komposition och bildredigering - och som dessutom är en god fotopedagog - som Patrik L är.

4) Ni som inte har er § 3 godkänd, skall också nu göra den färdig. Ni kan presentera den samtidigt med ert § 4 - arbete. Eftersom ni skrivs ut från Axxell i slutet av året, vill vi att alla som vill avlägga dessa examina gör det senast i december.

 

___________________________________________________________________________________________

Nästa fotoaktivitet:

Augusti
Fototräff med Niclas Rantala inför Svalbard i september (vapenhantering, säkerhet, utrustning); Niclas informerar

11 - 16.8, Fotoresa till Vitahavskarelen inkl. björnfotografering i Kuhmo/främst för Nafo 7 men också för sexor som inte kunde komma med senaste år


 

Preliminärt program för Nafokurser 2018

Januari 2018

19 -21.1, Brusaby-veckoslut för Nafo 7: visuellt uttryck, digital arbetsgång med Patrik Larsson. En mycket viktig kurs för att klara § 9. Intresserade från Nafo 6 som behöver repetition är också välkomna.

22-24.1, § 4 – examination i Brusaby för Nafo 5 (måndag-tisdag), § 3 - examination för Nafo 6 onsdag 24.1. Måndag och tisdag gäller § 4 för Nafo 5, tisdag och onsdag § 3 för Nafo 6 (och övriga).

Februari
10.2, Camera Naturas naturfotodag i Västerås för Nafo 6 o 7 (§§ 9, 3 & 4); kursen betalar inträdesbiljetterna för alla som har tid och möjlighet att vara med. Att se kunniga naturfotografers arbeten är synnerligen viktigt för er egen utveckling; här kan hittas idéer för ett § 4 – projekt. Var och en arrangerar och betalar sin resa själv; Västerås är ju nära Sthlm ... (http://www.trippus.se/eventus/userfiles/88877.pdf). Den som är intresserad och har tid och råd skall meddela mig inom december så bokar jag biljetter som fakturerars Axxell. Detta endags evenemang är populärt och platserna är begränsade.

16-18.2, Brusaby-veckoslut för Nafo 6 o 7. Fredag kl. 13 - 17. Kortkurs om friluftsteknik (Daniel Backman) kartmaterial, kompass, utrustning (skor, kläder, kokutrustning, tält etc.). Lördag kl- 09-12, om årets program, bildvisning. Lunch 12 - 13. Eftermiddagen (13-17) Boris Fagerström, fotograf: om kommersiell fotografering, upphovsrätt och personlig integritet enligt den finska lagstiftningen. Söndag: vinterlandskap, fotografering i fält.

1-4.3, Grupp I/Nafo 6/Vinterlandskapsfotografering i Kuusamo (§ 3 & § 4) 1.3= resdag, 2 och 3.3 = fotografering, 4.3 = resdag.

Logi bokad i Oulanka fältstation (tillhör Uleåborgs universitet). Några Axxellbilar är bokade, men oftast brukar många flyga till Kuusamo för att slippa den långa bilresan, men boka I TID, det är sportlovsveckor ... Meddela om deltagande inom december, om om resesätt.

9-11.3, EXPLORE 2018 (vildmarks-och fotomässa), Älvsjö, Stockholm (§ 3 & § 4)/Nafo 6 o 7. Nafo 6 med som utställare med utställningen "Bland skogens träd".

April
21-22.4,
Kotka Maretarium & Tropicario i H.fors för Nafo 6 (för den som missade i fjol) o 7. Fotografering som behövs för § 3. Fotoutflykter till Langinkoski, Kotka och Borgåtrakten. Övernattning på vandrarhem i Borgå. Med Axxellbilar.

Maj
3-6.5, Landskapsfotokurs i Söderåsens nationalpark/Kullaberg med Patrik Larsson (Nafo 6). Avgång från Åbo onsdagkväll 2.5 med Viking Line (var och en bokar egen båtbiljett t/r). Kördag till Skåne 3.5, med två Axxellbilar. Övernattning bokad på vandrarhem. Fotodagar fredag 4.5 och lördag 5.5 = 20 timmars dagar. Söndag 6.5 kördag till Sthlm; besök på Fotografiska i Sthlm (vid Stadsgårdskajen) innan avgång med nattbåten. Tillbaka i Åbo måndagsmorgon 7.5.

28-29.5, § 9 - examination för Nafo 7 (samt några från tidigare kurser), § 3 - examination för några som inte hunnit tidigare.

Juni
1-3.6, Kökarlandskap, växter & fåglar (§ 3 & 4/Nafo 6 o 7). Fredag 1.6 till Galtby, Korpo (några Axxellbilar bokade). Med förbindelsebåt till Kökar kl. 10 (båtresan tar 2,5 h). Logi bokad på Antons gästhem. Retur kl.12 från Kökar söndag 3.6.

8-10.6, Fagerö, Kotka med Magnus Östman som lokal guide. Landskapsfoto, fåglar, insekter, skärgårdsmiljöer är det som erbjuds. Med båt från Kotka t/r. Avfärd från Kotka fredadag morgon, söndag tillbaka till Kotka. Båtresan är gratis. Övernattning på ön (i gammal skola ombyggd som vandrarhem). Logi kostar 35 e/pers/dygn. Eget sänglinne/sovsäck med. Skolan är nyrenoverad och har en sal med projektorduk för bildvisning; Magnus visar bilder om naturen i östra Finska viken. Han arrangerar också med ljusfällor för insektfångst (nattflyn). Köksutrymmen och bastu finns. Läget är fint i byns utkant, med havsutsikt. Mer om skolan på: http://www.kaunissaarenkoulu.wordpress.com 
Detta är ett intressant ställe i en skärgårdsdel som många kanske inte är så bekanta med.

Juli
Semestermånad. Tid för egen fotografering.

Augusti
Fototräff med Niclas Rantala inför Svalbard (vapenhantering, säkerhet, utrustning); Niclas informerar

11 - 16.8, Fotoresa till Vitahavskarelen inkl. björnfotografering i Kuhmo/främst för Nafo 7 men också för sexor som inte kunde komma med senaste år

September
1.9, Hangö fotofestival/Nafo 6 & 7

19-25.9, Fotoresa till Svalbardresa med Niclas Rantala/Nafo 6

Oktober
- 20.10, Helsingfors: Vuoden Luontokuva/Årets Naturbild (de som är medlemmar samlas till höstdagar fred-sönd)

November
1-4.11, Vårgårda naturfotofestival/Nafo 6 & 7 (med Axxellbilar)

16-17.11, Företagskurs (för de Nafo 6 som inte kunde vara med i fjol)

 

23-24.11, § 3 - examination i Brusaby (§ 4 samtidigt om någon har sitt arbete i form av fotobok)

December
7-9.12, Brusabyveckoslut, § 4 - examensdiskussion


 

 


ARIKIVERAT MATERIAL

 

Hej igen Nafo 6

Så kör vi då igång 2017 som för er blir ett intressant och intensivt år; vi träffas i Brusaby 20-22.1.

Ert första och viktigaste mål för året är § 9 – examinationen 8 – 9 maj. Som ni kanske insett så är den en rätt omfattande och krävande examensdel; ta genast itu med den. Den kräver en del bild- och textarbete; vi har några godkända arbeten i Brusaby som ni kan titta på under veckoslutet 20-22.1.

Precis som Kjell Söderlund förklarade i höstas så ger en godkänd § 9 en Yrkesexamen som fotograf, och då vill förstås etablerade fotografer att ni också skall kunna leva upp till den titeln också. Med all rätt. Och för att kunna gå vidare och avlägga Specialyrkesexamen, gällande naturfoto (som de flesta av er helst vill syssla med) behövs en godkänd § 9. Med avsikt höll jag tillbaka fotoutflykter i naturen under 2016, att ni främst skulle fokusera på grunderna som behövs för § 9. I år blir det roligare ...Men för att beta av några av de återstående delarna i § 9, visuellt uttryck och digital arbetsgång, har vi nöjet att ha Patrik Larsson som resursperson i Brusaby 20-22.1 för att reda ut just de delarna. Detta handlar ju om allt sådant som krävs för att få till en bra bild, enkelt sagt, både vid fotografering, efterbearbetning, arkivering, leverans ...

Patrik är en av Sveriges mest kända landskapsfotografer och LR-experter (ni har väl utnyttjat hans kurser på Moderskeppet?) Kolla gärna in Patriks kurser på Moderskeppet på förhand; ställ sen frågor om det är något som ännu är oklart.

Kolla också in kriterierna för visuellt uttryck och digital arbetsgång som finns på: http://www.oph.fi/download/111392_fotograf_specialyrkesexamen.pdf Ett tips för er som kan finska: översättningen till svenska är inte bra, många rader är svåra att begripa ... kolla in texten på finska (originalet) så förstår ni bättre.

Patrik skall också hjälpa er med frågor och svar rörande Lightroom, samt utskrivning av bilder och delar gärna med sig av sin erfarenhet av landskapsfotografering, utrustning, utställningar, resor. Dagarna kommer att gå fort ...Vi har också ett avtal med Patrik gällande bildkritik på distans (som han får berätta om, Nafo 5 står i turen i år/ni följande) men nu när han personligen är på plats kan var och en av er (gäller endast Nafo 6) ta med 5 – 6 bilder att visa upp, som Patrik ger konstruktiv bildkritik på i något skede.

Patrik kommer med flyg till H.fors kl.11 på fredag 20.12 (vem av er kan plocka upp honom från flygfältet?) och vi kör igång i Brusaby vid 14-tiden. Sen håller vi på till söndag e.m. Som ni vet brukar det bli sena kvällar, speciellt under fredagen.Den som övernattar skall ta med eget sänglinne och handduk (om det är jättekallt, ta gärna sovsäck ... ibland kallt i vissa internat ...).

Under veckoslutet skall vi kolla in gruppindelningen för Kuusamofotograferingen (kungsörn) i början av mars, samt diskutera programmet för 2017.

Välkommen med!

 Nafo 6/2016

Uppgifter för förhösten 2016

- fokusera på § 9, kolla vad som krävs (i kriterierna), öva, ta bilder som behövas (spec. on-location, visuellt uttryck (komposition) o.s.v.). Datum för § 9 - examination är bokad till 8-9 maj 2017.

- instruktioner, 7/24 undervisning, hittas på Moderskeppets videokurser (samt på en massa andra internet "sajter"), sen gäller det att öva, öva ...

- för gärna en arbetsdagbok, att ni vid behov kan berätta hur ni tagit olika bilder (dvs. sådana bilder som ni använder i er § 9 - portfölj

- behöver ni komplettera er utrustning (foto/friluftsliv), gör det (istället för att resa ...); ni kan få bra rabatter genom att beställa via Axxells vildmarksguideutbildning

 

 

 


 ARKIVERAT MATERIAL

 

Nafo 5 & 6

Brusabyveckoslut 17-19.2.2017/tema: ”Tajgaskog”

 

Mål: temat för era utställningar under hösten (Hangö fotofestival/Stockholms fotomässa) är ”Skog/träd”.

Som introduktion till motivområdet har vi Heikki Willamo som huvudgäst under veckoslutet i Brusaby, Kimito.

Preliminärt programmet:

Fredag 17 februari (lösenord: amfqs4q5)
- kursstart 16.30, i stora klassen (huvudbyggnaden); kaffekorg (kaffe/te) med tilltugg (ät gärna middag innan ni kommer till Brusaby)
- information om Kuusamoresan i mars/vårens program
- kl.17- 21”Om gömselfotografering i Kuusamo” (Olli Immonen)/”Om gömselfotografering i Västnyland” (Lars Sundström) + diskussion

Lördag 18 februari

- frukost 08.30 - 09.00
- 09.10 - 11.30 Heikki Willamo: Om att fotografera  i skog/Skogsåret + diskussion (passa på att fråga när vi har en expert på plats)

LUNCH  11.30 -12.20


- 12.30 till Salo konsthall med Heikki Willamo som där presenterar sin stora utställning Myyttinen matka” (Den mytiska resan), med 2 Axxellbilar, kursen betalar inträdesbiljetterna
- diskussion om utställningen, från idé till förverkligande

Söndag 19 februari
- frukost 08.30 - 09.00
- i klassen 09.10
- information om Kuusamoresan i mars/vårens program/examinationer

- bildvisning: 20 x 20/Nafo-bildvisningar, alla gör ett bildspel med 20 bilder som visas under 20 sekunder, som fotografen ”pratar kring”


- lunch 11.30 -12.20

- sportlov ...

___________________________________________________________________________________________

Nafo 6 – örnfotografering i Oulanka, Kuusamo mars 2017

Grupp I (7 pers.) 4 – 7.3 (3 nätter på stationen)

 

Kojfördelning hittas ”neråt” i listan. Någon från Nafo 5 också med någon dag, enligt utrymme.

Oulangan majoitukset/ruokailut:

(www.oulu.fi/oulanka)
Liikasenvaarantie 134, 93999 Kuusamo
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., Puh. 0294 487 211

Hinnat 2017 Oulangan tutkimusasema

- majoitus 43,00 € (i 2 – 4 personers rum/sänglinne o handduk finns)

- aamiainen 8,00 € (kl. 08)

- eväät 8,00 € (smörgåsar,frukter, kaffe/te med i termos)

- lounas 11,50 €

- päivällinen 13,00 € (17/18-tiden)


Lassi Rautiainen sätter allt på en räkning till Axxell, som i sin tur efteråt debiterar er för mat och logi i Oulanka. Ni behöver alltså inte extra pengar med för Oulanka. Behöver ni extra ”bastudricka” så fixar ni det själva längs vägen.

Tider att beakta:
Frukost vid 08-tiden. Plocka ihop en ”packlunch” i plastpåsar från matsalen, sätt kaffe/tevatten i egen termos, för en hel dag i fotogömsle (ca 6 h).

Avfärd med bil till fotostället kl. 09 (då skall alla vara klara ute på gården), det tar en halvtimme till ”örnparkeringen”.

Från parkeringen går vi ca 30 min till fots upp till berget, svettig vandring ... (inte för mycket kläder på).
Packningen transporteras i pulka efter snöskoter.
På e.m. när det börjar skymma (16-tiden) kör vi tillbaka. Om det finns tid så kanske en grupp hinner i bastu innan middagen, resten efter.

Det är middag i stationen kl. 17 – 17.30


Utrustning:

- de kamerahus och objektiv som hittas i fotoryggsäcken ...
- stadig kulled att sätta fast i planka, för att ha kamera/objektiv färdig i position hela tiden
- optimal brännvidd för kungsörn från gömsle är minst 300 mm (ni tar vad ni har ....)
- jag tar med Axxells Nikon 300 mm/2.8 för Nikonister att turas om att låna
- 70-200 mm bra för tättingar nära gömslet (mesar, skrikor, hackspett)

- gärna också trådutlösare, extra batterier, minneskort
- ta med termos och extra ”snacks” att ha med i örnkojan, varma kläder med
- bra med kniv, verktyg ”typ” Leatherman
- ta också med pannlampa, kan behövas i kojan
- alltid anteckningsbok + penna
- tjocka, varma innesockor för gömslet
- lämpliga kläder, ombytes, vantar/handskar, luva, bra skor etc.
- ta gärna med dator och minnessticka så kan vi ha en bildkväll på stationen och titta på resultatet, batteriladdare, minnessticka

Det blir två kojdagar i Oulanka, det är ju inte säkert att kungsörnen kommer till åteln varje dag. Men det kommer inte att vara brist på motiv, det är gott om andra fåglar att fotografera (lavskrika, nötskrika, talltita, lappmes, tofsmes, domherre – exempelvis).

I fotogömslet:
- nr 1 = tystnad! (viska .... du vet inte vad som finns i träden bakom gömslet, eller annars skymda), vi har alla ansvar för att inte unika fotomöjligheter saboteras för andra
- nr 2 = fotografera INTE (eller rör på objektivet) när örnen landat i träd/eller senare på marken, när den kollar ”läget”! Vänta till den börjar äta! Undvik ljudlig ”serietagning”, sätt kameran på ”silent mode” om sådant finns

-stäng av telefon o motsvarande elektronik ... njut av isoleringen i ett gömsle, på första parkett i en vild natur
-
när vi anländer skall genast kameran placeras i position, på kulled (monteras på planka), plocka fram allt som behövs, att allt är tillgängligt
- sätt igång det värmeaggregat som finns (gas/bränsle)
- enkel toa utanför dörren, i ”farstun”
- var hela tiden på alerten, spana åt alla håll, passa på att fotografera småfåglar i närheten så länge örnen inte är i närhete

Deltagare:

Grupp I (8 pers.)
Camilla Andersson, Anne Häggblom, Helena Lindqvist, Denise Ramstedt, Hanna Westman, Britt Vienonen, Peter Sjöblom, Peter Stenius

4.3 lördag: resdag till Kuusamo för Grupp I, middag på kvällen på stationen

5.3 söndag: örnkoja för Grupp I

6.3 måndag: örnkoja för Grupp I

7.3 tisdag: resdag hem för Grupp I = 16 på frukost

 

Grupp II (8 pers)

6.3 måndag: resdag till Kuusamo för Grupp II

7.3 tisdag: örnkoja för Grupp II

 

8.3 onsdag: örnkoja för Grupp II

9.3 torsdag: resdag hem för Grupp II

 

Instruktioner från Lassi Rautiainen:

Oulanka kotkakoju

Menemme aamulla klo 8-11 kojuun, tämä kotkapari on oppinut, että kuljemme valoisana aikana! Yleensä poistumme klo 17-19 valoisuudesta ja tuloksellisuudesta riippuen.

Kuusamosta 5-tie pohjoiseen Rukan ja Juuman ohi ja oik. Salla / Oulangan kansallispuisto / Käylä, jonka jälkeen oik. Liikasenvaaraan / Oulang. kansallisp.. Oulankajoen (visit center) jälkeen vajaa 10 km ja oik. Oulangan Maja / Jäkälämutkantie n. 7 km ja vas. levennys tien suussa, josta lähtee kelkkaura tien pohjaa 250 m ja vas. 100 m ja oik viistoon vaaralle kelkan jälkeä n. 1,5 km. Käänny rinteen yläosasta oikealle menevää uraa,  se on lyhyin reitti. Korpit kertovat päivällä sijainnin. Koju Juhtivaaran laella etelärinteen reunalla. Kelkkaura kestää hyvin kävellä.

Käytä ensisijaisesti ylärinteessä rinnan olevien kahden ”rivitalokojun” vasenta (tulosuunnassa oikea koju ja kojujen ovelta katsottuna vasen) kojua. Rinteessä oleva pieni koju ei yleensä ole käytössä. Tarvittaessa kojuihin mahtuu kuitenkin 4+4+3 kuvaajaa.

Kojulle tultaessa itään 4 m. etuviistossa (kojussa istuttaessa etuvas.) korkean kuusen rungossa avaimet rautalangalla puuhun sidottuna (elleivät ole oven seutuvilla tai kojut voivat olla lukitsematta). Tarkista, että pikkulinnuille on pähkinöitä / auringonkukkaa kourallinen jossain. Jos ei ole, nakkaa terassin sangosta istumapuiden luo syötävää.

Kengät jätetään terassille, kojussa yhdet huopavuoret, jos jalkoja paleltaa. Tai ota extra sukat + tohvelit mukaan. Laske terassin suojakangas alas, etteivät linnut näe terassille. Kojun nurkassa valopetrolilämmitin. Petrolia terassilla (hajuton Crystal) ja ratti. Täytä astia terassilla, lämmitin sammuksissa. Sammutetaan siten, että hieman pienennetään liekkiä ja puhalletaan läheltä tai liekki peitetään säilykepurkilla, kun suojakuomu avattu. Älä kierrä sydäntä liian syvälle, koska se putoaa säiliöön! Liekin pitää palaessa olla sininen, ettei sydän pala epätasaisesti, säädä uudestaan parin minuutin kuluttua sytytyksestä.

Isoissa kojuissa myös kaasulämmitin: avaa kaasupullon sulkija ja parhaiten lämmitin syttyy, kun laittaa tulitikun etupanelien alaosassa olevan “kaasuputken” eteen. Ensin kaasulämmittimen päällä oleva kytkin sytytysasentoon. Kun tuli alkaa syttyä, kierrä säädintä asentoon 1 tai 2 (2 erillistä panelia).

Kojussa valmiina 3/8 tuuman kierteellä pultteja, joilla kuulapää ruuvataan puiseen lankkuun. Ota kuulapäitä mukaan jokaiselle linssille. Kuulapää lähtee yleensä irti jalustasta pyörittämällä (saattaa olla 3 pienellä ruuvilla altapäin kiinni). Jos et saa kuulaa mukaan, ota koko jalusta, vaikka sen kanssa työskentely on vaikeaa.

Toisessa isossa kojussa on 2-3 kpl Manfrotton kuulapäitä.

Kojun oikealla sivuseinällä pyöreä ilmastointireikä voi olla auki lämmittimen palaessa.

Kusiastioita terassilla (5 ltr vaaleat, joissa riittävän isot reiät). Jos isompi hätä yllättää, ota kojun sisältä muovilaatikosta hyllyltä roskapussi ja avaa se terassilla olevan sangon sisälle ja tömäytä kamat sangossa olevaan pussiin. Terassilla on myös valmiina istuttava wc, varmista, että sankko on vessan sisällä. Siisti koju lähtiessäsi ja tuo roskat. Ovi lukkoon (jos oli lukittu) ja avain helkkarin kuuseen.

Korpit yleensä varoittavat kotkan lentelystä puolen päivän nurkilla. Jos näet kotkan istumassa tai lentämässä, käännä tosi varovasti linssi haaskan suuntaan valmiiksi. Kotkan laskeutuessa voi kuvata mutta kun lintu maassa, se tuijottaa kojuun ja jos silloin mitään liikettä tai kuvaamista, lintu lähtee. Kun se saa syödä, se rauhoittuu ja kuvaamista voi jatkaa. Jos käytät jotain omia syöttejä, sido irralliset pienet haaskat rautalangalla tai narulla kiinni – muutoin kotka vie ne mennessään.

Lajit: palokärki, lapin- ja hömötintti, käpytikka, kuukkeli, närhi, orava, korppi, maakotka ja muuttoaikoina myös merikotka.


HUOM! Älä poistu päivällä kojusta, koska kotka voi istua näkösällä ja säikkyy! Yleensä Oulangan kotkapari aktiivisin klo 12-17.

På dålig svenska:

Norr om Kuusamo, passerar Ruka och Juuma och från vägen 5 till höger Salla / Oulangan kansallispuisto och efter Käylä höger Liikasenvaara / Oulangan kansallispuisto. Efter Oulankajoki (visit center) runt 1 mil och höger Oulangan Maja / Jäkälämutkantie 7 km och vänster parkering. Ta promenad på skutterspår 250 m och vänster 100 m och höger uppåt och just innan toppen brant höger till skogen. Korpar skriker där och kojan ligger i Juhtivaara vid kanten av söder klippan.

Nyckel finns vänster (när man sitter i gömslet) om kojan 4 m runt granen med ståltråd bindat – eller i dörren. Titta på att det finns fågelmat och om inte ta från terrassen litegrann nötter eller solrosfrön.

Lämna skorna på terrassen. Slå ner terrassduk att fåglarna kan inte se in. In i kojan ljuspetrolvärmemaskinen. Crystal petrol på terrassen samt tratt. När du fyller petrol, värmen får inte vara på. När man stoppar elden, kan man lyfta ner ”hjärtat av elden” och blåsa ner. Men vrid inte för mycket ner att ”hjärtat” inte sjunker till bottnen. Elden skall vara blå! Titta på igen efter några minuter. Luftrören vid högra väggen kan vara öppen.

Att pinka kan man använda 5 liters hinken som ligger på terrassen. Och om man har behov att större nöd, kan man placera plastikpåse in i runt hinken och köra dit! När du sticker ta alla skräp med och ha nyckel tillbaka.

Korpar normalt varnar när örnen närmar sig. Om örnen sitter i närhåll vänd linsen jätte sakta. Detsamma när örnen landar. Sen när örnen börjar äta han glömmer han linserna och accepterar bättre ändringar. Man får inte gå ut under dagen! Men man kan gå till gömslet på morgonen innan klockan 10 och starta på kvällen innan mörkhet.


Vi brukar se kungsörn, spillkråka, korp, hackspett, lavskrika, lappmes, talltita, ekorre och senare på våren också havsörn.

Lassi

 

Grundkurs i företagsverksamhet
– allmän del, gemensam kurs för olika utbildningar

Vi kommer att ordna två likadana kurser i grunderna i Företagsamhet, dom startar under våren 2017. Närstudierna ordnas på Axxell Brusaby (Brusabyvägen 2, 25700 Kimito). Vi träffas i matsalsbyggnaden vid alla kurstillfällen. Du bör anmäla vilka kursdagar du avser delta i. Under närstudierna går vi igenom hur en affärsverksamhetsplan ser ut och vad den i praktiken innehåller.

När: Välj vilka dagar är lämpliga för dig! Innehållet är samma i båda kurserna, du kan alltså välja dag I & II från kurs 1 och dag III från kurs 2.

Kurs 1 Kursdag I och II 10–11.03.2017 Kursdag III 08.04.2017 

Kurs 2 Kursdag I och II 10–11.05.2017 Kursdag III 06.08.2017

Alla kursdagar: klockan 09.00-16.00___________________________________________________________________________________________

Kotka/H.fors-veckoslut 24-26.3.2017/tema: ”Akvarie- & terrariefotografering

 

Mål: att fotografer fiskar och reptiler i akvarier/terrarier (§ 3) i Kotka: http://www.maretarium.fi/fi/

(http://www.kaakko135.fi/kulttuuri/kotka-maretariumin-nayttelyt-2016)

och i Helsingfors: http://www.tropicario.com/index.html

Preliminärt program

Fredag 24 mars
- Axxellbil från Åbo kl.17, körning till Kotka (ca 3 h)
- övernattning i Kotka för alla ”långväga” västersifrån (= Camilla A, Marjo S, Helena L/Peter Sjölund, Niclas Rantala)
- jag har bokat rum för 5 personer på Hotell Merikotka (1 rum för 2, 1 rum för 3 = 40- 45 e/pers) för Brusabybilen
- hotellet på Satamakatu 9, Kotka (www.hotellimerikotka.fi)

Lördag 25 mars
- frivilligt:  morgonfotografering i Kotka, Langinkoski (http://www.luontoon.fi/langinkoski)

- samling vid Maretariet i Kotka kl. 10 för 2-3 timmars fotografering (individuellt arbete)
- lunch i stan
- vi träffar Magnus Östman (chefredaktör för Finlands Natur) i Kotka som sen tar oss med på skogsfotografering under eftermiddag och tidig kväll; vi börjar med Falkberget (gammal skog) i Strömfors och avslutar med Ekudden (lundskog) i Borgå
- middag i stan/övernattning i Borgå (Borgå vandrarhem/www.porvoohostel.fi)

Söndag 26 mars
- morgonfotografering för morgonpigga ...
- efter frukost kör vi till Helsingfors för att fotografera reptiler i Tropicario (http://www.tropicario.com/aukioloajat.html) som lär vara Nordens modernaste, samling kl. 10 vid ingången (Sturegatan 27)
- dagen avslutas på Finlands fotografiska museum: http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/sv

__________________________________________________________________________________________

7 - 9.4, Skogfotografering i Borgå & Sibbo (för § 3 & 4/samt utställningsmaterial för hösten med temat ”Skog”)

Fredag 7 april
- Axxellbil från Brusaby, Kimito kl.17, körning till Borgå (ca 2-3 h)
- övernattning i Borgå (vandrarhemmet) för långväga, jag har bokat ett 4-pers rum samt 2 st 2 pers. Rum (= 8 pers): vem med/behövs det fler rum
- frivilligt: middag/kvällsfotografering i gamla stan

Lördag 8 april
- frivilligt för vandrarhemsgänget: morgonfotografering i Borgå
- samling vid Borgå vandrarhem kl.09 (Linnankoskigatan 1-3/intill simhallen) för alla som skall med till skogen
- vi träffar Magnus Östman (chefredaktör för Finlands Natur) som sen tar oss med på en heldags skogsfotografering till intressanta skogsområden i Borgåtrakten (spökskog med döda björkar, lundområden, gammelskogsområden etc.)
- fältlunch ute i skog och mark (ta med termos, något att äta, sittunderlag etc.)
- middag i stan (eller i vandrarhemmet) kl.17.45 -
- bildvisning på Borgå folkakademi (Runebergsgatan 16, 06100 Borgå) kl. 19 – 21.30: Kristian Frantz visar bilder från Grönland samt visar introduktion till skogsfotografering i Sibbo storskog, Magnus Östman visar bilder från intressanta naturområden i Östnyland och berättar om tidskriften Finlands Natur (som gärna tar emot text & bild-material)
- logi på vandrarhemmet i Borgå (samma grupp som på fredagen)

Söndag 9 april
- kl. 08.15 avfärd från vandrarhemmet i Borgå
- samling vid parkeringen vid Västervägen 152, Sibbo (storskog) ...
- vi träffar Kristian Frantz (Nafo 4)  som tar oss med på skogsfotografering i Sibbo storskog
- fältlunch ute i skog och mark (ta med termos, något att äta, sittunderlag etc.)
- när vi är nöjda med dagen, far vi hem för att rösta i kommunalvalet (för den som inte förhandsröstat)

 ________________________________________________________________________
19 - 21.5, Ålandsblommor -träd och landskap med Andy Horner (§ 3 & 4)  – ev. plats för någon från Nafo 5)

Hej igen; vem är intresserad av ett fotoveckoslut på Åland när det blommar som bäst?

Meddela mig (Håkan) om intresse senast den 28 april; folkhögskolan vill veta antal matgäster etc. i tid.

Eftersom kursen börjar kl. 16 under fredagen (19.5) är det mest praktiskt att ta morgonbåten (ex. Viking Line) från Åbo under samma dag, och boka returen (Viking Line) för söndag 21.5 kl. 14.25.

Ni skall själv boka biljetterna (däcksplats).

Vi har On-location kurs på Åland med Nafo 7 samma veckoslut (som ni hade i fjol), men vi måste ju åka torsdag kväll eftersom vi börjar på fredagsmorgon.

Men - jag har en Axxellbil bokad för er för med avgång på torsdag kväll - vem vill komma med och köra den, övernatta, och sen hämta resten av gänget mitt på fredagen från Mariehamn?

Det betyder en övernattning (Nafo betalar) för chaffarn, som sen hinner ha bilen och fotografera själv under en halv dag på Åland innan resten hämtas... Vem har tid och intresse?

Den som först hinner anmäla sig frivillig, kör.

Logi på folkhögskolan är 25 e/natt, maten tillkommer (men det är inte dyrt). TA MED eget sänglinne o handduk!

mvh Håkan

Här nedan ett infobrev från Andy Horner:

Vårblomning på Åland 19-21 maj 2017

Hej och välkommen till en veckoslutskurs i växtfotografering på Åland!

Kursen börjar 16.00 fredagen den 19.5 och vi tar emot er på Ålands folkhögskola från och med 15.00 (http://www.afhs.ax/). 

Inkvartering blir i skolans nya internat i dubbelrum med dusch och toalett. Ta med eget sänglinne och handduk (kudde och täcke finns).

Deltagarna själva svarar för rumsfördelning. Trådlöst internet finns på internatet.

Vi arbetar så länge vi orkar på fredag kväll, men inte längre än till 21.00.

Vi får ingen mat i skolan den kvällen, så se till att ni har ätit er mätt på båten eller ta med lite tilltugg. Vi får däremot te/kaffe under kvällen.

lördag och söndag får vi frukost och lunch, som vi själva värmer i skolans undervisningskök, vilket betyder att vi själva bestämmer över mattiderna.

Som alltid inom naturfoto är vi beroende av vädret, men planen är att vi tar teoripass på fredag kväll (introduktion, genomgång av tekniker för att fotografera växter i landskap och makroteknik).

lördag morgon gör vi en fotovandring till Prästgårdsnäsets naturreservat, som ligger i närheten av skolan (ca 2 km), känt för sin blomsterprakt bl.a. via Valdemar Nymans skildringar.

På eftermiddagen arbetar vi med våra bilder (ta med egen laptop med Photoshop, Lightroom eller liknande program).

lördag kväll åker vi till Herröskatans naturreservat i Lemland, som är fasta Ålands sydligaste udde, omringad av öppet hav. Herröskatan är mest känd som fågellokal vid vår- och höstflyttningen, men strandängarna den här tiden på året är fyllda med stora gullvivor och den unika orkidéarten Adam och Eva, som förekommer samtidigt i två färgvarianter.

Vi stannar på Herrö tills solen gått ner. På väg till Herröskatan stannar vi i Mariehamn för att äta middag (deltagarna bekostar själva).

söndag morgon gör vi en tidig morgonutflykt till Skarpnåtö i Hammarland, för att fotografera de fina gullvivsmattorna som finns där. Sedan blir det bildgenomgång i skolan.

Kursen slutar ca 13.00, så deltagarna hinner till färjan som går 14.25 till Åbo.

Vi har tillgång till skolans minibuss (tar 8 passagerare) under hela kursen. Kanske någon/några kör med egen bil också? (eller en Axxellbil?)

Ta med hela fotoutrustningen med stativ och blixt om du har. Vattentäta kläder eller liggunderlag är helt nödvändiga vid växtfotografering. Myggorna har redan kommit igång på Åland, så myggmedel kan vara bra att ha, och kläderna ska vara så fästingsäkra som möjligt, gärna ljusa byxor, så de syns när de kryper på dig!

Har ni frågor inför kursen, tveka inte att ta kontakt med mig Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

____________________________________________________________________

Fotoutflykt till Kökar, Åland, 2-4.6 (fredag-söndag)

Oftast brukar vi (Nafo) åka till Kökar under senhösten för att fotografera ”vågor” med långa slutartider ...

Men Kökar är förstås allra finast under försommaren, med massor av fina växtlokaler och idylliska landskap. För den fågelintresserade finns det gott om intressanta arter, och här jag har också själv tagit många fina bilder av rådjur (bland blommande växter).
Därför gör vi nu ett första försök med ett Nafo-fotoveckoslut i början av juni. Jag skall visa er olika intressanta platser, men det är meningen att var och en jobbar individuellt eller i par (det senare är att föredra av säkerhetsskäl) med de motiv ni föredrar. Behövs handledning, är det bara att begära.


Här finns också synnerligen fina alkärr, nästan som tempererade ”regnskogar”, med tanke på utställningstemat skog/träd – till hösten.
Eftersom vi är självgående med mat och sådant, kan var och en ta den dygnsrytm som en själv behagar ...

Det är bara att komma och gå; det mesta ligger ju inom promenadavstånd (men Kökar är nog rätt så stort ...).

Den enda fasta tiden är då när vi skall städa, packa ihop och åka hem under söndagen.

Transport
För att komma till Kökar gäller det att ta sig ut till färjhamnen i Galtby, Korpo som ligger bakom två färjor (Pargas-Nagu samt Nagu-Korpo). Det är Ålandstrafiken (http://www.alandstrafiken.ax/) som trafikerar Korpo-Kökar med avgång på fredag 2.6 antingen kl. 10.00 (för den som hinner då) på eller komma med kvällsbåten kl. 21.00 (jag kommer sen till färjhamnen på Kökar och hämtar).

Båtresan till Kökar tar 2,5 h; det brukar finnas cafeteria ombord (men räkna inte 100 % med det ...bra med egen termos/smörgåspaket). Returen från Kökar kl.12.00 på söndag 4.6.

Båtresan är gratis för enskilda passagerare (kostar endast för bilar).

Jag har bokat två Axxellbilar till vårt förfogande (vill någon ta egen bil, varsågod – men boka själv via tfn +358 18 525 100).

Jag har en Axxellbil i Åbo fredagmorgon, och den som vill komma med mig därifrån, meddela. Jag tänker fara från Åbo kl. 07.30, för att inte behöva stressa med färjtider. Vill någon annan hämta en Axxellbil direkt från Brusaby, säg till.
Jag brukar ha 2 timmar som mått, från ”Nylandsvägen” i St Karins ut till Galtby. Kommer man för tidigt är det bara att fara in till kyrkbyn på kaffe.

Logi
Logi är bokad på Antons gästhem där det finns 16 bäddar till förfogande i 2 – 4 personers rum. Ta gärna med eget sänglinne och handduk (finns också bastu i byggnaden). Det brukar kosta ca 30 e/person/dygn med eget sänglinne (har bett dem uppdatera sin infosida ...).

Info om vandrarhemmet: http://visitkokar.com/sv/valkommen

Mat
I gästhemmet finns det kök med full utrustning, kylskåp, brasspis i ”radhuslängan” där vi bor. Var och en får laga sin egen mat. Det finns en butik i centrum (Karlby) med det viktigaste man behöver i matväg, men ta gärna med något om ni vill. Det finns också möjlighet till att grilla ute, eller i den öppna spisen.

Det finns ett hotell (Brudhäll) med restaurang i Karlby, vid gästhamnen: Från och med 1.6 2017 är restaurangen öppen för lunch och á la carte veckans alla dagar! (http://www.brudhall.com/sv/node/22)

Utrustning
Ta med kläder enligt kommande väder (kolla på förhand). Stadiga och bra skor; delvis svår klippterräng vid havet (ex. Kalen) där det är som vackrast, regnkläder (ev. ficklampa/pannlampa = ex. lätta upp skuggor ...).
Ta med kamera, stativ, filter, dator, kortläsare, minnessticka, skarvsladd, batteriladdare etc. för att kunna jobba med bilder. Gärna också kikare, fågel- och växtbok, ”myggmössa”, myggolja, fästingpincett, tunt liggunderlag (ex. regnkåpa/sadeviitta för växtfoto = ligga på våt mark)

___________________________________________________________________________________________

12 – 17.8, Kuhmo & ryska Karelen: rovdjur, kulturmiljöer, landskap (§ 3 & 4) - ev. plats för någon från Nafo 5 och 7. Gruppen är fullbokad: 1 från Nafo 5, 6 från Nafo 6 och 4 från Nafo 7.


25 – 27.8, Brusabyveckoslut med Patrik Larssson: kurs i utskrivning av bilder; höstens fotoutställning (tema: skog/träd)  produceras (§ 3 & 4) för Nafo 6 ev. plats för någon från Nafo 5 som inte tidigare varit med. Vi kör igång efter lunch kl. 13 på fredag, kör långa dagar, avslutar kuren kl. 16 på söndag.
___________________________________________________________________________________________

Hangö fotofestival lördag 2.9.2017
Det är viktigt att så många som möjligt kommer med till Hangö fotofestival; lärorikt
- jag beställer biljett till alla som anmäler sig till mig (asap) på förhand; jag delar ut bokade biljetter vid ingången mellan kl.08 och 08.45
- är det någon som behöver logi, ordnar ni det själva (likaså resa)
- att ta del av kunniga fotografers arbeten är en del av er utbildning, och strävan att bli en bättre fotograf
- det är viktigt att ni ser var "ribban" ligger, det är denna nivå som krävs för ex. § 4
- två av bildvisarna är Nafoiter: Lars Sundström (Nafo 3) har en godkänd spec.yrkesexamen och har nyss gett ut sin första bok (en del av hans § 4 - arbete ingår), Oscar Keserci är en Nafo 5:a
- vill ni vara med på fotomiddagen efteråt, skall ni själva anmäla er till arrangörerna (och betala själv)
- fråga om något är oklart

15 – 17.9, Skärgårdsskogsfotografering på Örö samt (§ 3 & 4). Tältning.

Med M/S Ejskär från Kasnäs fredag 5.9 kl.18.30. Tältlägret etablieras. Matlagning. Kvällsfotografering.
Lördag 16.9 fotodag med egna strövtåg på ön (200 ha). Tillbaka till fastlandet söndag 17.9 med antingen avgång kl. 09.00 eller 16.50, med M/S Ejskär. Biljetten kostar 26 e t/r. Den som kan, ta gärna cykel med! (= 6 e); kan också hyras på ön. Vägen som går längs ön från udde till udde (kallas Pitkä ikävä) är rätt lång ...Utrustning: eget tält, liggunderlag, sovsäck, pannlampa, kokutrustning  (ex. Trangia), mat, lämpliga kläder, fotoutrustning (inkl. stativ), etc. Meddela om deltagande under Brusabyveckoslutet 25-27.8.

________________________________________________________________________-

 

29.9 - 1.10, Kvarkenfåglar och -landskap, Korsholms fotofestivalen =  30.9. (§ 3 & 4)

- - - att ta del av duktiga fotografers arbeten är lärorikt

Anmälning till Håkan, snarast (att jag kan beställa biljetter, senast den 20.9)

Fredag 29.9
En Axxellbil från Åbo kl.10.00 och en från Nyland. Under bilresan går det att stanna på olika ställen för att fotografera, t.ex. forsen i Lankoski, intill riksåttan (http://www.lankoski.com/) eller Onnenkoski. Väl i Korsholm lönar det sig att köra via Söderfjärden för att kolla in tranor, om det finns några kvar? De brukar rasta här (och äta upp sig) i många veckor under höstflyttningen och räknas i 10 000-tal. De bryter upp vid 19-tiden, för att övernatta i skärgården Ett ypperligt fototillfälle, om allt stämmer.

Det är bäst att äta middag någonstans i Vasatrakten, innan vi åker ut till pensionatet på Odd Inn, Söderudden.

http://www.oddinn.fi/odd-inn-naturupplevelser-i-varldsnaturarvet/

Lördag 30.9
Tidig morgonfotografering för den som vill. Avfärd till fotofestivalen i Korsholms kulturhus kl.08.00. Registrering 09.30. Festivalprogram kl. 10 – 18. Axxell betalar festivalbiljetten (a´38 e) för alla som anmält sig. Programmet hittas här:

http://www.fotoklubbenknappisarna.com/pages/naturfotofestival2017.php

Festivalmiddag för intresserade kl. 19.30 (skall bokas på förhand till arrangörerna) alternativt tranfotografering vid Söderfjärden kl.18.40. Vi som inte är på festivalmiddagen kan äta vid ABC vid motorvägen innan vi åker tillbaka till skärgården.

Söndag 1.10
Tidig morgonfotografering för den som vill (bilar finns till förfogande). Utflykt till Svedjeham innan vi lämnar skärgården.

Vi kan igen köra via Söderfjärden och kolla in tranorna samt besöka Meteorian (http://www.meteoria.fi/) som dokumenterar områdets speciella historia (= nedslagsplats för meteorit ...).
Saxat från deras hemsida: ”Nedslagskratern Söderfjärden och Meteorian fick stjärnstatus, då Nordens största astronomitidskrift Tähdet ja Avaruus (nr 4/2012) rankade besökscentret bland TOP 8 för Finlands stjärnturister – jämsides med t.ex. väletablerade besöksmål som Heureka och Särkänniemi.

 

_________________________________________________________________________________________

13 – 15.10, Utö för Nafo 6 (§ 3 & 4). Logi i Hanna Kovanens Lotsstuga.

- landskapsfotografering i höstskärgård med Niclas Rantala
- med förbindelsbåt Pärnäs-Utö på fredag kväll 13.10, retur under söndagen 15.10.
- avgång från Pärnäs kl. 18.15 (se till att vara i tid, båten väntar inte ...), ankomst till ön kl.23.15
- logi bokad hos Hanna Kovanen (Lotsstugan), ta med eget sänglinne + handduk, dock INTE sovsäck
- finns kök i huset, butik i byn är öppen La/Lö 10-11 & 20-21 (https://www.facebook.com/Ut%C3%B6-Handel-359881950767921/)

- det finns mat och dryck att köpa på båten; ta med åtminstone något för frukost på lördagsmorgon
- Hanna håller café nedanför Lotsstugan under lördag, ofta med kaffe och pannkakor
- lördagskväll till dukt bord med skärgårdsmiddag hos Hanna Kovanen (ni får komma överens om tid med Hanna)
- retur kl.12.30 från Utö på söndag, kl. 18.00 tillbaka i Pärnäs
- reservera minst 1,5 h tid från stora vägen (motorvägen/Nylandsvägen i St Karins) ut till Pärnäs (en färja mellan Pargas och Nagu)
- här är färjtidtabellen Pargas-Nagu: http://www.finferries.fi/sv/farjetrafik/farjplatserna-och-tidtabellerna/pargas-nagu.html
-här är tidtabellen för förbindelsebåten Pärnes-Utö: http://www.rosita.fi/utotalvi
- utrustning enligt rådande väder (kolla rapporter), det är alltid kallt och vått i utskären ...
- stadiga och bra vandringsskor (+ inneskor), regnkläder, pannlampa, termos, stativ, ev. filter, etc.

________________________________________________________________________________________

VÅRGÅRDA NATURFOTOFESTIVAL 2-5.11. 2017

Vårgårda naturfotofestival har långa traditioner som en av Nordens intressantaste naturfotofestivaler. Att titta på fina bildvisningar är viktigt för er alla, det är denna bildkvalitet som förväntas av er så småningom. Det är också viktigt att se hur olika fotografer presenterar sitt material; en dag är det någon av er som står på scen!

Om vi blir tillräckligt många kör vi dit med två Axxellbilar (tar en halv dag att köra), från Åbo torsdagkväll den 2.11 kl.19.50  (samling vid Viking Line-parkeringen innan bil check-in kl.18.40), vi är tillbaka i Åbo måndagsmorgon 6.11 kl.07.35.

Jag bokar ett biljettpaket åt alla som kommer med. Hela biljettpaketet a´1100 SEK/person betalas av Axxell, gäller alla som meddelat mig om deltagande senast den 30.9, gärna tidigare. Biljetterna gäller för fredagens och lördagens program i Vårgårda, det är inget program på söndag.

Eftersom ni själva måste boka logi i Vårgårda, borde ni göra det NU, dvs. så fort som möjligt.

Det som ni måste boka och betala själv är:


1) Biljett på Viking Line Åbo-Sthlm t/r. Avgång torsdag 2.11 kl. 19.50 med Viking Grace., retur från Sthlm 5.11 kl.20.00 med Viking Amorella
(https://www.vikingline.fi/valitse-matka/aikataulut-yhteydet-satamiin/aikataulut/turku-maarianhamina-langnas-tukholma/)

2) Logi för fredag och lördag i Vårgårda, finns olika alternativ (http://festival.vgfk.se/sv/boende/)


3) Fotomiddagarna ute vid Tånga Hed (där inkvartering finns) kostar 350 Skr/kväll, bokas via deras hemsida (http://festival.vgfk.se/sv/anmalan-och-biljetter/). De här gemensamma ”mat & dryck-kvällarna” är mycket trevliga, där ni har tid att umgås och prata med fotografer/deltagare. Jag har för mig att man kan betala kvällen på ”ort och ställe”.

Festivalprogrammet hittar ni här:
http://festival.vgfk.se/sv/festivalprogram/
https://indd.adobe.com/view/6275b484-3f2c-4faf-a381-16de99afc8ce

Delta gärna i deras fototävling! (http://festival.vgfk.se/sv/fototavling/). Bilderna skall lämnas in senast den 24.10.
När vi var dit med min kurs (Nafo 1) hösten 2007 fick jag både andra och tredje pris ... (köpte fotoböcker på plats för prispengarna).

_________________________________________________________________________________________

Företagsamhetskurs i Brusaby 18-19.11.2017 (ViGu och NaFo)
- start kl. 09, lördag (9-18)
- avslutning kl. 16, söndag (9-16)
- kursen behövs för § 9

MÅLSÄTTNING MED KURSEN
Deltagarna får en baskunskap om hur man startar ett eget företag och sköter ett företag. Val av företagsform, hur man startat företag, ekonomistyrning och bokföring, marknadsföring, prissättning, moms, fakturering är exempel på områden som vi går igenom. Utbildare är Kalle Sigfrids, professionell företags- och beskattningsföreläsare (www.certima.fi).

FÖRHANDSUPPGIFTER:

  • Läs en introduktion om att grunda företag
  • Bekanta dig med hur man kan göra en affärsplan

KOST OCH LOGI

Morgonmål och lunch äter vi på skolan. Dessutom får vi eftermiddaggskaffe. Middagen kan antingen ätas ute på byn eller tillredas i internatsköken på skolan.
Kostnad: ca 5 € för lunch, 3 € för morgonmål och ca 2 € för kaffet.

Övernattning på skolans internat med egna lakan, priset 11€/natt

_________________________________________________________________________________________

Preliminärt program för Nafo 6/ 2017


Januari 2017
20 - 22.1, Brusabyveckoslut: visuellt uttryck, digital arbetsgång med Patrik Larsson ex. (§ 9) för Nafo 6/intresserade från Nafo 5 kan också vara med

23 - 24.1, § 3 & 4 – examination (Nafo 4) (måndag-tisdag)/§ 3 för Nafo 5

Februari
4.2, naturfotofestivaler för intresserade: Naturfotodag i Oslo med Natur och foto  (§ 9, 3 & 4)/ Camera Naturas naturfotodag i Västerås (§ 9, 3 & 4)

17 - 19.2, Brusabyveckoslut med Lars Sundström & Olli Immonen (gömselfoto/fåglar) samt Heikki Willamo (skog)  (§ 9, 3 och 4)

Mars
4 - 9.3, Örnfotografering i Oulanka, Kuusamo (§ 3 & 4)

Grupp I = 4.3 lördag-7.3 tisdag (två resdagar, två fotodagar)

Grupp II = 6.3 måndag-9.3 torsdag (två resdagar, två fotodagar)

24 - 26.3, Kotka Maretarium & Tropicario i H.fors (§ 3 & 4)

April
7 - 9.4, Fotografering i olika skogområden i Borgå och Sibbo (§ 3 & 4); detaljinfo på kommande. Logi på vandrarhemmet i Borgå (fredag och lördagnatt).

Maj
8 - 9.5, § 9 examination (Nafo 6, samt en del från Nafo 5 & Nafo 4)

19 - 21.5, Ålandsblommor -träd och landskap med Andy Horner (§ 3 & 4)  – ev. plats för någon från Nafo 5)

Juni
2 - 4.6, Kökarlandskap, träd, växter & fåglar (§ 3 & 4) –  Nafo 6 bor i Antons gästhem, Nafo 5 tältar (utrustningsövning inför Grönland), ev. plats för någon från Nafo 7

9 – 15.6, Estlandsvecka: landskap, kulturmiljöer, däggdjur, fåglar, växter, träd (§ 9, 3 & 4) för Nafo 7 – ev. plats för någon från Nafo 6


Juli
Semestermånad

Augusti
12 – 17.8,
Kuhmo & ryska Karelen: rovdjur, kulturmiljöer, landskap (§ 3 & 4)

25 – 27.8, Brusabyveckoslut med Patrik Larssson: höstens fotoutställning (tema: skog/träd)  produceras (§ 3 & 4) för Nafo 6 ev. plats för någon från Nafo 5

28 – 29.8, examination i Brusaby, § 3 för Nafo 5 (ev. någon från Nafo 6), samt § 4 för Nafo 4 September
2.9, Hangö fotofestival (§ 9 & 4)/Nafo 5 & 6: utställningarna hängs 1.9 (fredag e.m.).

15 – 17.9, Skärgårdsskogsfotografering på Örö samt (§ 3 & 4). Tältning.

29.9 - 1.10, Kvarkenfåglar och -landskap, Korsholms fotofestivalen =  30.9. (§ 3 & 4)

Oktober
Vuoden luontokuva (§ 3 & 4) – 21.10 i Finlandiahuset, Helsingfors.
13 – 15.10, Utö (för Nafo 6/ någon enstaka från Nafo 5 ryms med) (§ 3 & 4). Niclas Rantala "gruppledare".
Logi i Lotsstugan (Hanna Kovanen); eget sänglinne med (+ egen mat/kök med utrustning i huset)

November
3 – 5.11, Vårgårda naturfotofestival (§ 3 & 4)
17-18.11, Företagskurs för Nafo/Vigu i Brusaby (§ 9)
25-26.11, Första hjälp kurs i Brusaby (§ 3)

December
- för den intresserade (främst planerat för Nafo 7, men öppet också för andra grupper): 8 – 10.12, Brusabyveckoslut, bildvisningar (bl.a. med Heikki Willamo, Tommy Vikars och Lars Sundström)
- eget arbete/handledning enligt behov: slutexamination (§ 3 & 4)

___________________________________________________________________________________________

16-18.2, Brusaby-veckoslut för Nafo 6 o 7. (Anmälning senast den 2.2/behövs för log och mat)

Fredag 16 februari
Kl 13 - 17, kortkurs om friluftsteknik (Daniel Backman) kartmaterial, kompass, utrustning (skor, kläder, kokutrustning, tält etc.). Kunskap som skall ingå i ert § 3 - arbete senare under året.
Under kvällen (efter middag) skall vi ta itu med Pecha Kucha bildvisningar (20 x 20), dvs. ni skall visa en sammanhängande bildserie med 20 bilder som visas under 20 sekunder. Lite info om detta hittas på https://www.biofoto.fi/nafo-fotoprat. Vi kör igenom så många vi hinner med.

Lördag 17 februari
Kl 09-12, om årets program, om examinationer, etc. Bildvisning (om vi hinner).
Lunch 12 - 13
Kl 13-17, fotograf Boris Fagerström: om kommersiell fotografering, upphovsrätt och personlig integritet enligt den finska lagstiftningen. Kunskap som behövs för ert § 9 - arbete i maj.
Efter middagen på kvällen fortsätter vi med er 20 x 20 - bildvisning.

Söndag 18 februari
Kl 09 - 12, om fotografering under vintern, utrustning, sen fotografering i fält
Lunch kl 12 - 13
Kl 13 -  e.m, fotografering i fält

 _________________________________________________________________________________________

3-6.5, Landskapsfotokurs i Söderåsens nationalpark/Kullaberg med Patrik Larsson (Nafo 6). Avgång från Åbo onsdagkväll 2.5 med Viking Line (var och en bokar egen båtbiljett t/r). Kördag till Skåne 3.5, med två Axxellbilar. Övernattning bokad på vandrarhem. Fotodagar fredag 4.5 och lördag 5.5 = 20 timmars dagar.
Söndag 6.5 kördag till Sthlm. Besök på Fotografiska i Sthlm (vid Stadsgårdskajen) innan avgång med nattbåten. Tillbaka i Åbo måndagsmorgon 7.5.

___________________________________________________________________________________________

 

1-3.6, Kökarlandskap, växter & fåglar (§ 3 & 4/Nafo 6 och 7). Fredag 1.6 till Galtby, Korpo (en Axxellbil/Forden är bokad).

Med förbindelsebåt från Galtby, Korpo till Kökar fredag kl. 10 (båtresan tar 2,5 h).Reservera 1.5 - 2 h körtid från motorvägen/Nylandsvägen i St Karins (två färjor att använda) ut till Korpo.

Möjligt också att ta kvällsturen från Galtby till Kökar, för den som inte hinner på morgonen.

Logi bokad på Antons gästhem/tältning på Sandvikens Camping för den som föredrar det. Utflykt till Källskär (+ sälskådning) under lördagen. Vi far ut med Gunnar Sundströms storbåt kl. 09. Ta med lunchmat och vatten. Heldagstripp.  Retur kl.12 från Kökar på söndag 3.6. Välkommen med.

___________________________________________________________________________________________

8-10.6, Fagerö, Kotka med Magnus Östman som lokal guide. Landskapsfoto, fåglar, insekter, skärgårdsmiljöer är det som erbjuds.

Med båt från Kotka t/r. Avfärd från Kotka fredag kl. 18.15 (framme kl.20.15), retur söndag kl. 17.15 från ön till Kotka (framme 19.15). Båtresan är gratis.
https://www.finferries.fi/media/aikataulut-2018/kotkan-reitti-kesaaikataulu-2018.pdf

Övernattning på ön (i gammal skola ombyggd som vandrarhem).

Logi kostar 35 e/pers/dygn. Eget sänglinne/sovsäck med. Skolan är nyrenoverad och har en sal med projektorduk för bildvisning. Köksutrymmen och bastu finns. Läget är fint i byns utkant, med havsutsikt.

Mer om skolan på: http://www.kaunissaarenkoulu.wordpress.com

Detta är ett intressant ställe i en skärgårdsdel som många kanske inte är så bekanta med.