NAFO 5 (2015-2017) – 15 deltagare (utskrevs i januari 2018)
16 antagna till kursen; en hoppat av, en bara med på distans, 14 aktivt med
Kursledare: Håkan Eklund

12 klarade en godkänd § 9 = 80 %
12 klarade en godkänd § 3 = 80 %
7 klarade en godkänd § 4 = 47 % = Specialyrkesexamen för fotograf med natur som kompetensområde (några skall ännu under 2018 avlägga § 4)

8 tog också en Yrkesexamen för fotograf

___________________________________________________________________________________________

1) § 3 och § 4 - examination för Nafo 5 hölls 22-24.1.2018. Grattis till alla som nu är klara! Några av er fixar "fyran" under året.

 

Preliminärt program för Nafo 5/ 2017Januari 2017
20 - 22.1, Brusabyveckoslut: visuellt uttryck, digital arbetsgång med Patrik Larsson ex. (§ 9) för Nafo 6/intresserade från Nafo 5 kan också vara med

23 - 24.1, § 3 & 4 – examination (Nafo 4) (måndag-tisdag)/§ 3 för Nafo 5

Februari
4.2, naturfotofestivaler för intresserade: Naturfotodag i Oslo med Natur och foto  (§ 9, 3 & 4)/ Camera Naturas naturfotodag i Västerås (§ 9, 3 & 4)

17 - 19.2, Brusabyveckoslut med Lars Sundström & Olli Immonen (gömselfoto/fåglar) samt Heikki Willamo (skog)  (§ 9, 3 och 4)

Mars
3 - 6.3, Vinterlandskap/vinterskog i Kuusamo (§ 3 & 4)

24 - 26.3, Kotka Maretarium & Tropicario i H.fors (§ 3 & 4)

April

7 - 9.4, Fotografering i olika skogområden i Borgå och Sibbo (§ 3 & 4); detaljinfo på kommande. Logi på vandrarhemmet i Borgå (fredag och lördagnatt).

26.4 - 30.4, Fotografering i bokskog/Söderåsens nationalpark med Patrik Larsson (§ 3 & 4)

Maj
8 - 9.5, § 9 examination (Nafo 6, samt en del från Nafo 5 & Nafo 4)

19 - 21.5, Ålandsblommor -träd och landskap med Andy Horner (§ 3 & 4) för Nafo 6 – ev. plats för någon från Nafo 5)

Juni
2 - 4.6, Kökarlandskap, träd, växter & fåglar (§ 3 & 4) för Nafo 5 & 6 – Nafo 5 tältar (utrustningsövning inför Grönland), ev. plats för någon från Nafo 7)Juli
Semestermånad

Augusti
1 - 8.8, Grönlandvecka: arktiska landskap, kulturmiljöer, däggdjur, växter, fåglar (§ 3 & 4) 
28 – 29.8, examination i Brusaby, § 3 för Nafo 5 (ev. någon från Nafo 6), samt § 4 för Nafo 4

September
2.9, Hangö fotofestival (§ 9 & 4)/Nafo 5 & 6: utställningarna hängs 1.9 (fredag e.m.).

15 – 17.9, Skärgårdsskogsfotografering samt § 3 & 4 genomgång på Örö (tältning)

28.9 - 1.10, Kvarkenfåglar och -landskap, Korsholms fotofestival 30.9. (§ 3 & 4)

Oktober
21.10, Vuoden luontokuva/Årets naturbild (§ 3 & 4) - bildvisningar i Finlandiahuset, H.fors
13 – 15.10, Kökarlandskap (för Nafo 7/någon enstaka från Nafo 5 ryms med/obegränsat utrymme vid tältning) (§ 3 & 4)
13 – 15.10, Utö med Niclas Rantala (för Nafo 6/ någon enstaka från Nafo 5 ryms med) (§ 3 & 4). Logi i Hanna Kovanens Lotsstuga.

November
3 – 5.11, Vårgårda naturfotofestival (§ 3 & 4)
25.11, Examinationsgenomgång och -diskussion (§ 4) med Kirsi MacKenzie som gäst.
Första hjälp-kurs för sådana som ännu inte har avlagt kursen.

December
- eget arbete/handledning enligt behov: slutexamination (§ 3 & 4)
- för den intresserade (främst planerat för Nafo 7, men öppet också för andra grupper): 8 – 10.12, Brusabyveckoslut, bildvisningar (bl.a. med Heikki Willamo, Tommy Vikars och Lars Sundström)

Januari 2018
- vecka 2 eller 3/examination § 3 & 4 (22-24.1)

 

 

Patrik Larsson i Brusaby 20-22.1.2017

Obs. veckoslutet i Brusaby 20-22.1 är främst ämnat för Nafo 6, ni har i princip haft samma program med Patrik tidigare. Men - de av er som känner att ni vill bli "påmnda" om allt detta, välkommen med! Här nedan infobrevet till Nafo 6:

Hej igen, så kör vi då igång 2017 som för er blir ett intressant och intensivt år; vi träffas i Brusaby 20-22.1.

Ert första och viktigaste mål för en del av er är § 9 – examinationen 8 – 9 maj. Den kräver en del bild- och textarbete; vi har några godkända arbeten i Brusaby som ni kan titta på under veckoslutet 20-22.1.

Precis som Kjell Söderlund förklarade i höstas så ger en godkänd § 9 en Yrkesexamen som fotograf, och då vill förstås etablerade fotografer att ni också skall kunna leva upp till den titeln också. Med all rätt.  Och för att kunna gå vidare och avlägga Specialyrkesexamen, gällande naturfoto (som de flesta av er helst vill syssla med) behövs en godkänd § 9.

Men för att beta av några av de återstående delarna i § 9, visuellt uttryck och digital arbetsgång, har vi nöjet att ha Patrik Larsson som resursperson i Brusaby 20-22.1 för att reda ut just de delarna. Detta handlar ju om allt sådant som krävs för att få till en bra bild, enkelt sagt, både vid fotografering, efterbearbetning, arkivering, leverans ...

Patrik är en av Sveriges mest kända landskapsfotografer och LR-experter (ni har väl utnyttjat hans kurser på Moderskeppet?) Kolla gärna in Patriks kurser på Moderskeppet på förhand; ställ sen frågor om det är något som ännu är oklart.

Kolla också in kriterierna för visuellt uttryck och digital arbetsgång som finns på: http://www.oph.fi/download/111392_fotograf_specialyrkesexamen.pdf Ett tips för er som kan finska: översättningen till svenska är inte bra, många rader är svåra att begripa ... kolla in texten på finska (originalet) så förstår ni bättre.

Patrik skall också hjälpa er med frågor och svar rörande Lightroom, samt utskrivning av bilder och delar gärna med sig av sin erfarenhet av landskapsfotografering, utrustning, utställningar, resor. Dagarna kommer att gå fort ...

Vi har också ett avtal med Patrik gällande bildkritik på distans (som han får berätta om, Nafo 5 står i turen i år/ni följande) men nu när han personligen är på plats kan var och en av er (gäller endast Nafo 6) ta med 5 – 6 bilder att visa upp, som Patrik ger konstruktiv bildkritik på i något skede.

Patrik kommer med flyg till H.fors kl.11 på fredag 20.12 (vem av er kan plocka upp honom från flygfältet?) och vi kör igång i Brusaby vid 14-tiden. Sen håller vi på till söndag e.m. Som ni vet brukar det bli sena kvällar, speciellt under fredagen.

Den som övernattar skall ta med eget sänglinne och handduk (om det är jättekallt, ta gärna sovsäck ... ibland kallt i vissa internat ...).

Under veckoslutet skall vi kolla in gruppindelningen för Kuusamofotograferingen (kungsörn) i början av mars, samt diskutera programmet för 2017.

Välkommen med!


 

Hej på er Nafo 5:or! och God Fortsättning på det Nya (foto)Året!

Eftersom ni har varit duktiga under 2016 får ni här en nyårspresent :-) från Axxell/Nafo; dvs. ett fint "servicepaket" med bildkritik från Patrik Larsson.

Läs hans brev nedan.

mvh Håkan

Hej!

I fjol initierade er utbildningsledare (Håkan Eklund/Axxell Utbildning) ett samarbete med mig som går ut på att ni på Nafokurserna regelbundet skickar bilder till mig för bildkritik. I fjol gällde det Nafo 4, i år är det er tur. Jag tycker att det ska bli superkul att jobba med er och hoppas att ni ska tycka att det blir ett nyttigt inslag i er utbildning.

Att få feedback på sina bilder är minst lika viktigt som att ta bilder. Att bara fotografera leder till fler bilder, men inte nödvändigtvis till bättre bilder. Och detta med att ”gilla” bilder vänner emellan kan ofta innehålla mera artighet än genomtänkt bildkritik.

Målet med en konstruktiv bildkritik är att få till en utveckling av bilderna, en ny medvetenhet om vad som fungerar och samtidigt också bli uppmärksammad på det som kanske inte fungerar så bra. När jag är klar med ert bildmaterial gör jag en bildkritikvideo som ni sedan får studera i lugn och ro.

Det jag vill med bildkritiken är att ni ska bli medvetna fotografer. Ni kommer inte alltid att hålla med mig om det jag säger, vilket är helt ok, för då har ni också en egen tanke med ert sätt att skapa bilder. Andra gånger kanske jag påpekar om saker i kompositionen som ni redan tänkt på, men som ändå kan vara bra att få bekräftat och ”uttalat i ord”, kanske också med en motivering. Att bli bekräftad angående något som är bra är ju också viktigt. Men visst kommer det också vara så att jag säger saker som ni kanske inte tänkt på, och som kanske är viktigt för att ni ytterligare skall kunna utveckla ert bildskapande.

För att ni ska få ut så mycket som möjligt av året kommer vi att erbjuda bildkritik 6 gånger under 2017, dvs. totalt 30 bilder under året.

Ni skall alltså välja ut 5 bilder per tillfälle (exempelvis varannan månad), bilder som ni vill ha bildkritik på. Detta material kommer att resultera i en video på ca 15 minuter.


Året delar vi i 6 delar:

Januari-februari

Mars-april

Maj-juni

Juli-augusti

September-oktober

November-december

Senast i slutet av februari, april, juni, augusti, oktober och december skickar ni 5 st bilder till mig, och inom en vecka så återkommer jag med en video. Bilderna ska skickas i jpeg format och med långsidan 2000 pixlar till adressen: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För att ni ska få ut så mycket som möjligt av detta hoppas jag att ni alla utnyttjar detta samarbete. Vilka bildmotiv ni skickar in står er fritt; jag har under året med Nafo 4 gett kritik på allt från ormar till båtar, men helst skall det ju vara sådant som ni behöver för era examensportfolier. Ni behöver alltså inte bara skicka in landskapsbilder för att det råkar vara det jag fotograferar mest av.

För att få ett litet smakprov på hur det kan komma att se ut så kan ni kika på denna länken (kolla mejl).

 

Jag ser fram emot att jobba med er för en bättre bildmedvetenhet under året!

De bästa fotohälsningar
Patrik Larsson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


____________________________________________________________________________________________

 

 _____________________________________________________________________________________________

26.4-1.5.2017 (onsd – sönd) Nafo 5/Söderåsen, Sverige med Patrik Larsson.
- två landskapsfotodagar (28 och 29.5) med Patrik i Söderåsens bokskogar samt kustfotografering vid Kullaberg
- logi bokad i värdshus i 2 och 3 personers rum
- med kvällsbåt (Viking Line/Grace) onsdagkväll 26.4  kl. 20.55 från Åbo, tillbaka med kvällsbåt (Viking Amorella) från Sthlm söndag kväll 30.4 kl.20.00, i Åbo/H.fors måndag morgon 1.5
- vi passar på att besöka Fotografiska vid Stadsgårdskajen på söndag, innan vi kör ombord
- två Axxelbilar bokade (via Åbo-Sthlm). Observera: var och en bokar/köper sina egna båtbiljetter
- kördagar: torsdag 27.4 (Sthlm-Skåne) och söndag 30.4 (Skåne-Sthlm)____________________________________________________________________________________________

ARKIVET -  hösten 2015

9-11.10.2015 (fred-sönd) Nafo 5/Studiefoto med Kjell Söderlund i Brusaby

- detta är en av de viktigaste kurserna för att ni skall klara av § 9 portfoliet!
- vi riggar upp för porträttfoto, interiör- och produktfoto etc. i olika klassrum i Brusaby
- eftersom detta är en typ av fotografering som många inte har erfarenhet av, gäller det att vara med nu för att få ett grepp om "systemet"
- kompletterar kursen på Åland i maj (då gällde det ”on location”/studiefoto i miljö)
- mejla mig om deltagande, och om logibehov
- den som övernattar skall ta med eget sänglinne, handduk

1) LOGI
Vem behöver logi i Brusaby 9-11.10?
Ta med: sänglinne o handduk.

2) TIDER

Fredag: e.m. + kväll (lunch kl.12, kursstart kl.13)
Lördag: hela dagen (kl.09 - sent ...)
Söndag: kl.09 -15.00

3) MAT
Fredag: det finns lunch i matsalen kl. 12.
Jag beställer kaffekorg till e.m.
Mat ute i ”downtown” på kvällen. Finns kök i internaten för den som vill kocka själv.
Lördag + söndag: frukost kl. 8.30 för de som övernattar
Lunch i matsalen mitt på dagen. Jag beställer kaffekorg till e.m.
Mat ute i ”downtown” på lördag kväll. Finns kök i internaten för den som vill kocka själv.

4) UTRUSTNING
Egen kamerautrustning + stativ + trådutlösare
Optik som passar för
a) porträtt (från 50 – 120 mm, typ ...)
b) produkt (ta med makro, den som har/dock inte nödvändigt)
c) interiörer (vidvinkel)

Ta med de blixtar som du har
Ta med ficklampa/pannlampa
Ta gärna med egna ”produkter/småprylar” att fotografera

3) INNEHÅLL: (så här skriver Kjell Söderlund)

Kursen kommer att vara upplagd ungefär som tidigare år, med samma grunder och tanke på att undervisningen och de efterföljande övningarna ska möta de krav som ställs i bedömningskriterierna.

Vi kommer att gå igenom följande (ett litet utdrag ur schemat):

Porträttfotografering:
a. Normaluppställning
b. High Key (högdagrar dominerar)
c. Low Key (lågdagrar dominerar)
d. Upplättning med blixt

Produktfotografering:
a. Blanka föremål /glas - vi fotograferar egentligen reflexer och omgivning
b. Struktur - hur belysa - ex med klassisk, kontrastrik belysning/detalj och
ficklampa

Interiörfotografering:
- med små blixtar

h. Håkan


 


KVARKEN 25-27.9.2015 /Korsholms fotofestival (Nafo 4 & 5)


Jag har beställt 17 biljetter a´35 e till festivalen (till alla som anmält om deltagande; en del av ö.bottningarna är arrangörer) som er utbildning betalar.

Resa: jag och Johan Ljungqvist hämtar två Axxellbilar torsdagkväll (24.9) från Brusaby. Åbogänget: avfärd fredag 25.9 kl.10 från järnvägsstationen i Åbo, ca 6 h körning till Björköby (beroende av fotostopp ...). Johan Ljungqvist (Nafo 4) har den andra Axxellbilen, kör från Västnyland, kolla tider med honom. Björn Ahlnäs (Nafo 5) tar egen bil från Östnyland + några Nafoiter från den sidan av H.fors.
Retur under söndag e.m., hemma igen till kvällen.

Logi: på pensionat Odd Inn ute i skärgården (Söderudden). http://www.oddinn.fi/odd-inn-naturupplevelser-i-varldsnaturarvet/

Utrustning: Ta med sänglinne, handduk (sovsäck den som vill), login kostar 30 €/person/natt. Sedvanlig fotoutrustning, utekläder/var beredd på regn, bra skor, ficklampa/pannlampa – och sen något bekvämt för festivaldagen i kulturhuset (lördag). Vi lagar egen kvällsbit/morgonfrukost i pensionatet. Vi kan köpa det vi behöver i Vasatrakten.


Program:
Fredag 25.9
Vi kan under bilresan stanna på olika ställen för att fotografera (t.ex. vi från Åba kollar in forsen i Lankoski, intill riksåttan (http://www.lankoski.com/) där vi kan ta paus. Väl i Korsholm kör vi via Söderfjärden för att kolla in tranor, om det finns några kvar? De brukar hålla till nån höstvecka här under flyttningen och brukar räknas i fyrsiffriga tal. De bryter upp vid 19-tiden, för att övernatta i skärgården. Ett ypperligt fototillfälle, om allt stämmer.

Vi kan äta middag någonstans i Vasatrakten, innan vi åker ut till pensionatet. Mörkerfotografering vid havet, för den som vill och orkar.

Lördag 26.9. Tidig morgonfotografering för den som vill. Avfärd till fotofestivalen i Korsholms kulturhus kl.08.30. Festivalprogram kl. 10 – 17. Axxell betalar festivalbiljetten (a´35 e). Programmet hittas här:
https://vuxeninstitutet.korsholm.fi/assets/courses/attachments/Naturfotofestival-program.pdf
Vi kan äta i Vasatrakten innan vi åker tillbaka till skärgården. Kvällsfotografering vid havet i Björköby.

Söndag 27.9
Tidig morgonfotografering för den som vill (bilar finns till förfogande). Möjlighet till gemensam utflykt med finlandssvenska fotoklubbar till Klobbskat (där vi bor), eller eget program. Vi får se vad vi gör. Returresa söderut.

Vi kan igen köra via Söderfjärden och kolla in tranorna samt besöka Meteorian (http://www.meteoria.fi/) som dokumenterar områdets speciella historia (= nedslagsplats för meteorit ...).
Saxat  från deras hemsida: ”Nedslagskratern Söderfjärden och Meteorian fick stjärnstatus, då Nordens största astronomitidskrift Tähdet ja Avaruus (nr 4/2012) rankade besökscentret bland TOP 8 för Finlands stjärnturister – jämsides med t.ex. väletablerade besöksmål som Heureka och Särkänniemi.”Välkommen med!

 

___________________________________________________________________________________________

FÖRETAGARKURS 30-31.10.2015 i Åbo


Här en årlig företagarkurs som Henrik Jern ordnar för ViGu-kursister (vildmarksguider), men som också är till nytta för alla Nafoiter! (kolla kriterierna för examen ...). Ingen speciell kursavgift (end. mat och logi). Utbildare är Kalle Sigfrids, professionell företags- och beskattningsföreläsare (www.certima.fi).

Den som har tid och intresse (och inte är med i Vårgårda) passa på! Anmäl om deltagande till mig. Nedan inklistrad info från Henrik Jerns ViGu-utskick:

Deltagarna får en baskunskap om hur man startar ett eget företag och sköter ett företag. Val av företagsform, hur man startar företag, ekonomistyrning och bokföring, marknadsföring, prissättning, moms, fakturering är exempel på områden som vi går igenom.


Kurserna anordnas på Aboa Mare, även kallat Axxell Sjöfart, på Hertig Johans parkgata 21 i Åbo. En kartlänk till platsen hittar du här (http://www.aboamare.fi/sv/om-aboa-mare/sa-har-hittar-du-oss/)

Företagsamhetskursen för både ViGu och NaFo tillsammans påbörjas på fredag klockan 16:15. Utbildare för denna kurs är Karl-Johan Sigfrids. Kursen ordnas inomhus hela tiden. Vi avslutar fredagen senast klockan 21 och på lördag håller vi på från klockan 9 till ungefär klockan 16.

För företagsamhetskursen:

Läs en introduktion om att grunda företag: http://uusyrityskeskus.fi/sites/default/files/Opas_ruotsi_2015_web.pdf

KOST OCH LOGI
Mat ute på stan, ingen servering finns på Aboamare under veckoslut. Eventuellt kan vi fixa smörgåsar och frukt med kaffe o te på plats under dagen. Aboa Mare har tyvärr ingen inkvartering; var och en ordnar enligt egna preferenser på annat håll. Två ställen rekommenderas: Laivahostelli Borea (i fartygshytt) vid Forum Marinuj (Aura å, nära hamnen) och Omenahotelli inne i stan.

ANMÄLNINGAR
Anmälan till kursen senast den 16.10! Vigu anmäler sig till Henrik Jern och Nafo till Håkan Eklund.


VÅRGÅRDA NATURFOTOFESTIVAL 30.10-1.11.2015

Jag bokar ett biljettpaket åt er som anmält er till Vårgårdafestivalen. Paketet a´1100 SEK/st (som Axxell betalar) gäller för fredagens och lördagens program i Vårgårda; inget program på söndag.

Resan dit o hem fixar var och en själva. Den som inte vill ta båt o bil kan flyga till Göteborg, och ta tåget ut till Vårgårda.

Jag har bokat logi (i två personers rum) på Vandrarhemmet Tånga Hed för er alla som anmält er (där de gemensamma middagarna också hålls), Axxell förskotterar, och debiterar er i efterskott. Sänglinne o dyl. finns.

OBS! - Det enda som ni behöver boka själv är middagen på fredag och lördag (där största delen av deltagarna samlas), kostar 300 SEK/middag, som ni gör på deras webbsida:
http://vgfk.se/natur-2015/anmalan/

Boka alltså middag, om den intresserar - inte programbiljetter, som jag bokat (det finns ett undantag: vill ni vara med på Patrik Larssons Lightroom kurser, måste ni boka dem själva).

Fråga om något är oklart!

Sammandrag: jag har alltså bokat biljetter för hela fredagen och lördagen + logi för följande personer: Barbro, Lotta, Mia, Britt, Annika, Gunilla, Ari, Oscar, Johan och Olli (de båda sistnämnda från Nafo 4).

Det brukar var god stämning och mycket trevligt i Vårgårda; svenskarna och norrmännen är kul typer och bra bildvisare och -berättare. Plus alla utställningar och prylar som visas upp.

Fotomässan i Sthlm (Älvsjö)/Nafo 4-utställning 6-8.11.2015 (http://sthlm.fotomassan.se/)

- en synnerligen populär och välfrekventerad fotomässa med massor av miniseminarier, utställningar, böcker, utrustning, demonstrationer … allt i branschen
- Nafo 4 var med i fjol under två dagar och hade inte tråkigt en enda timme, de är också med i år, nu med en egen utställning
- använd  gärna två dagar för detta = två mycket lärorika dagar!
- Moderskeppet har en egen scen, med miniföreläsningar non-stop i tre dagar, kolla in programmet här: http://sthlm.fotomassan.se/program

- detta gäller alla som anmält sig: jag har meddelat arrangörerna att ni skall få ett utställningskort/namnbricka (går via Nafo 4:ans utställning ....) där ni själva skall ladda ner en bild; har ni gjort det?
- dessa namnbrickor kan sen kan printas ut från en ledig dator i Utställningsregistreringen, MEN NI MÅSTE TA MED DEN REGISTRERINGSKOD som skickats (jag har en, vet inte om den gäller alla?)
- alla Nafoiter (4 & 5) har fått en gratisbiljett via mejl, som kan användas (de som har utställningsbadge behöver ju inte använda den)
- var och en bokar logi själv (finns hotell alldeles intill, lönar sig att boka asap)
- var och en ordnar resan själv (de flesta brukar flyga fr. H.fors, eller ta färjan från Åbo/H.fors)

- jag och Olli I åker med utställningstavlor onsdagskväll 4.11från Åbo, Sofie v F o Johan S kommer med och hänger på torsdagen (flyger), vi plockar ner söndag e.m.


http://sthlm.fotomassan.se/
Fotomässan 6-8 november 2015 på Stockholmsmässan i Älvsjö

Nordens största marknadsplats för fotografi. På Stockholmsmässan i Älvsjö får besökarna under tre dagar uppleva en fotofest fylld med inspiration, produktinformation och fria föreläsningar.
I år går Fotomässan parallellt med Mitt kök-mässan, som ger dig allt inom mat och dryck. Entrébiljetten gäller för båda mässorna

Vi ses 6-8 november 2015.

Öppettider
Fredag 10.00-19.00
Lördag 10.00- 18.00
Söndag 10.00-17.00
____________________________________________________________________________________

20-22.11.2015 (fred-sönd) Nafo 5/Kökar
- skärgårdsfotografering under senhöst (med stativ och långa slutartider ...) i fint landskap
- med båt från Galtby i Korpo antingen kl. 10.00 (för den som hinner då) på fredag 20.11, eller kl. 21.00 (båtresan tar 2,5 h)
- retur från Kökar kl.12.00 på söndag
- vi bor på Antons gästhem, som vi har helt för oss själva (olika stora rum/brasspis/bastu finns)
- logi kostar 30 e/person/natt
- ta med eget sänglinne, handduk
- vi kan laga morgonfrukost själva (finns kök) och kvällsbit
- det finns butik i byn (ta gärna kontanter med, funkar inte alltid med kort ...)
- lunch bokad på bageriet i byns centrum på lördagen
- den som tar med egen bil, skall boka den i god tid (http://www.alandstrafiken.ax/), jag tar med en Axxellbil (och en del Åbobor, till kl.10 avgång), Annika Lindblom hämtar en Axxellbil för Västnylänningarna (för avgång kl. 10 från Galtby)
- utrustning: varma kläder, bra skor (delvis svår klippterräng vid havet), regnkläder, ficklampa/pannlampa
- mejla mig om deltagande, viktigt för den beställda lördagslunchen


11-13.12.2015 (fred-sönd) Nafo 5/med Patrik Larsson i Brusaby

- två och en halv dag med en av Sveriges mest kända landskapsfotografer och LR-experter, missa inte detta tillfälle!
- under veckoslutet fokuserar vi kring § 9/Visuellt uttryck och Digital arbetsgång, dvs. allt sådant som krävs för att få till en bra bild ... enkelt sagt, både vid fotograferingen och vid efterbearbetningen
- Patrik skall också prata om utställningar (planering, marknadsföring, implementering), om kvalitativa utskrifter, inramning och egen utställningsverksamhet med fine art - utskrifter
- han delar också med sig av sin erfarenhet av landskapsfotografering, utrustning, resor
- ni skall var och en tar med 5 – 6 bilder att visa upp, som Patrik ger konstruktiv bildkritik på
- ta också med bilder som kunde passa till någon utställning, att printa ut, där Patrik delar med sig av sitt kunnande beträffande "fine art print", vi har den del bra papper i "labbet"
- kolla gärna in Patriks kurser på Moderskeppet; ställ sen frågor om det är något ni vill ha mera detaljer om

- Patrik kommer med flyg till H.fors kl.11 på fredag 11.12 (Björn A plockar upp honom från flygfältet)
- vi kör igång i Brusaby vid 14-tiden och håller sen på till söndag e.m., som ni vet brukar det bli sena kvällar
- Patrik får en liten paus under lördag e.m. (kl.15 - 18) när Heikki Willamo avslutar det som han inledde med på våren, dvs. hur han utvecklats som naturfotograf och hur han idag är helt fokuserad på s-v och mera konstnärligt inriktade projekt
- den som övernattar skall ta med eget sänglinne och handduk (ta  gärna sovsäck, ibland kallt i internatet ...)
- under veckoslutet skall vi kolla in gruppindelningen för Kuusamofotograferingen och diskutera programmet för 2016
- välkommen med!

h. Håkan

 

15-17.1 (fred-sönd) Nafo 4 &5/Brusaby

Fredag 15.1.2016
- start kl.17.00 i Brusaby (obs tiden), ät gärna innan ni kommer (eller ta kvällsmat med), jag skall beställa en kaffekorg med tilltugg
- yrkesfotografen Niclas Warius (http://www.niclaswarius.com/) berättar om sitt fotograferande under kvällen (han sitter med som examinator för § 9-portfoliet); i mars skall vi ha bildkritik sessioner med Niclas W
- tid för finslipning av Pecha Kucha visning

Lördag 16.1
- frukost kl.08-tiden (ni får detaljer senare)
- bildvisning med Lasse Sundström (Nafo 3) som berättar om sin Nafotid, om sitt § 4-projekt (blev godkänd) och om de fotoprojekt han nu håller på med
- lunch vid 12-tiden
- hela eftermiddagen med era Pecha Kucha-visningar, vi försöker börja med Nafo 4 men beroende på hur många som är med är det svårt just nu att säga hur mycket vi hinner med, också Nafo 5:or kan förbereda en PK-visning, ju fler vi hinner med nu desto bättre så kan vi göra också annat när vi träffas i mars
- efter middagen i downtown Kimito tar Hanna Sandin (Nafo 4) oss med till Island, landskapsfotografernas Mecca ...

Söndag 17.1
- frukost kl.08-tiden (ni får detaljer senare)
- fotoutflykt; vinterlandskap
- beroende på situation, Pecha Kutcha-fortsättning
- möjlighet till utskrivning av bilder i ny ”printstudio”
- programmet för 2016

________________________________________________________________________________________12-14.2. 13.2. Camera Naturas Naturfotodag i Västerås, Sverige
- den som har tid, lust och råd, boka asap (begränsat antal platser)
- flera av Nafodamerna (från Nafo 4 o 5) som är medlemmar i BioFoto Finland är med och ställer ut tillsammans med kollegor från BioFoto Sverige/Norge = Sixty Chicks * Wild Pics; skall bli spännande att se utställningenDet är Magasinet Camera Natura som bjuder in till en fullspäckad dag för dig som är natur- och fotointresserad! Föreläsningar, boksigneringar, bild- och produktutställningar m m. Träffa några av våra bästa naturfotografer: Sven Persson, Jukka Lausmaa, Carl-Fredrik Ekström, Lenny Johansson, Josefin Nilsson och Jan Pedersen. Öppettider: 8:30-18:00, utställningshall och föreläsningar. Middag med underhållning 19:30-01:00. Mer information. http://www.trippus.se/eventus/userfiles/64669.pdf

 

24.2-1.3 (onsd-tisd) Nafo 5/fågelfoto från gömsle/Kuusamo
Grupp 1
torsd 25.2,­ resdag
fred 26-lörd 27.2, i örnkoja
sönd 28,2 resdag

Grupp 2
lörd 27-2, resdag
sönd 28-månd 29.2, i örnkoja
tisd 1.3, resdag

- också möjlighet  till fotografering av ugglor (beroende på tillgång), strömstare, lavskrika, lappmes etc.
- olika resealternativ, logi bokad på forskningsstationen i Oulanka
- middag bokad på stationen kl.17.00 varje kväll
- Lassi Rautiainen är vår guide11-13.3 (fred-sönd) Nafo 4&5/Brusaby
Fredag e.m. kl.15.00 Henrik Jern: om § 9 (hur det går till/tidtabell/om inlämning av material), diskussion om § 3 och 4. Om friluftsteknik (§ 3)/Axxell utrustning att låna. Niclas Rantala: intro till videofilmning med DSLR under kvällen.Lördag kl. 09.00 Sofie v. Frenckell: om § 9 - portfolio/examination. Niclas Rantala: videofilmning (teknik, övningar). Petcha Kucha bildvisning under kvällen (= de som inte hann visa bilder förra gången). Diskusson om Hangö fotofestival (Hanna Sandin).Söndag kl. 09.00 Håkan Eklund: om mina § 9, 3 och 4-äventyr; om att "skriva i tidning". Niclas Rantala: videofilmning med DSLR.- frukost 8.30, lunch 12.00, e.m. kaffe/te, middag i "downtown"
- den som behöver logi, anmäl till Håkan asap
_______________________________________________________________________________________________

Preliminära datum för Nafo 5/2016

 18-19.4 § 9 examination i Brusaby
- en lista på tider som allokerats (enligt era önskemål) mejlas så småningom

Info från Henrik Jern:
Du har meddelat att du vill delta i examenstillfälle gällande §9 inom Specialyrkesexamen för fotograf. För att underlätta inlämningen och bedömningen av examensmaterial har jag gjort en inlämningsplattform för digitalt material. Meningen är att detta ska underlätta processen för alla parter så att vi inte måste skicka material via flera olika personer med risk för att något kommer bort på vägen.
Inlämningsplattformen heter Itslearning och du kommer dit på adressen: http://axxell.itslearning.com/
Logga in med din epostadress som användarnamn, lösenord är Itslearning 1
Vid första inloggning blir du ombedd att byta lösenord. Nytt lösenord ska innehålla minst 8 tecken, stora och små bokstäver samt siffror.
Då du loggat in väljer du kursen ”Naturfoto examen”
För att komma till stället där du kan lämna in ditt material går du via ”Planeraren” (länk finns i första inforutan samt i spalten till vänster). I tabellen som då kommer fram finns det tre olika länkar gällande §9 som leder till inlämning av material.

Portfolio §9 väljer du för att lämna in bedömningsmaterial (din portfolio)
Självvärdering §9 väljer du för att lämna in din självvärdering för din portfolio
Examenskommissionsbilder §9 väljer du för att lämna in de 5-15 bilder som examenskommissionen vill se som ett utdrag av din portfolio.

Portfolion som du lämnar in via Itslearning kan granskas av bedömarna. Du ska lämna in både texter och bilder. Bilderna behöver inte ha väldigt stor upplösning eftersom den slutgiltiga bedömningen baserar sig på de utskrifter du har med dig vid examenstillfället.Senast den 1.4.2016 skall ditt § 9 material vara tillgängligt på Inlämningsplattformen.

______________________________________________________________________________________________

13-15.5 (fred-sönd)/Nafo 5 (och 4)
- fotokurs (närbild/makro/landskap) med Andy Horner i vackra åländska blomstermarker/landskap med start kl. 16 på fredag, foto hela lördagen samt söndag f.m.
- med morgonbåt (Viking Amorella) från Åbo fredag 13.5 kl. 08.45 (i M.hamn 14.10)
- retur från Mariehamn söndag 15.5 kl.14.25, tillbaka i Åbo kl.19.50 Observera:  var och en bokar själv sin färjbiljett, ni måste också ta med egna bilar, kom överens om vem som tar bil!
-  fotoutrustning (inkl. stativ), lämpliga kläder (kolla väderprognoser), dator, kortläsare, minneskort, batteriladdare, sittunderlag/”regnkåpa” (behövs vid växtfoto ...), termos/vattenflaska (för utflykter) etc.

- kursen hålls på Ålands folkhögskola där Andy Horner arbetar som fotolärare, skolan ligger i Pålsböle (sväng till vänster i Godby ...; kolla karta): Folkhögskolevägen 41, AX-22310 Pålsböle. Tfn: +358 (018) 43240,e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
http://www.afhs.ax/kontakt-karta
- logi i skolans internat, ta med eget sänglinne o handduk
- mat fixas via skolans kök (att värma upp i mikro)
- mat o logi faktureras direkt till Axxell, som i sin tur debiterar er så småningom

_________________________________________________________________________________________
9-15.6 (torsdag-onsdag) Nafo 6/Estlandsvecka
- fullbokad, några från Nafo 5 är också med
- Spithamn, Nuckö, Matsalu, Odensholm, Hapsal, Raplamaa
- växter, fåglar, däggdjur, landskap, kulturmiljöer


 

Fåglar, växter och landskap i österbottnisk skärgård 30.6-3.7 (torsdag-söndag)

Preliminärt program30.6 torsdag
- samling vid ABC Lappfjärd kl. 13.00 för lunch och matköp, sen kör vi tillsammans till
gästhamnen i Rangsby, Närpes (Fagerövägen)
https://www.google.fi/maps/@62.6063199,21.3072725,13465m/data=!3m1!1e3
- kl. 15 med båt (Bertel Österberg) ut till Gåshällans naturstation (en gammal sjöbevakningsstation) ute i havsbandet (http://www.gashallan.fi/content/naturstation-g%C3%A5sh%C3%A4llan-0)
- ön är ca 1 km lång och 10-200 m bred, ½ ön är ännu stängd pga av häckning
- det finns begränsad el-kapacitet (solceller)
- var och en tar med egen mat och dricksvatten (kök finns)
- ta med eget sänglinne/handduk (filtar finns)
- bastu med "Finlands bästa bad" finns
- kvälls och nattfotografering vid havet/inkl. naturstudier1.7 fredag
- morgon/förmiddag med fotografering/naturstudier på Gåshällan
- efter lunch retur till fastlandet, hämtning kl. 14
- vi kör upp längs riksåttan till Vasa och vårt övernattningsställe på Söderudden
- vi handlar mat för kvällen och för lördagen/söndag morgon
- övernattning på Odd Inn (där vi var i september, Fotofestivalen i Korsholm)
http://www.oddinn.fi/odd-inn-naturupplevelser-i-varldsnaturarvet/
- var och en tar med eget sänglinne/handduk (filtar finns)
- Tuija Warén håller bildvisning på kvällen och berättar om Kvarkens skärgård och om sitt eget fotograferande, Tuija gick på Nafo 1 och fick sin spec.yrkesexamen som nr 2; jag som tredje
- alla packar färdigt för lördagens heldagsutflykt till Valsörarna


2.7 lördag
- kl.09 med båt från Klobbskat för en hel dag ute på Valsörarna för fotografering i ett verkligt stenrike/fågelrike ...
http://www.kvarkenguide.org/valsorsv.html
- Tuija Warén är med oss som guide hela dagen
- vi har Ostrobothnia Australis stationsbyggnad som HQ (där vi kan laga mat)
- guidade vandringar med fotouppgifter under dagen
- var och en tar med egen vägkost + vatten
- Tuija har med fisksoppa (för alla) som kvällsmål, som vi äter på kvällen innnan vi åker tillbaka
- kl. 22 avhämtning, returtripp  tillbaka till Klobbskat
- sista natten på Odd Inn3.7 söndag
- vi kör ut till Svedjehamn som är porten till Världsnaturarvet
- efter det hemåt

________________________________________________________________________________________________

Nafo-fotoresa till Kuhmo & Vuokkiniemi, Ryssland
12-17.8 (fredag-onsdag = 6 dagar)


Ledare: Håkan Eklund (Nafo) och Lassi Rautiainen (Articmedia)
Guide i Vuokkiniemi: Julia Filippova
Våra värdar i Vuokkiniemi: Maria och Mikko Filippova (mat och logi i deras hem)Fotouppgifter:

1) Kulturlandskap, människor och miljöer i Vuokkiniemi/Venehjärvi
- detta är en gränskultur (jfr med Svenskfinlands kustland ...) där majoriteten av befolkningen är karelare, pratar ”karelska” (dvs. får inte kallas för ryssar ...) som är stolta över sin historia, sin kultur och sitt språk
- detta är en del av det stora ryska riket som staten inte satsar så mycket på, det ser rätt ”fattigt” ut i samhället ”med våra ögon”, vägarna är usla men människorna genuina, gästvänliga och glada över att träffa gäster från Finland (många av de äldre har barn som är gifta och bosatta i Finland); alla är tvåspråkiga (ryska/finska).

2) Björn, varg, vildmarksnatur
- första och sista kvällen möjlighet till björnfotografering från Lassi Rautiainens fotogömslen inne i gränszonen inkl. vildmarkslandskap
- möte med rovdjursforskaren Vladimir Bologov som rehabiliterar övergivna björn- och vargungar (när föräldrarna blivit skjutna av jägare); ifjol hade han två björnungar i skogen bakom stationen i Vuokkiniemi, i år torde han ha vargungar.

 

Preliminärt dagsprogram:

Dag 1 (fredag 12.8.2016)
Med två Axxellbilar från södra Finland till Kuhmo, Kuikka.
Avfärd senast kl.06 på morgonen, för att hinna till middagen i Kuikka, och ut till björnkojorna. Vi förväntas vara framme i Kuikka kl. 15.

Annika Lindblom har en Axxellbil (blå Ford/ETI-982), hämtar med Vivve och Hanna från Ekenäs. Kör sen till Mäntsäla järnvägsstation där Bjarne K, Barbro A och Sofie v Frenckell plockas upp.
Gunilla Björklund tar den andra Axxellbilen (vit Toyota/ZSF-161) från Brusaby och hämtar med Marjo S och Maria N från Åbo. Jag kör tillsammans med Åboborna, men i egen bil. Efter resan blir jag kvar i Österbotten för att under veckoslutet avsluta målningsarbete på fritidshuset.

Byte av chaufförer enligt behov, ex. 2 – 3 h körpass. Middag kl. 15 i Kuikan kämppä, kväll i björnfotokojor, sen övernattning i stockhuset? (alt. i gömslen).

Dag 2 (lördag 13.8)
Frukost i Kuikka, sen upp till gränsstationen Vartius och över till Ryssland. Vi kör med en Axxellbil (blå Ford) och med Lassi Rautiainens ”maasturi”. Vuokkijärvi ligger ca 1 h körning norr om Kostamus.
Ankomst till Vuokkijärvi under e.m. Sopplunch hos fam. Filippova.

Besök hos Santeri Lesonen ute på Vehehjärviudden som ligger inne i Kalevala nationalpark. Logi, bastu och middag hos familjen Filippova i Vuokkijärvi.

Dag 3 (söndag 14.8)
Kl. 08-09 frukost. Kl.09-13 Grupp 1 besöker rovdjursforskaren Vladimir Bologov vid en liten fältstation. Torde ha vargungar. Grupp 2 fotodokumenterar byn Vuokkiniemi. Kl.13.30 lunch hos fam. Filippova.Kl.14.30 båtutflykt till ön Lietosaari (4 pers/båttur ...). Kl. 19.00 middag, bastu och logi hos Filippovas.

Dag 4 (måndag 15.8)
Kl.08-09 frukost. Kl.09-13 Grupp 2 besöker rovdjursforskaren Vladimir Bologov vid en liten fältstation. Torde ha vargungar. Grupp 1 fotodokumenterar byn Vuokkiniemi. Kl.13.30 lunch hos fam. Filippova. Kl.15-18 presentation av karelsk kultur: program inne i byn. Kl. 18.00 middag, bastu och logi hos Filippovas.

Dag 5 (tisdag 16.8)
Kl.09-10 frukost. Kl.10.30 avfärd från Vuokkiniemi. Besök i Kostamus, sen till gränsen. Kl. 16 middag i Kuikka, sen avfärd till björnkojorna.

Dag 6 (onsdag 17.8)
Frukost i Kuikka. Returresa tillbaka till södra Finland. Resan slut (= 6 dagar).

 

Exempel på utrustning:

Allmänt: ta inget onödigt, fyll inte stora kappsäckar ... (hellre mjuka väskor/ryggsäckar = lättare att packa i bilarna), vi har ont om utrymme när vi åker in i Ryssland med en Axxellbil + Lassis bil

- PASSET med! Vi har gruppvisum fixat
- egen fotoutrustning enligt ”tillgång” och behov (inget extra med), batteriladdare etc.
- kulled för fotogömsle i Kuhmo samt sovsäck för säkerhets skull (om vi blir kvar över natten, alternativ att vi bara stannar under kväll) samt egen termos
- sänglinne/handduk FINNS i Vuokkiniemi (behöver alltså inte tas med)
- lämpliga kläder för både ”varmt och kallt” ... inkl. regnkläder
- stadiga kängor/el. gummistövlar samt lättare sandaler (ex. innebruk)
- myggnät/-hatt, handskar, långärmat (att skydda sig för myggor)
- vattenflaska (alltid bra att till hands hela tiden)
- plåster o dyl., gärna också värktabletter/Immodium för alla eventualiteter
- och det viktigaste: gott humör, tålamod och positiv attityd mot allt som är ”annorlunda”

 

Här några dagboksnoteringar (från min blogg) från planeringsbesöket i augusti 2015:

http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/antligen-bjornunge.htm

http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/dar-turismen-inte-fordarvat-kulturen.htm

http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/intressant-granskultur.htm

http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/i-ryssland.htm
_________________________________________________________________________________________

Bildutskrivning för utställning 26-28.8 fredag-söndag i Brusaby
- kom ihåg printveckoslutet med Patrik Larsson, en handledd utskrivningskurs (LR) som ni absolut inte skall missa!
- Patrik är en mästare på detta, och ger också en liten inblick  "- - - into the world of fine-art print ...", delar med sig av utställningserfarenhet, etc.
- under veckoslutet väljer vi ut era utställningsbilder till Hangö fotofestival 3.9 samt Fotomässan i Stockholm 11-13.11 2016 (Tema: "Från skymning till gryning")
- alla ni som vill vara med på dessa utställningar: ta med potentiella utställningsbildfiler, som ni gärna kan redigera så färdigt som ni bara kan, sen väljer vi ut de bilder som kunde passa, gör slutligt urval och skriver ut och monterar färdigt, gör utställningskatalog etc.
- ni kan också ta med 4 bilder per person som Patrik kan ge bildkritik på under kvällarna
- meddela asap om deltagande, och om ni vill att jag bokar logi
- vi sätter igång fredag kl. 14 och håller på till söndag e.m
- kom ihåg eget sänglinne + handduk
- välkommen med!

______________________________________________________________________________________________

Hangö fotofestival 3.9 (http://www.hankofotofestival.fi/start/)
- alla som har tid,råd och möjlighet skall delta i mån av möjligt = mycket lärorikt
- 20 Nafoiter från olika kurser har anmält intresse, jag har köpt biljetter som fås i Hangö
- Nafo 5 har utställning: "Från skymning till gryning"; Nafo 4 ställer ut Grönlandsbilder

_______________________________________________________________________________________________

Fulufjällets nationalpark och Idrefjällen, Sverige 28.9- 3.10.2016 (onsdagkväll - måndagmorgon)
- landskapsfotografering i fjällmiljö med Andy Horner som lärare
- Fulufjällets nationalpark och Idrefjällen, Sverige
- max. 14 deltagare, 2 Axxellbilar bokade (några till ryms med, meddela mig senast den 12.9)
- var och en bokar båtbiljett själv (kolla datum, tid i programmet nedan), observera att bilarna är bokade på Silja/Tallink!! (blev något strul med Viking/felbokat), har någon bokat sin biljett på Viking Line, meddela, så kommer vi och hämtar från Stadsgårdskajen på torsdagmorgon!
- Andy Horner har bokat logi för tre nätter (inklusive två middagar och tre frukostar = 137 e/dygn/person) på Knappgården som ligger på Särnaheden halvvägs mellan Fulufjällen och Idrefjällen med vacker utsikt mot Dalälven med högfjäll i bakgrunden
- fakturan från Knappgården går direkt till Axxell, som i sin tur fakturerar er senare

Preliminärt program:
 
On 28.9
Baltic Prinsess (Silja/Tallink) från Åbo 20.15 (2 Axxellbillar)
 
To 29.9
Ankomst Stockholm 06.10 till Värtan (vi kommer och hämtar till Vikingterminalen, innan vi drar västerut)
Vi kör upp genom Dalarna med matstopp på vägen, ank. Särna ca. 16.00
Inkvartering i dubbelrum på Knappgården, som ligger på Särnaheden.
Kursen börjar 17.00. Tekniker för landskapsfotografering och planering inför morgondagens tur.
Kort fotograferingspass vid Dalälven i solnedgången.
Andy har beställt middag.
 
Fre 30.9
Tidig morgonfotografering med utsikt över fjällen. Platsen beror på rådande väder/ljusförhållanden.
Stadig frukost på Knappgården.
Dagen tillbringar vi i Fulufjällets NP. Fotografering i urskogsmiljö, fjällbjörksskog, kalfjäll, Sveriges högsta vattenfall, forsar, mycket höstfärg. Finns cafe där man kan äta lunch vid naturumet. Vi vandrar totalt 5-10 km i delvis brant terräng.
När solen gått ner äter vi fin middag på Knappgården och på kvällen bildbehandling/bilkritik.
 
Lö 1.10
Tidig morgonfotografering vid Dalälven eller fjällutsikt, beroende på väder.
Stadig frukost på Knappgården.
Dagen tillbringar vi i Idrefjällen med fotografering i kalfjällsmiljö/forsar, höstfärg - allt beroende på rådande förhållanden. Vi vandrar totalt 5-10 km, delvis i brant terräng. Medhavd lunch. Vi stannar i högfjället tills solen gått ner.
Middag ute, ingår inte i logipriset-
Bildbehandling och bildkritik på kvällen.
 
Sö 2.10
Tidig morgonfotografering vid Dalälven eller i fjällen, beroende på vädret.
Stadig frukost på Knappgården.
Avfärd mot Stockholm 10.00, om vi hinner i Sthlm så besöker vi också Fotografiska som ligger nära Viking terminalen
Viking Line avgår 20.00 och Siljabåten (med Axxellbilarna) kl. 19.30.
 
Må 3.10

Ankomst Åbo: Silja/Tallink kl. 07, Viking kl.07.35

_______________________________________________________-

Preliminärt program i Brusaby, Kimito (Nafo 4 & 5)

Lördag 15.10.2016

10 – 11, Håkan Eklund: inledning, om programmet, om höstens fotofestivaler, examinationer

11 – 12, Patrik Larssons bildkritik: videocollage + diskussion

12 – 13, lunch

13 – 15, Sofie v. Frenckell: § 3 – diskussion

15.30 – 16.30, Olli Immonen: § 4 – bildvisning + diskussion

17 – 17.30, inkvartering
17.30 – 19, middag i ”downtown” Kimito

19 – 22, Pecha Kucha: Nafoiternas 20x20 bildvisningarSöndag 16.10.2016

08.30-09, frukost

09 – 10.30, Håkan Eklund: vikten av ett gott skrivhantverk + diskussion

10.40 – 12, Johan Ljungqvist: kamerateknik och prylar + diskussion

12 – 13, Lunch

13 – 15, Niclas Rantala: om fotoutflykter till Svalbard + diskussion

15 - ; utskrivning av bilder (för den som behöver)

 _________________________________________________________________________

Årets naturbild
/Vuoden luontokuva 22.10 i Åbo, Logomo (http://www.logomo.fi/fi/tapahtumat/tapahtumat/vuoden-luontokuva-2016-festivaali)Hej, jag har era biljetter till Vuoden Luontokuva-festivalen i Logomo, Åbo.

Googla på Logomo så hittar ni stället.

Jag finns kl. 12 - 12.15 vid biljett-ingången (hur den nu ser ut, har aldrig varit där ...) och ger ut biljetterna.

Kl.12.15 visas de första semifinalistbilderna i salen.

Andra chansen är kl. 13.30-tiden, sen börjar programmet. Be there ...

Min tfn är 050-5672213mvh Håkan

__________________________________________________________________________________________

Vårgårda fotofestival 4-6.11 (http://festival.vgfk.se/sv/festivalprogram/)
- alla som har tid,råd och möjlighet skall delta i mån av möjligt = mycket lärorikt
- Vårgårda är den klassiska naturfotofestivalen i Norden, länge den enda och största, har alltid ett mycket bra program
- till Vårgårda åker vi med två Axxellbilar (var och en bokar sina båtbiljetter, Nafo betalar dagspass) med avfärd från Åbo torsdagkväll kl. 20.50 (Viking Grace), retur med Vikingfärjan från Sthlm söndagkväll 6.11 kl.20.00
- under fredag f.m. 4.11 kör vi till Vårgårda i västra Sverige, festivalen börjar mitt på dan och pågår till lördag kväll
- var och en bokar logi (två nätter 4-6.11), ex. på vandrarhemmet Tånga Hed, mejla till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring +46 322-624311
- boka gärna också fotomiddagen på lördagkväll = en suverän avslutning
- i Sthlm hinner vi besöka Fotografiska på söndag kväll, innan vi far med färjan, rekommenderas!

________________________________________________________________________________________


Stockholms Fotomässa 11-13.11 (http://sthlm.fotomassan.se/)
- alla som har tid,råd och möjlighet skall delta i mån av möjligt = mycket lärorikt
- massor av föreläsningar, demon, utställningar, böcker, prylar - allt inom foto o film
- alla som har en bild med i utställningen får gratis dagspass för alla tre mässdagarna (mera info om det senare)
- alla som kommer med skall själv boka resan dit (båt/flyg) samt övernattning (var ute i god tid!), det finns ett antal hoell i närheten av mässan (bl.a. Scandic Talk alldeles intill)
- jag har bokat en Axxellbil som tar färjan från Åbo onsdagkväll 9.11, behöver några Nafoiter att hjälpa till att hänga utställningen under torsdagen 10.11
- meddela gärna om intresse asap

 

18-19.11 (fred-lörd) Nafo 5/Åbo (detaljinfo nedan)
- företagarkurs (för den som ännu inte var med i fjol)

Den 18-20.11.2016 är det dags för kurserna Säkerhetsplanering och Företagande.

- den 18-19.11 anordnar vi kursen Företagsamhet

- den 20.11 anordnar vi kursen Säkerhetsplanering (för Vigu)

Till företagsamhetsdelen bjuder vi förutom ViGu-utbildningen även in deltagare i Axxells Naturfotografiutbildning.

MÅLSÄTTNING MED KURSERNA

Företagsamhet: Deltagarna får en baskunskap om hur man startar ett eget företag och sköter ett företag. Val av företagsform, hur man startat företag, ekonomistyrning och bokföring, marknadsföring, prissättning, moms, fakturering är exempel på områden som vi går igenom. Utbildare är Kalle Sigfrids, professionell företags- och beskattningsföreläsare (www.certima.fi).

KURSPROGRAM

Kurserna anordnas på Aboa Mare, även kallat Axxell Sjöfart, på Hertig Johans parkgata 21 i Åbo. En kartlänk till platsen hittar du här.  

Företagsamhet: Företagsamhetskursen för både ViGu och NaFo tillsammans påbörjas på fredag klockan 16:00 (tåg från Helsingfors går kl 13.37). Utbildare för denna kurs är Karl-Johan Sigfrids. Kursen ordnas inomhus hela tiden. Vi avslutar fredagen senast klockan 21 och på lördag håller vi på från klockan 9 till ungefär klockan 16.

FÖRHANDSUPPGIFTER

För företagsamhetskursen:

KOST OCH LOGI

Maten får viantagligen äta ute på stan, troligen är det ingen servering på Aboamare under veckoslutet. Eventuellt kan vi fixa litet smörgåsar och frukt med kaffe o te på plats under dagen. Aboa Mare har tyvärr ingen inkvartering så sådan bör var och en ordna enligt egna preferenser på annat håll. Jag rekommenderar två ställen, Omenahotelli är en litet längre ifrån:

ANMÄLNINGAR

Jag ber ALLA, d.v.s även förhandsanmälda, att bekräfta anmälan till kurs(erna) senast den 4.11!  Vigu anmäler sig till mig och Nafo till Håkan.

2-5.12 (fredag-måndag) Nafo 5/Utö
Program:
- landskaps- och nattfotografering i utskärsmiljö i egen takt, dygnet runt ...
- Jorma Tenovuo som bor på ön har lovat oss en bildvisning om fågelfotografering på lördag kl.16-18 i Vapenlagret, det är ju han som gett ut den fina boken Fåglarnas Utö. På hans blogg: http://www.jtenovuo.com/blogi/ kan ni följa med vad som händer på Utö (beträffande fåglar)
- efter bildvisningen middag hemma hos Kovanens: fisksoppa och pannkaka (20 e/pers)Utrustning:
- stadiga skor, ordentligt med kläder (kolla vilket väder som lovats)
- lämplig fotoutrustning + stativ
- ta gärna ryggsäck (sittunderlag/regnskydd) och termos för att kunna vara ute i lugn och ro
- den som är naturintresserad har alltid kikare med ...
- ta gärna en del mat med, köp resten i butiken på UtöTransport:
- var och en tar sig till Pärnäs i Nagu, det finns parkering till höger om vägen strax innan färjfästet
- reservera gott om tid, jag skulle rekommendera att ni är i St Karins kl.15.30, och då viker in på Skärgårdsvägen
- försök vara i Pärnäs vid 17-tiden på fredagen 2.12, båten (Eivor) avgår kl.18.15 (väntar inte ...)
- det är helg och massor av folk är på väg ut
- retur söndag 4.12 kl.12.30 från Utö (18.00 i Pärnäs), eller måndag 5.12 kl. 16.30 från Utö (kl.21.00 i Pärnäs)
- meddela mig vilka tider ni vill åka hem
- båtresan är fortsättningsvis gratis, ni kan äta på båten (husmanskost + öl/vin/kaffe/te etc.)
- förbindelsebåtens tidtabell hittas här: http://www.rosita.fi/utotalvi2016-2017

Logi

- hos Hanna Kovanen (Lotsstugan, modell enkelt men funktionellt)
- obs INGA sovsäckar!, eget sänglinne + handduk med
- egen matlagning i Lotsstugans kök (frukost + lunch lördag, frukost söndag)
- lördagskväll middag hemma hos fam. Kovanen: fisksoppa och pannkaka (20 e/pers)
- vem stannar 2 nätter? vem stannar 3 nätter?
- kostar 65 e/person för två nätter
- städning bör göras före avfärd

Utö Handel
- öppen lördag kl.10 - 11 samt kl. 19-20, söndag stängd, måndag öppen kl. 10-12ANNAT:
- det är oftast vått, halt och farligt att röra sig på klippor och i stenskravel på Utö
- ni måste ta ansvar för att VARA FÖRSIKTIGA, att inte hela gruppens "varande" saboteras av onödiga olycksfall! Ha alltid mobiltelefon till hands, med nummer till alla i gruppen
____________________________________________________________________________________________

 

14-15.2 Första hjälp-kurs i Brusaby.
Ni som skall avlägga § 3 - examensdelen (4-5.9 finns första chansen/nästa i jan. 2018 i samband med er § 4 - examination) behöver ett giltigt Första hjälp kort.
Just nu finns det 5 platser kvar för kursen i Brusaby 14-15.2. Anmäl till Laila Parantala <Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.> om du är intresserad. Nafo ordnar inga sådan kurser separat i år, utan vi utnyttjar de som annars ordnas (för bl.a. vildmarksguider) i Brusaby. En del har säkert i kraft varande kort, en del har gått på kurs på "hemsoporna", men - den som inte har, här finns en möjlighet.
____________________________________________________________________________________________
 

Nafo 5 & 6

Brusabyveckoslut 17-19.2.2017/tema: ”Tajgaskog”

 

Mål: temat för era utställningar under hösten (Hangö fotofestival/Stockholms fotomässa) är ”Skog/träd”.

Som introduktion till motivområdet har vi Heikki Willamo som huvudgäst under veckoslutet i Brusaby, Kimito.

Preliminärt programmet:

Fredag 17 februari (lösenord: amfqs4q5)
- kursstart 16.30, i stora klassen (huvudbyggnaden); kaffekorg (kaffe/te) med tilltugg (ät gärna middag innan ni kommer till Brusaby)
- information om Kuusamoresan i mars/vårens program
- kl.17- 21”Om gömselfotografering i Kuusamo” (Olli Immonen)/”Om gömselfotografering i Västnyland” (Lars Sundström) + diskussion

Lördag 18 februari

- frukost 08.30 - 09.00
- 09.10 - 11.30 Heikki Willamo: Om att fotografera  i skog/Skogsåret + diskussion (passa på att fråga när vi har en expert på plats)

LUNCH  11.30 -12.20


- 12.30 till Salo konsthall med Heikki Willamo som där presenterar sin stora utställning Myyttinen matka” (Den mytiska resan), med 2 Axxellbilar, kursen betalar inträdesbiljetterna
- diskussion om utställningen, från idé till förverkligande

Söndag 19 februari
- frukost 08.30 - 09.00
- i klassen 09.10
- information om Kuusamoresan i mars/vårens program/examinationer

- bildvisning: 20 x 20/Nafo-bildvisningar, alla gör ett bildspel med 20 bilder som visas under 20 sekunder, som fotografen ”pratar kring”


- lunch 11.30 -12.20

- sportlov ...
 
___________________________________________________________________________________________
 

Nafo 5 – landskapsfotografering i Kuusamo mars 2017

Vinterskog:
- Riisitunturi nationalpark
- Konttainen, Valtavaara, Ruka (ett lättillgängligt ställe, gammelskog, brant berg, matningsställe för lavskrika och mesar vid parkeringen intill landsvägen)

Forsar (inramat med vacker skog):
- Kiutaköngäs (Oulanka)
- Myllykoski (Juuma)

Strömstare fors:
- Käylä (intill vägkorsningen till Oulanka)

Deltagare: (8 personer):

Axxellbil kan hämtas (Annika Lindblom) 2.3 torsdag e.m kl.15, att returneras måndag kväll 6.3

Annika Lindblom, Bjarne Kantén, Ari Oinas, Marjo Saukkonen, Maria Nyman, Gunilla Björklund,

Egen bil: Britt Vienonen och Jens Lax


3.3 fredag:
resdag till Kuusamo (1 Axxellbil, 1 privatbil)

4 – 5.3 lördag och söndag: fotografering


6.3 måndag: resdag hem


Oulangan majoitukse/ruokailut:

Hinnat 2017 Oulangan tutkimusasema

- majoitus 43,00 € (i 2 – 4 personers rum/sänglinne o handduk finns)

- aamiainen 8,00 € (kl. 08)

- eväät 8,00 € (smörgåsar,frukter, kaffe/te med i termos)

- lounas 11,50 €

- päivällinen 13,00 € (17/18-tiden)


Lassi Rautiainen sätter allt på en räkning till Axxell, som i sin tur efteråt debiterar er för mat och logi i Oulanka. Ni behöver alltså inte extra pengar med för Oulanka. Behöver ni extra ”bastudricka” så fixar ni det själva längs vägen.


Utrustning:

- de kamerahus och objektiv som hittas i fotoryggsäcken ...
- stativ
- gärna också trådutlösare, extra batterier, minneskort
- ta med termos och extra ”snacks” att ha med under dagen
- alltid bra med kniv, verktyg ”typ” Leatherman
- pannlampa kan behövas i kojan
- alltid anteckningsbok + penna
- snöskor eller skidor om ni skall bort från vägar och stigar (i många områden klarar man sig utan)
- lämpliga kläder, ombytes, vantar/handskar, luva, bra skor etc.
- ta gärna med dator och minnessticka så kan vi ha en bildkväll på stationen och titta på resultatet, batteriladdare, minnessticka

Nafo 5 & 6

 

Kotka/H.fors-veckoslut 24-26.3.2017/tema: ”Akvarie- & terrariefotografering

 

Mål: att fotografer fiskar och reptiler i akvarier/terrarier (§ 3) i Kotka: http://www.maretarium.fi/fi/

(http://www.kaakko135.fi/kulttuuri/kotka-maretariumin-nayttelyt-2016)

och i Helsingfors: http://www.tropicario.com/index.html

 

Preliminärt program:

 

Fredag 24 mars
- Axxellbil från Brusaby, Kimito kl.16, körning till Kotka (ca 3 h)
- övernattning i Kotka för alla ”långväga” västersifrån
- jag har bokat rum för 5 personer på Hotell Merikotka (1 rum för 2, 1 rum för 3 = 40 45 e/pers) för Brusabybilen
- hotellet på Satamakatu 9, Kotka (www.hotellimerikotka.fi)

Lördag 25 mars
- frivillig morgonfotografering i Kotka, Langinkoski (http://www.luontoon.fi/langinkoski)

- samling vid Maretariet i Kotka kl. 10 för 2-3 timmars fotografering (individuellt arbete)
- lunch i stan
- skogsfotografering i Borgå under eftermiddagen/kväll med Magnus Östman som guide (chefred. för Finlands Natur)
- middag i stan/övernattning i Borgå

Söndag 26 mars
- morgonfotografering för morgonpigga ...
- efter frukost kör vi till Helsingfors för att fotografera reptiler i Tropicario (http://www.tropicario.com/aukioloajat.html) som lär vara Nordens modernaste, samling kl. 10 vid ingången (Sturegatan 27)
- lunch i stan; när vi är klara gör vi ett besök på Finlands fotografiska museum
http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/sv
 
_______________________________________________________________________________________

7 - 9.4, Skogfotografering i Borgå & Sibbo (för § 3 & 4/samt utställningsmaterial för hösten med temat ”Skog”)

Fredag 7 april
- Axxellbil från Brusaby, Kimito kl.17, körning till Borgå (ca 2-3 h)
- övernattning i Borgå (vandrarhemmet) för långväga, jag har bokat ett 4-pers rum samt 2 st 2 pers. Rum (= 8 pers): vem med/behövs det fler rum
- frivilligt: middag/kvällsfotografering i gamla stan

Lördag 8 april
- frivilligt för vandrarhemsgänget: morgonfotografering i Borgå
- samling vid Borgå vandrarhem kl.09 (Linnankoskigatan 1-3/intill simhallen) för alla som skall med till skogen
- vi träffar Magnus Östman (chefredaktör för Finlands Natur) som sen tar oss med på en heldags skogsfotografering till intressanta skogsområden i Borgåtrakten (spökskog med döda björkar, lundområden, gammelskogsområden etc.)
- fältlunch ute i skog och mark (ta med termos, något att äta, sittunderlag etc.)
- middag i stan (eller i vandrarhemmet) kl.17.45 -
- bildvisning på Borgå folkakademi (Runebergsgatan 16, 06100 Borgå) kl. 19 – 21.30: Kristian Frantz visar bilder från Grönland samt introduktion till skogsfotografering i Sibbo storskog, Magnus Östman visar bilder från intressanta naturområden i Östnyland och berättar om tidskriften Finlands Natur (som gärna tar emot text & bild-material)
- logi på vandrarhemmet i Borgå (samma grupp som på fredagen)

Söndag 9 april
- kl. 08.15 avfärd från vandrarhemmet i Borgå
- samling vid parkeringen vid Västervägen 152, Sibbo (storskog) ...
- vi träffar Kristian Frantz (Nafo 4)  som tar oss med på skogsfotografering i Sibbo storskog
- fältlunch ute i skog och mark (ta med termos, något att äta, sittunderlag etc.)
- när vi är nöjda med dagen, far vi hem för att rösta i kommunalvalet (för den som inte förhandsröstat)

__________________________________________________________________

26.4 - 30.4, Fotografering i bokskog/Söderåsens nationalpark med Patrik Larsson (§ 3 & 4)
- kursen är fullbokad

- två långa och intensiva landskapsfotodagar (28 och 29.5) med Patrik i Söderåsens bokskogar i lövsprickningstid (vackert!) samt kustfotografering vid Kullaberg (dramatiska formationer nedanför fyren); ni kommer att gilla detta!
- logi bokad i värdshus i 2 och 3 personers rum (max 16 bäddplatser)
- vi kör med två Axxellbilar Sthlm-Skåne-Sthlm
- med kvällsbåt (Viking Line/Grace) onsdag kväll 26.4  kl. 20.55 från Åbo; vi parkerar bilarna till höger (nära järnvägsspåret) strax innan bil-incheckningsstället kl.19.50, att ni kan ställa in all packning i bilarna och sen gå till terminalen och gå ombord
- alla deltagare åker tillbaka med kvällsbåt (Viking Amorella) från Sthlm söndag kväll 30.4 kl.20.00, i Åbo/H.fors måndag morgon 1.5
- trots bokning under vintern fanns inte plats för våra ”minibussar” på returen söndag kväll (Valborgsmässoafton ...); jag och Björn Ahlnäs övernattar i Sthlm, och tar bilarna med morgonbåten 1.5 från Sthlm till Åbo (Brusaby)
- vi passar på att besöka Fotografiska vid Stadsgårdskajen på söndag när vi kommer till Sthlm; alltid värt ett besök
- Observera: var och en bokar/köper sina egna båtbiljetter!!
- kördagar: torsdag 27.4 (Sthlm-Skåne) och söndag 30.4 (Skåne-Sthlm)
- förutom sedvanlig kamerautrustning o stativ/kläder för alla eventualiteter är också en kompass bra att ha i fotoväskan
- ta med laptop, kortladdare, minnessticka etc. för bildredigering; Patrik håller bildkritiksessions under fredag och lördag (mitt på dagen)

VÄLKOMMEN MED!

________________________________________________________________________
2 - 4.6, Kökarlandskap, träd, växter & fåglar (§ 3 & 4).

Två Axxellbilar är bokade på förbindelsebåten som avgår från Galtby, Korpo fredag 2.6 kl.10.00. Returen från Kökar söndag 4.6 kl. 12.00.

Den som vill ta egen bil till Kökar, boka bilplats på båten i tid: ring +358 18 525100 (Ålandstrafiken).

Vi har en eftermiddag/kväll + en hel dag + en morgon/f.m. till förfogande på Kökar. Massor med fina motiv på en trevlig ö.

Nafo 5

Fotoutflykt till Kökar, Åland, 2-4.6 (fredag-söndag)

Oftast brukar vi (Nafo) åka till Kökar under senhösten för att fotografera ”vågor” med långa slutartider ...

Men Kökar är förstås allra finast under försommaren, med massor av fina växtlokaler och idylliska landskap. För den fågelintresserade finns det gott om intressanta arter, och här jag har också själv tagit många fina bilder av rådjur (bland blommande växter).
Därför gör vi nu ett första försök med ett Nafo-fotoveckoslut i början av juni. Jag skall visa er olika intressanta platser, men det är meningen att var och en jobbar individuellt eller i par (det senare är att föredra av säkerhetsskäl) med de motiv ni föredrar. Behövs handledning, är det bara att begära.
Här finns också synnerligen fina alkärr, nästan som tempererade ”regnskogar”, med tanke på utställningstemat skog/träd – till hösten.
Eftersom vi är självgående med mat och sådant, kan var och en ta den dygnsrytm som en själv behagar ... Det är bara att komma och gå; det mesta ligger ju inom promenadavstånd (men Kökar är nog rätt så stort ...).

Den enda fasta tiden är då när vi skall städa, packa ihop och åka hem under söndagen.

Transport
För att komma till Kökar gäller det att ta sig ut till färjhamnen i Galtby, Korpo som ligger bakom två färjor (Pargas-Nagu samt Nagu-Korpo). Det är Ålandstrafiken (http://www.alandstrafiken.ax/) som trafikerar Korpo-Kökar med avgång på fredag 2.6 antingen kl. 10.00 (för den som hinner då) på eller komma med kvällsbåten kl. 21.00 (jag kommer sen till färjhamnen på Kökar och hämtar).

Båtresan till Kökar tar 2,5 h; det brukar finnas cafeteria ombord (men räkna inte 100 % med det ...bra med egen termos/smörgåspaket). Returen från Kökar kl.12.00 på söndag 4.6.

Båtresan är gratis för enskilda passagerare (kostar endast för bilar).

Jag har bokat två Axxellbilar till vårt förfogande (vill någon ta egen bil, varsågod – men boka själv via tfn +358 18 525 100).

Jag har en Axxellbil i Åbo fredagmorgon, och den som vill komma med mig därifrån, meddela. Jag tänker fara från Åbo kl. 07.30, för att inte behöva stressa med färjtider. Vill någon annan hämta en Axxellbil direkt från Brusaby, säg till.
Jag brukar ha 2 timmar som mått, från ”Nylandsvägen” i St Karins ut till Galtby. Kommer man för tidigt är det bara att fara in till kyrkbyn på kaffe.

Logi

Nafo 5 övar uteliv på Sandvikens camping (frivilligt/finns nog utrymme i gästhemmet också).
Logi för Nafo 6 är bokad på Antons gästhem där det finns 16 bäddar till förfogande i 2 – 4 personers rum. Ta gärna med eget sänglinne och handduk (finns också bastu i byggnaden). Det brukar kosta ca 30 e/person/dygn med eget sänglinne (har bett dem uppdatera sin infosida ...).

Info om vandrarhemmet: http://visitkokar.com/sv/valkommen

Mat
Den som campar tar med eget fältkök (ex. Trangia), vattendunkar och egna matattiraljer. Det finns grillmöjligheter på campingen. Så här står att läsa på hemsidan (http://www.sandvik.ax/camping):
I anslutning till campingen finns vårat servicehus med självhushållningskök och uppehållsrum samt duschar, tvättrum, tvättmaskin etc. vi har också ett grillhus, trådlös Internetuppkoppling, badplats och strandbastu. 

Det finns en butik i centrum (Karlby) med det viktigaste man behöver i matväg, men ta gärna med något om ni vill.

Det finns ett hotell (Brudhäll) med restaurang i Karlby, vid gästhamnen: Från och med 1.6 2017 är restaurangen öppen för lunch och á la carte veckans alla dagar! (http://www.brudhall.com/sv/node/22)

Utrustning
Ta med kläder enligt kommande väder (kolla på förhand). Stadiga och bra skor; delvis svår klippterräng vid havet (ex. Kalen) där det är som vackrast, regnkläder (ev. ficklampa/pannlampa = ex. lätta upp skuggor ...).
Ta med kamera, stativ, filter, dator, kortläsare, minnessticka, skarvsladd, batteriladdare etc. för att kunna jobba med bilder. Gärna också kikare, fågel- och växtbok, ”myggmössa”, myggolja, fästingpincett, tunt liggunderlag (ex. regnkåpa/sadeviitta för växtfoto = ligga på våt mark)

 


 

Nästa aktivitet för er är att så många som möjligt kommer med till Hangö fotofestival lördag 2.9.


- jag beställer biljett till alla som anmäler sig till mig (asap) på förhand; jag delar ut bokade biljetter vid ingången mellan kl.08 och 08.45
- är det någon som behöver logi, ordnar ni det själva (likaså resa)
- att ta del av kunniga fotografers arbet är en del av er utbildning, och strävan att bli en bättre fotograf
- det är viktigt att ni ser var "ribban" ligger, det är denna nivå som krävs för ex. § 4
- två av bildvisarna är Nafoiter: Lars Sundström (Nafo 3) har en godkänd spec.yrkesexamen och har nyss gett ut sin första bok (en del av hans § 4 - arbete ingår), Oscar Keserci är en Nafo 5:a
- vill ni vara med på fotomiddagen efteråt, skall ni själva anmäla er till arrangörerna (och betala själv)
- om något är oklart, ring (050 5672213) eller mejla

PROGRAM/Hangö fotofestival
Fredag 1.9

PRE-FOTOPARTY, HSF Marine

Lördag 2.9

Kl. 9      PechaKucha Kl. 10 Lars Sundström: Vingbrus (SV) Kl. 11 Oscar Keserci: Nattfotografering och synlighet inom sociala medier (SV) Kl. 12-13   Lunch Kl. 13      Ritva Kovalainen: Många sätt att se naturen (FI) Kl. 14     Heikki Willamo: Möten (FI) Kl. 15     Kaffepaus Kl. 15.30   Serkan Günes: Mindful Photography  (SV) Kl. 16.30   Paneldiskussion: Visual Overload (sv+fi) Kl. 19      FotoDinner, TBA Kl.21       Bildvisning utomhus, TBA

___________________________________________________________________________________________

15 – 17.9, Skärgårdsskogsfotografering på Örö samt (§ 3 & 4). Tältning.

Med M/S Ejskär från Kasnäs fredag 5.9 kl.18.30. Tältlägret etablieras. Matlagning. Kvällsfotografering.
Lördag 16.9 fotodag med egna strövtåg på ön (200 ha). Tillbaka till fastlandet söndag 17.9 med antingen avgång kl. 09.00 eller 16.50, med M/S Ejskär. Biljetten kostar 26 e t/r. Den som kan, ta gärna cykel med! (= 6 e); kan också hyras på ön. Vägen som går längs ön från udde till udde (kallas Pitkä ikävä) är rätt lång ...Utrustning: eget tält, liggunderlag, sovsäck, pannlampa, kokutrustning  (ex. Trangia), mat, lämpliga kläder, fotoutrustning (inkl. stativ), etc. Meddela om deltagande senast 5.9.

 

___________________________________________________________________________________________

29.9 - 1.10, Kvarkenfåglar och -landskap, Korsholms fotofestivalen =  30.9. (§ 3 & 4)

- - - att ta del av duktiga fotografers arbeten är lärorikt

Anmälning till Håkan, snarast (att jag kan beställa biljetter, senast den 20.9)

Fredag 29.9
En Axxellbil från Åbo kl.10.00 och en från Nyland. Under bilresan går det att stanna på olika ställen för att fotografera, t.ex. forsen i Lankoski, intill riksåttan (http://www.lankoski.com/) eller Onnenkoski. Väl i Korsholm lönar det sig att köra via Söderfjärden för att kolla in tranor, om det finns några kvar? De brukar rasta här (och äta upp sig) i många veckor under höstflyttningen och räknas i 10 000-tal. De bryter upp vid 19-tiden, för att övernatta i skärgården Ett ypperligt fototillfälle, om allt stämmer.

Det är bäst att äta middag någonstans i Vasatrakten, innan vi åker ut till pensionatet på Odd Inn, Söderudden.

http://www.oddinn.fi/odd-inn-naturupplevelser-i-varldsnaturarvet/

Lördag 30.9
Tidig morgonfotografering för den som vill. Avfärd till fotofestivalen i Korsholms kulturhus kl.08.00. Registrering 09.30. Festivalprogram kl. 10 – 18. Axxell betalar festivalbiljetten (a´38 e) för alla som anmält sig. Programmet hittas här:

http://www.fotoklubbenknappisarna.com/pages/naturfotofestival2017.php

Festivalmiddag för intresserade kl. 19.30 (skall bokas på förhand till arrangörerna) alternativt tranfotografering vid Söderfjärden kl.18.40. Vi som inte är på festivalmiddagen kan äta vid ABC vid motorvägen innan vi åker tillbaka till skärgården.

Söndag 1.10
Tidig morgonfotografering för den som vill (bilar finns till förfogande). Utflykt till Svedjeham innan vi lämnar skärgården.

Vi kan igen köra via Söderfjärden och kolla in tranorna samt besöka Meteorian (http://www.meteoria.fi/) som dokumenterar områdets speciella historia (= nedslagsplats för meteorit ...).
Saxat från deras hemsida: ”Nedslagskratern Söderfjärden och Meteorian fick stjärnstatus, då Nordens största astronomitidskrift Tähdet ja Avaruus (nr 4/2012) rankade besökscentret bland TOP 8 för Finlands stjärnturister – jämsides med t.ex. väletablerade besöksmål som Heureka och Särkänniemi.

_________________________________________________________________________________________

VÅRGÅRDA NATURFOTOFESTIVAL 2-5.11. 2017

 

Vårgårda naturfotofestival har långa traditioner som en av Nordens intressantaste naturfotofestivaler. Att titta på fina bildvisningar är viktigt för er alla, det är denna bildkvalitet som förväntas av er så småningom. Det är också viktigt att se hur olika fotografer presenterar sitt material; en dag är det någon av er som står på scen!

Om vi blir tillräckligt många kör vi dit med två Axxellbilar (tar en halv dag att köra), från Åbo torsdagkväll den 2.11 kl.19.50  (samling vid parkeringen innan bil check-in kl.18.40), vi är tillbaka i Åbo måndagsmorgon 6.11 kl.07.35.

Jag bokar ett biljettpaket åt alla som kommer med. Hela biljettpaketet a´1100 SEK/person betalas av Axxell, gäller alla som meddelat mig om deltagande senast den 30.9, gärna tidigare. Biljetterna gäller för fredagens och lördagens program i Vårgårda, det är inget program på söndag.

Eftersom ni själva måste boka logi i Vårgårda, borde ni göra det NU, dvs. så fort som möjligt.

Det som ni måste boka och betala själv är:


1) Biljett på Viking Line Åbo-Sthlm t/r. Avgång torsdag 2.11 kl. 19.50 med Viking Grace., retur från Sthlm 5.11 kl.20.00 med Viking Amorella, i Åbo 6.11 på morgonen.
(https://www.vikingline.fi/valitse-matka/aikataulut-yhteydet-satamiin/aikataulut/turku-maarianhamina-langnas-tukholma/)

2) Logi för fredag och lördag i Vårgårda, finns olika alternativ (http://festival.vgfk.se/sv/boende/)


3) Fotomiddagarna ute vid Tånga Hed (där inkvartering finns) kostar 350 Skr/kväll, bokas via deras hemsida (http://festival.vgfk.se/sv/anmalan-och-biljetter/). De här gemensamma ”mat & dryck-kvällarna” är mycket trevliga, där ni har tid att umgås och prata med fotografer/deltagare. Jag har för mig att man kan betala kvällen på ”ort och ställe”.

Festivalprogrammet hittar ni här:
http://festival.vgfk.se/sv/festivalprogram/
https://indd.adobe.com/view/6275b484-3f2c-4faf-a381-16de99afc8ce

Delta gärna i deras fototävling! (http://festival.vgfk.se/sv/fototavling/). Bilderna skall lämnas in senast den 24.10.
När vi var dit med min kurs (Nafo 1) hösten 2007 fick jag både andra och tredje pris ... (köpte fotoböcker på plats för prispengarna).

 

_________________________________________________________________________________________

1) § 9 - examination den 23.11.2017 i Brusaby2) 25.11, Examinationsgenomgång och -diskussion (§ 4) med Kirsi MacKenzie som gäst.
Första hjälp-kurs för sådana som ännu inte har avlagt kursen.


09.30 Samling i mötesrummet (i byggnaden till vänster om huvudbyggnaden).
Kirsi MacKenzie berättar om sina erfarenheter av § 4, och vad de bilderna sen ledde till. Hon berättar också som sin debutbok, som fick sitt ursprung i § 4 – arbetet.

12.00 Lunch.

13.00 Henrik Jern informerar om examinationerna och svarar på frågor.

Resten av eftermiddagen diskussion kring era egna arbeten; ni kan ta med och visa det ni vill visa. Eller åtminstone berätta om det ni tänker satsa på.

Välkommen med!