NAFO 4 (2014-2016) – 18 deltagare (utskrivna 2017)

Kursledare: Håkan Eklund

13 klarade en godkänd § 9 = 72 %
9 klarade en godkänd § 3 = 50 %
9 klarade en godkänd § 4 = 50 % = Specialyrkesexamen för fotograf med natur som kompetensområde
4 tog också en Yrkesexamen för fotograf

___________________________________________________________________________________________

1) § 3 och § 4 - examination = måndag-tisdag 28-29.8.2017

2) "Avslutningsträff"/-utflykt till Kökar 22-24 september 2017. Logi bokad på Antons gästhem. Tid för fotografering, utflykter, middag på "bageriet" och trevlig samvaro. Välkommen med!


Examenstillfälle för Naturfotograf 23-24.1.2017, §3 och §4

Här kommer litet information om det examenstillfälle som ordnas på Brusaby för dig som vill göra examen för §3 och §4.

Inlämning av material

Bedömningsmaterial kan inlämnas i digital form på vår webbportal Itslearning. Dvs allt material som du vill visa till bedömarna före du träffar dem ska du lämna in i god tid före examenstillfället så att bedömarna hinner gå igenom materialet. Närmare bestämt ska materialet vara inlämnat senast 8.1

Bedömarna vill ju också se utskrifter på dina bilder. Dem tar du med dig till examenstillfället och hämtar in dem till bedömarna så fort som du anländer, de vill gärna se dem minst en halv timme förrän de påbörjar examenstillfället med dig. Alla har kanske inte så mycket material med sig som ska bedömas eftersom ett bedömningsalternativ är att ordna en utställning som någon av bedömarna besöker.

Itslearning

Du kommer till Itslearning via adressen: https://axxell.itslearning.com
Inloggningen gör du med din Axxell inloggning som du fått tidigare. För att den ska fungera måste du också tidigare ha använt den. Testa gärna genast att du kommer in på Itslearning, det kan ta litet tid att fixa nya inloggningsuppgifter.

Då du lyckats logga in väljer du ”kurser” i balken uppe och letar fram ”Naturfoto examen”. Sedan kan du välja vilken examensdel du vill jobba med antingen från högra kanten eller så kan du välja ”Planeraren” och gå in via den.

Inlämningen fungerar så att du först väljer uppgiften (tex portfolio), klickar på ”svar” och sedan ”Lägg till fil”. Sedan letar du upp filen på datorn och klickar på ”Lämna in”

Sätt gärna ihop ditt material till så få filer som möjligt. Om du lämnar in många filer kan det vara på sin plats att meddela hur allting hänger ihop så att bedömarna hittar rätt.

Examenstillfället

Vid examenstillfället träffar du bedömarna. Deras uppgift är att kontrollera om du kan det som krävs i examensgrunderna. De går igenom det som du lämnat in och ställer frågor kring detta, dels för att kolla upp saker och dels för att se om du kan det som du påstår att du kan i materialet.

Alla deltagare får en egen tid för examenstillfället då de träffar bedömarna en i gången. Tiden är ofta ganska knapp och bedömarna försöker vara effektiva och ser till att de håller sin tidtabell. Det är därför viktigt att du kommer i tid och att du har reserverat tillräckligt med tid för tillfället. Ibland kan tidtabellen dra ut litet, oftast av den orsaken att bedömarna behöver tid på sig för att kunna sköta bedömningen bra.

Efter examenstillfället blir det direkt ett bedömningsmöte där bedömarna fattar ett gemensamt beslut om bedömningen. Ibland kan du som examinand vara med på bedömningsmötet, men ibland måste de komma överens om bedömningen på egen hand. Resultatet från bedömningsmötet är antingen godkänt eller underkänt för examensdelen.

Material som ska lämnas in

Material som ska lämnas in inför detta examenstillfälle är följande

§3

Portfolio (bedömningsmaterial som du sammanställt)

Första hjälp 1 kort (en kopia på ett giltigt kort, scanna eller ta foto)

Självvärdering (din egen uppfattning om hur du lyckats med att visa att du kan det som anges i examensgrunderna)

§4

Portfolio (bedömningsmaterial som du sammanställt)

Självvärdering (din egen uppfattning om hur du lyckats med att visa att du kan det som anges i examensgrunderna).

Hälsningar,

Henrik

Henrik Jern

 

 


ARKIVERAT - hösten 2015

____________________________________________________________________________________________KVARKEN 25-27.9.2015 /Korsholms fotofestival (Nafo 4 & 5)

Jag har beställt 17 biljetter a´35 e till festivalen som er utbildning betalar (till alla som anmält sig; en del av Nafo- Ö.bottningarna är arrangörer).

Resa: jag och Johan Ljungqvist hämtar två Axxellbilar torsdagkväll (24.9) från Brusaby. Åbogänget: avfärd fredag 25.9 kl.10 från järnvägsstationen i Åbo, ca 6 h körning till Björköby (beroende av fotostopp ...). Johan Ljungqvist (Nafo 4) har den andra Axxellbilen, kör från Västnyland. Vi kan träffas på riksåttan någonstans. Björn Ahlnäs (Nafo 5) tar egen bild från Östnyland + några Nafoiter från den sidan av H.fors.Retur under söndag e.m., hemma igen till kvällen.

Logi: på pensionat Odd Inn ute i skärgården (Söderudden). http://www.oddinn.fi/odd-inn-naturupplevelser-i-varldsnaturarvet/

Utrustning: Ta med sänglinne, handduk (sovsäck den som vill), login kostar 30 €/person/natt. Sedvanlig fotoutrustning, utekläder/var beredd på regn, bra skor, ficklampa/pannlampa – och sen något bekvämt för festivaldagen i kulturhuset (lördag). Vi lagar egen kvällsbit/morgonfrukost i pensionatet. Vi kan köpa det vi behöver i Vasatrakten.


Program:
Fredag 25.9
Vi kan under bilresan stanna på olika ställen för att fotografera (t.ex. vi från Åba kollar in forsen i Lankoski, intill riksåttan (http://www.lankoski.com/) där vi kan ta paus. Väl i Korsholm kör vi via Söderfjärden för att kolla in tranor, om det finns några kvar? De brukar hålla till nån höstvecka här under flyttningen och brukar räknas i fyrsiffriga tal. De bryter upp vid 19-tiden, för att övernatta i skärgården. Ett ypperligt fototillfälle, om allt stämmer.

Vi kan äta middag någonstans i Vasatrakten, innan vi åker ut till pensionatet. Mörkerfotografering vid havet, för den som vill och orkar.

Lördag 26.9. Tidig morgonfotografering för den som vill. Avfärd till fotofestivalen i Korsholms kulturhus kl.08.30. Festivalprogram kl. 10 – 17. Axxell betalar festivalbiljetten (a´35 e). Programmet hittas här:
https://vuxeninstitutet.korsholm.fi/assets/courses/attachments/Naturfotofestival-program.pdf
Vi kan äta i Vasatrakten innan vi åker tillbaka till skärgården. Kvällsfotografering vid havet i Björköby.

Söndag 27.9
Tidig morgonfotografering för den som vill (bilar finns till förfogande). Möjlighet till gemensam utflykt med finlandssvenska fotoklubbar till Klobbskat (där vi bor), eller eget program. Vi får se vad vi gör. Returresa söderut.

Vi kan igen köra via Söderfjärden och kolla in tranorna samt besöka Meteorian (http://www.meteoria.fi/) som dokumenterar områdets speciella historia (= nedslagsplats för meteorit ...).
Saxat  från deras hemsida: ”Nedslagskratern Söderfjärden och Meteorian fick stjärnstatus, då Nordens största astronomitidskrift Tähdet ja Avaruus (nr 4/2012) rankade besökscentret bland TOP 8 för Finlands stjärnturister – jämsides med t.ex. väletablerade besöksmål som Heureka och Särkänniemi.

____________________________________________________________________________________________

 

FÖRETAGARKURS 30-31.10.2015 i Åbo Här en årlig företagarkurs som Henrik Jern ordnar för ViGu-kursister (vildmarksguider), men som också är till nytta för alla Nafoiter! (kolla kriterierna för examen ...). Ingen speciell kursavgift (end. mat och logi). Utbildare är Kalle Sigfrids, professionell företags- och beskattningsföreläsare (www.certima.fi).

Den som har tid och intresse (och inte är med i Vårgårda) passa på! Anmäl om deltagande till mig. Nedan inklistrad info från Henrik Jerns ViGu-utskick:

Deltagarna får en baskunskap om hur man startar ett eget företag och sköter ett företag. Val av företagsform, hur man startar företag, ekonomistyrning och bokföring, marknadsföring, prissättning, moms, fakturering är exempel på områden som vi går igenom. Kurserna anordnas på Aboa Mare, även kallat Axxell Sjöfart, på Hertig Johans parkgata 21 i Åbo. En kartlänk till platsen hittar du här (http://www.aboamare.fi/sv/om-aboa-mare/sa-har-hittar-du-oss/)

Företagsamhetskursen för både ViGu och NaFo tillsammans påbörjas på fredag klockan 16:15. Utbildare för denna kurs är Karl-Johan Sigfrids. Kursen ordnas inomhus hela tiden. Vi avslutar fredagen senast klockan 21 och på lördag håller vi på från klockan 9 till ungefär klockan 16.

För företagsamhetskursen:

Läs en introduktion om att grunda företag: http://uusyrityskeskus.fi/sites/default/files/Opas_ruotsi_2015_web.pdf

KOST OCH LOGI
Mat ute på stan, ingen servering finns på Aboamare under veckoslut. Eventuellt kan vi fixa smörgåsar och frukt med kaffe o te på plats under dagen. Aboa Mare har tyvärr ingen inkvartering; var och en ordnar enligt egna preferenser på annat håll. Två ställen rekommenderas: Laivahostelli Borea (i fartygshytt) vid Forum Marinum (Aura å, nära hamnen) och Omenahotelli inne i stan.

ANMÄLNINGAR
Anmälan till kursen senast den 16.10!  Vigu anmäler sig till Henrik Jern och Nafo till Håkan Eklund.VÅRGÅRDA NATURFOTOFESTIVAL 30.10-1.11.2016

Jag bokat ett biljettpaket åt er som anmält er till Vårgårdafestivalen. Paketet a´1100 SEK/st (som Axxell betalar) gäller för fredagens och lördagens program i Vårgårda. Det är ju inget program på söndag.

Resan dit o hem fixar var och en själva. Den som inte vill ta båt o bil kan flyga till Göteborg, och ta tåget ut till Vårgårda.

Sen har jag också bokat logi (i två personers rum) på Vandrarhemmet Tånga Hed för er alla (där de gemensamma middagarna också hålls), Axxell förskotterar, och debiterar er i efterskott. Sänglinne o dyl. finns.

Det enda som ni behöver boka själv är middagen på fredag och lördag (där största delen av deltagarna samlas), kostar 300 SEK/middag, som ni gör på deras webbsida:
http://vgfk.se/natur-2015/anmalan/

Boka alltså middag, om den intresserar - inte biljetter, som jag bokat (det finns ett undantag: vill ni vara med på Patrik Larssons Lightroom kurser, måste ni boka dem själva).

Fråga om något är oklart!

Sammandrag: jag har alltså bokat biljetter för hela fredagen och lördagen + logi för följande personer: Barbro, Lotta, Mia, Britt, Annika, Gunilla, Ari, Oscar, Johan och Olli (de båda sistnämnda från Nafo 4).

Det brukar var god stämning och mycket trevligt i Vårgårda; svenskarna och norrmännen är kul typer och bra bildvisare och -berättare. För att inte glömma alla utställningar och prylar som visas upp; en upplevelse i sig.

____________________________________________________________________________________________

Fotomässan i Sthlm (Älvsjö)/Nafo 4-utställning 6-8.11.2015 (http://sthlm.fotomassan.se/)

- en synnerligen populär och välfrekventerad fotomässa med massor av miniseminarier, utställningar, böcker, utrustning, demonstrationer … allt i branschen
- Nafo 4 var med i fjol under två dagar och hade inte tråkigt en enda timme, de är också med i år, nu med en egen utställning
- använd  gärna två dagar för detta = två mycket lärorika dagar!
- Moderskeppet har en egen scen, med miniföreläsningar non-stop i tre dagar, kolla in programmet här: http://sthlm.fotomassan.se/program

- jag har meddelat arrangörerna att ni skall få ett utställningskort/namnbricka (går via Nafo 4:ans utställning ....) där ni själva skall ladda ner en bild; har ni gjort det? (detta gäller alla som anmält sig)
- dessa namnbrickor kan sen kan printas ut från en ledig dator i Utställningsregistreringen, MEN NI MÅSTE TA MED DEN REGISTRERINGSKOD som skickats (jag har en, vet inte om den gäller alla?)
- alla Nafoiter (4 & 5) har fått en gratisbiljett via mejl, som kan användas (de som har utställningsbadge behöver ju inte använda den)

- var och en bokar logi själv (finns hotell alldeles intill, lönar sig att boka asap)
- var och en ordnar resan själv (de flesta brukar flyga fr. H.fors, eller ta färjan från Åbo/H.fors)

- jag och Olli I åker med utställningstavlor onsdagskväll 4.11från Åbo, Sofie v F o Johan S kommer med och hänger på torsdagen (flyger), vi plockar ner söndag e.m.


http://sthlm.fotomassan.se/
Fotomässan 6-8 november 2015 på Stockholmsmässan i Älvsjö

Nordens största marknadsplats för fotografi. På Stockholmsmässan i Älvsjö får besökarna under tre dagar uppleva en fotofest fylld med inspiration, produktinformation och fria föreläsningar.
I år går Fotomässan parallellt med Mitt kök-mässan, som ger dig allt inom mat och dryck. Entrébiljetten gäller för båda mässorna

Vi ses 6-8 november 2015.

Öppettider
Fredag 10.00-19.00
Lördag 10.00- 18.00
Söndag 10.00-17.00


 
12-13.12.2015 (lördag - söndag) Fh 1- kurs (Första hjälp)/Brusaby
- Anki Henriksson håller en två-dagars kurs i Första hjälp
- start kl. 10 (lördag), dito söndag, vi håller på till ca 16-tiden
- en obligatorisk kurs för den som skall avlägga en specialyrkesexamen
- under samma veckoslut håller Patrik Larsson kurs för Nafo 5 i Brusaby

 


 ARKIVERAT 2016

15-17.1 (fred-sönd) Nafo 4 &5/Brusaby

Fredag 15.1.2016
- start kl.17.00 i Brusaby (obs tiden), ät gärna innan ni kommer (eller ta kvällsmat med), jag skall beställa en kaffekorg med tilltugg
- yrkesfotografen Niclas Warius (http://www.niclaswarius.com/) berättar om sitt fotograferande under kvällen (han sitter med som examinator för § 9-portfoliet); i mars skall vi ha bildkritik sessioner med Niclas W
- tid för finslipning av Pecha Kucha visning

Lördag 16.1
- frukost kl.08-tiden (ni får detaljer senare)
- bildvisning med Lasse Sundström (Nafo 3) som berättar om sin Nafotid, om sitt § 4-projekt (blev godkänd) och om de fotoprojekt han nu håller på med
- lunch vid 12-tiden
- hela eftermiddagen med era Pecha Kucha-visningar, vi försöker börja med Nafo 4 men beroende på hur många som är med är det svårt just nu att säga hur mycket vi hinner med, också Nafo 5:or kan förbereda en PK-visning, ju fler vi hinner med nu desto bättre så kan vi göra också annat när vi träffas i mars
- efter middagen i downtown Kimito tar Hanna Sandin (Nafo 4) oss med till Island, landskapsfotografernas Mecca ...

Söndag 17.1
- frukost kl.08-tiden (ni får detaljer senare)
- fotoutflykt; vinterlandskap
- beroende på situation, Pecha Kutcha-fortsättning
- möjlighet till utskrivning av bilder i ny ”printstudio”
- programmet för 2016

________________________________________________________________________________________

5-7.2 (fred-sönd) Nafo 4/Utö
- landskapsfotografering i vinterskärgård
- med förbindelsbåt Pärnäs-Utö på fredag kväll, retur under söndagen.
- avgång från Pärnäs kl. 18.15 (se till att vara i tid, båten väntar inte ...), ankomst till ön kl.23.15
- logi bokad hos Hanna Kovanen (Lotsstugan + gamla posten), ta med eget sänglinne + handduk, dock INTE sovsäck
- finns kök i huset, butik i byn, samt riktig restaurang i Utö Havshotell
- retur kl.13 från Utö på söndag, kl. 18.00 i Pärnäs
- reservera minst 1,5 h tid från stora vägen (motorvägen/Nylandsvägen i St Karins) ut till Pärnäs (en färja mellan Pargas och Nagu)

______________________________________________________________________________________________

13.2. Camera Naturas Naturfotodag i Västerås, Sverige
- den som har tid, lust och råd, boka asap (begränsat antal platser)
- flera av Nafodamerna (från Nafo 4 o 5) som är medlemmar i BioFoto Finland är med och ställer ut tillsammans med kollegor från BioFoto Sverige/Norge = Sixty Chicks * Wild Pics; skall bli spännande att se utställningenDet är Magasinet Camera Natura som bjuder in till en fullspäckad dag för dig som är natur- och fotointresserad! Föreläsningar, boksigneringar, bild- och produktutställningar m m. Träffa några av våra bästa naturfotografer: Sven Persson, Jukka Lausmaa, Carl-Fredrik Ekström, Lenny Johansson, Josefin Nilsson och Jan Pedersen. Öppettider: 8:30-18:00, utställningshall och föreläsningar. Middag med underhållning 19:30-01:00. Mer information. http://www.trippus.se/eventus/userfiles/64669.pdf

11-13.3 (fred-sönd) Nafo 4&5/Brusaby
Fredag e.m. kl.15.00 Henrik Jern: om § 9 (hur det går till/tidtabell/om inlämning av material), diskussion om § 3 och 4. Om friluftsteknik (§ 3)/Axxell utrustning att låna (Grönland). Niclas Rantala: intro till videofilmning med DSLR under kvällen.Lördag kl. 09.00 Sofie v. Frenckell: om § 9 - portfolio/examination. Niclas Rantala: videofilmning (teknik, övningar). Petcha Kucha bildvisning under kvällen (= de som inte hann visa bilder förra gången). Diskusson om Hangö fotofestival (Hanna Sandin).Söndag kl. 09.00 Håkan Eklund: om mina § 9, 3 och 4-äventyr; om att "skriva i tidning". Niclas Rantala: videofilmning med DSLR.
- frukost 8.30, lunch 12.00, e.m. kaffe/te, middag i "downtown"
- den som behöver logi, anmäl till Håkan asap

18-19.4 § 9 examination i Brusaby
- en lista på tider som allokerats (enligt era önskemål) mejlas så småningom

Info från Henrik Jern:
Du har meddelat att du vill delta i examenstillfälle gällande §9 inom Specialyrkesexamen för fotograf. För att underlätta inlämningen och bedömningen av examensmaterial har jag gjort en inlämningsplattform för digitalt material. Meningen är att detta ska underlätta processen för alla parter så att vi inte måste skicka material via flera olika personer med risk för att något kommer bort på vägen.
Inlämningsplattformen heter Itslearning och du kommer dit på adressen: http://axxell.itslearning.com/
Logga in med din epostadress som användarnamn, lösenord är Itslearning 1
Vid första inloggning blir du ombedd att byta lösenord. Nytt lösenord ska innehålla minst 8 tecken, stora och små bokstäver samt siffror.
Då du loggat in väljer du kursen ”Naturfoto examen”
För att komma till stället där du kan lämna in ditt material går du via ”Planeraren” (länk finns i första inforutan samt i spalten till vänster). I tabellen som då kommer fram finns det tre olika länkar gällande §9 som leder till inlämning av material.

Portfolio §9 väljer du för att lämna in bedömningsmaterial (din portfolio)
Självvärdering §9 väljer du för att lämna in din självvärdering för din portfolio
Examenskommissionsbilder §9 väljer du för att lämna in de 5-15 bilder som examenskommissionen vill se som ett utdrag av din portfolio.

Portfolion som du lämnar in via Itslearning kan granskas av bedömarna. Du ska lämna in både texter och bilder. Bilderna behöver inte ha väldigt stor upplösning eftersom den slutgiltiga bedömningen baserar sig på de utskrifter du har med dig vid examenstillfället.Senast den 1.4.2016 skall ditt § 9 material vara tillgängligt på Inlämningsplattformen.
_______________________________________________________________________________________________

27.4-2.5 (onsd – sönd) Nafo 4/Söderåsen, Sverige med Patrik Larsson.
- två landskapsfotodagar (29 och 30.5) med Patrik (i bokskog/Skånska landskap inkl. kustbesök till Kullaberg)
- logi bokad i värdshus i 2 och 3 personers rum
- med kvällsbåt (Viking Line/Grace) onsdagkväll 27.4  kl. 20.55 från Åbo tillbaka med kvällsbåt (Viking Amorella) från Sthlm söndag kväll 1.5 kl.20.00, i Åbo/H.fors måndag morgon 2.5
- vi passar på att besöka Fotografiska vid Stadsgårdskajen på söndag, innan vi kör ombord
- två Axxelbilar bokade (via Åbo-Sthlm). Observera: var och en bokar/köper sina egna båtbiljetter
- kördagar: torsdag 28.4 (Sthlm-Skåne) och söndag 1.5 (Skåne-Sthlm)
__________________________________________________________________________________
13-21.6 (månd-tisd följande vecka) Nafo 4/Grönland.
Var och en tar sig till Köpenhamn, dvs. bokar själv.
Detta är bokat:
13.06 Köpenhamn – Kangerlussuaq         09:00 – 09:40 (- 5 h tidsskillnad!)
16.06 Kangerlussuaq – Ilulissat                13:15 – 14:00
20.06 Ilulissat - Kangerlussuaq                 10:05 – 10:50 eller tidigare 07:15 – 08:00
20.06 Kangerlussuaq – Köpenhamn         sista direkta flyget avgår redan 11:40

Var och en tar sig hem från Köpenhamn, dvs. bokar själv.
___________________________________________________________________________________________


3.9 (lördag) Hangö Fotofestival (http://www.hankofotofestival.fi/start/)

- alla som har tid,råd och möjlighet skall delta i mån av möjligt = mycket lärorikt

- heldagsprogram med bildvisningar, fotoutställningar och workshops
- Nafo 4 ställer ut bilder frång Grönlandsresan i juni 2016
- Nafokursen betalar ett dagspass (a´25 e) till alla kursdeltagare som anmäler sig till mig (HE) senast den 19.8
- 20 Nafoiter från olika kurser har anmält intresse, jag har köpt biljetter
- Nafo 5 har utställning: "Från skymning till gryning"; Nafo 4 ställer ut Grönlandsbilder

  23-25.9 (fred-sönd) Nafo 4/Estland
- tranor, landskap, kulturmiljöer
- med 2 Axxellbilar till Läänemaa (västra Estland), vi rör oss i Nuckö, Spithamn, Hapsal, Matsalu och längs småvägar i glesbygden runt om
- vi bor i två stugor i Roosta stugby som ligger längs vägen upp till Derhamn/Spithamn, dvs. i gamla svenskbygder
- avfärd från H.fors till Tallin kl.10.30 (23.9) och retur kl. 13.30 från Tallinn (25.9)
- Observera: var och en löser in en däcksplats H.fors/Tallin t/r

Fulufjällets nationalpark och Idrefjällen, Sverige 28.9- 3.10.2016 (onsdagkväll - måndagmorgon)
- landskapsfotografering i fjällmiljö med Andy Horner som lärare
- Fulufjällets nationalpark och Idrefjällen, Sverige
- max. 14 deltagare, 2 Axxellbilar bokade (några till ryms med, meddela mig senast den 12.9)
- var och en bokar båtbiljett själv (kolla datum, tid i programmet nedan), observera att bilarna är bokade på Silja/Tallink!! (blev något strul med Viking/felbokat), har någon bokat sin biljett på Viking Line, meddela, så kommer vi och hämtar från Stadsgårdskajen på torsdagmorgon!
- Andy Horner har bokat logi för tre nätter (inklusive två middagar och tre frukostar = 137 e/dygn/person) på Knappgården som ligger på Särnaheden halvvägs mellan Fulufjällen och Idrefjällen med vacker utsikt mot Dalälven med högfjäll i bakgrunden
- fakturan från Knappgården (tre nätters logi, inklusive två middagar och tre frukostar = 137 e/dygn/person, går direkt till Axxell, som i sin tur fakturerar er senare)

Preliminärt program:
 
On 28.9
Baltic Prinsess (Silja/Tallink) från Åbo 20.15 (2 Axxellbillar,
 
To 29.9
Ankomst Stockholm 06.10 till Värtan (vi kommer och hämtar till Vikingterminalen, innan vi drar västerut)
Vi kör upp genom Dalarna med matstopp på vägen, ank. Särna ca. 16.00
Inkvartering i dubbelrum på Knappgården, som ligger på Särnaheden.
Kursen börjar 17.00. Tekniker för landskapsfotografering och planering inför morgondagens tur.
Kort fotograferingspass vid Dalälven i solnedgången.
Andy har beställt middag.
 
Fre 30.9
Tidig morgonfotografering med utsikt över fjällen. Platsen beror på rådande väder/ljusförhållanden.
Stadig frukost på Knappgården.
Dagen tillbringar vi i Fulufjällets NP. Fotografering i urskogsmiljö, fjällbjörksskog, kalfjäll, Sveriges högsta vattenfall, forsar, mycket höstfärg. Finns cafe där man kan äta lunch vid naturumet. Vi vandrar totalt 5-10 km i delvis brant terräng.
När solen gått ner äter vi fin middag på Knappgården och på kvällen bildbehandling/bilkritik.
 
Lö 1.10
Tidig morgonfotografering vid Dalälven eller fjällutsikt, beroende på väder.
Stadig frukost på Knappgården.
Dagen tillbringar vi i Idrefjällen med fotografering i kalfjällsmiljö/forsar, höstfärg - allt beroende på rådande förhållanden. Vi vandrar totalt 5-10 km, delvis i brant terräng. Medhavd lunch. Vi stannar i högfjället tills solen gått ner.
Middag ute, ingår inte i logipriset-
Bildbehandling och bildkritik på kvällen.
 
Sö 2.10
Tidig morgonfotografering vid Dalälven eller i fjällen, beroende på vädret.
Stadig frukost på Knappgården.
Avfärd mot Stockholm 10.00, om vi hinner i Sthlm så besöker vi också Fotografiska som ligger nära Viking terminalen
Viking Line avgår 20.00 och Siljabåten (med Axxellbilarna) kl. 19.30.
 
Må 3.10

Ankomst Åbo: Silja/Tallink kl. 07, Viking kl.07.35
_______________________________________________________________________________________

Årets naturbild/Vuoden luontokuva 22.10 i Åbo, Logomo (http://www.logomo.fi/fi/tapahtumat/tapahtumat/vuoden-luontokuva-2016-festivaali)

Hej, jag har era biljetter till Vuoden Luontokuva-festivalen i Logomo, Åbo.

Googla på Logomo så hittar ni stället.

Jag finns kl. 12 - 12.15 vid biljett-ingången (hur den nu ser ut, har aldrig varit där ...) och ger ut biljetterna.

Kl.12.15 visas de första semifinalistbilderna i salen.

Andra chansen är kl. 13.30-tiden, sen börjar programmet. Be there ...

Min tfn är 050-5672213

mvh Håkan

Preliminärt program i Brusaby, Kimito (Nafo 4 & 5)

Lördag 15.10.2016

10 – 11, Håkan Eklund: inledning, om programmet, om höstens fotofestivaler, examinationer

11 – 12, Patrik Larssons bildkritik: videocollage + diskussion

12 – 13, lunch

13 – 15, Sofie v. Frenckell: § 3 – diskussion

15.30 – 16.30, Olli Immonen: § 4 – bildvisning + diskussion

17 – 17.30, inkvartering
17.30 – 19, middag i ”downtown” Kimito

19 – 22, Pecha Kucha: Nafoiternas 20x20 bildvisningarSöndag 16.10.2016

08.30-09, frukost

09 – 10.30, Håkan Eklund: vikten av ett gott skrivhantverk + diskussion

10.40 – 12, Johan Ljungqvist: kamerateknik och prylar + diskussion

12 – 13, Lunch

13 – 15, Niclas Rantala: om fotoutflykter till Svalbard + diskussion

15 – 16, Nafo 4: diskussion om Nafoavslutnings veckoslut

 _________________________________________________________________________________________

Vårgårda fotofestival 4-6.11 (http://festival.vgfk.se/sv/festivalprogram/)

- alla som har tid, råd och möjlighet skall delta i mån av möjligt = mycket lärorikt (Nafo betalar biljettpaket)
- jag har bokat två Axxellbilar på Viking Line (Grace) avg. från Åbo torsdag 3.11 kl.20.55
- Vårgårda är den klassiska naturfotofestivalen i Norden, länge den enda och största, har alltid ett mycket bra program
- fredag körning till Vårgårda, check-in i vandrarhem (Tånga Hed)
- var och en bokar logi (två nätter 4-6.11), ex. på vandrarhemmet Tånga Hed, mejla till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring +46 322-624311
- boka gärna också fotomiddagar fredag- och lördagkväll

Program (se deras hemsida)
- fredag 4.11, bildvisningar, utställningar hela e.m, middag på kvällen (skall bokas)
- lördag 5.11, bildvisningar hela dagen, avslutande middag med grillbuffé på kvällen (skall bokas)
- söndag 6.11, körning till Stockholm, besök på Fotografiska, med Vikingfärja kl.20
- måndag 7.11, ankomst till Åbo på morgonen
2 st Axxellbilar till förfogande samt biljettpaket för alla deltagande Nafoiter som anmält sig till mig senast den 25.9.
Observera: var och en bokar och betalar båtbiljett/hyttplats samt bokar/betalar logi och deltagande i middagar i Vårgårda (via deras hemsida). Är det någon som föredrar att flyga till Göteborg och ta tåget till Vårgårda (som en del gjorde i fjol) står det var och en fritt (vinner tid ...).

_________________________________________________________________________________________


Stockholms Fotomässa 11-13.11 (http://sthlm.fotomassan.se/)
- alla som har tid,råd och möjlighet skall delta i mån av möjligt = mycket lärorikt
- massor av föreläsningar, demon, utställningar, böcker, prylar - allt inom foto o film
- alla som har en bild med i utställningen får gratis dagspass för alla tre mässdagarna (mera info om det senare)
- alla som kommer med skall själv boka resan dit (båt/flyg) samt övernattning (var ute i god tid!), det finns ett antal hoell i närheten av mässan (bl.a. Scandic Talk alldeles intill)
- jag har bokat en Axxellbil som tar färjan från Åbo onsdagkväll 9.11, behöver några Nafoiter att hjälpa till att hänga utställningen under torsdagen 10.11
- meddela gärna om intresse asap

 18 - 19.11 (fred-lörd) Nafo 4 & 5/Åbo
- företagarkurs: nedan info från Henrik Jern

Den 18-20.11.2016 är det dags för kurserna Säkerhetsplanering och Företagande.

- den 18-19.11 anordnar vi kursen Företagsamhet

- den 20.11 anordnar vi kursen Säkerhetsplanering (för Vigu)

Till företagsamhetsdelen bjuder vi förutom ViGu-utbildningen även in deltagare i Axxells Naturfotografiutbildning.

MÅLSÄTTNING MED KURSERNA

Företagsamhet: Deltagarna får en baskunskap om hur man startar ett eget företag och sköter ett företag. Val av företagsform, hur man startat företag, ekonomistyrning och bokföring, marknadsföring, prissättning, moms, fakturering är exempel på områden som vi går igenom. Utbildare är Kalle Sigfrids, professionell företags- och beskattningsföreläsare (www.certima.fi).

KURSPROGRAM

Kurserna anordnas på Aboa Mare, även kallat Axxell Sjöfart, på Hertig Johans parkgata 21 i Åbo. En kartlänk till platsen hittar du här.  

Företagsamhet: Företagsamhetskursen för både ViGu och NaFo tillsammans påbörjas på fredag klockan 16:00 (tåg från Helsingfors går kl 13.37). Utbildare för denna kurs är Karl-Johan Sigfrids. Kursen ordnas inomhus hela tiden. Vi avslutar fredagen senast klockan 21 och på lördag håller vi på från klockan 9 till ungefär klockan 16.

FÖRHANDSUPPGIFTER

För företagsamhetskursen:

KOST OCH LOGI

Maten får viantagligen äta ute på stan, troligen är det ingen servering på Aboamare under veckoslutet. Eventuellt kan vi fixa litet smörgåsar och frukt med kaffe o te på plats under dagen. Aboa Mare har tyvärr ingen inkvartering så sådan bör var och en ordna enligt egna preferenser på annat håll. Jag rekommenderar två ställen, Omenahotelli är en litet längre ifrån:

ANMÄLNINGAR

Jag ber ALLA, d.v.s även förhandsanmälda, att bekräfta anmälan till kurs(erna) senast den 4.11!  Vigu anmäler sig till mig och Nafo till Håkan.


  10-11.12.2016 Första hjälp-kurs med Camilla Laiho i Brusaby
- start kl. 10 på lördag, kl. 09 på söndag