Medlemspresentationer

Här hittar du presentationer av en del av våra medlemmar. Bara de medlemmar som har godkänt att deras profil visas publikt eller skrivit en presentation eller angett en webbplatslänk finns med i listan. Totalt har vi över 100 medlemmar (sommaren 2016).

41 personer i listan
Bild
Namn
Mikael Albrecht
Mikael Albrecht

Hobbyfotograf, båtmänska, frivillig sjöräddare och datornörd som trivs i naturen och alldeles speciellt på havet och i skärgården. Som fotograf gillar jag många olika genrer men naturbilder är ett återkommande tema. Jag är inte så intresserad av att veta latinska namnet på det jag fotar, utan det räcker med att bilden är estetiskt vacker. Fascinerad av vilka nya möjligheter digital bildbehandling medför. Också aktiv i AFK, Amatörfotografklubben i Helsingfors.

Till vardags bor jag i Esbo och jobbar med datasäkerhet.

http://www.ipernity.com/home/micke-fi

-
Gunilla Björklund
Gunilla Björklund

 

Född -55 i Jakobstad och flyttade tillbaka till staden 2019 när jag blev pensionär. Har hela mitt liv sysslat på sidan av mitt jobb med ngt kreativt (målning, skrivning, möbelsnickeri etc.) Fotografering har också varit ett intresseområde dels för att fånga upplevelser som jag vill måla, men också för dokumentation av reseupplevelser.  Redan som barn rörde jag mig mycket i skogen och lärde mig plocka svamp och bär. 

Jag gick på Axxells utbildning för naturfotografering och fick min yrkesexamen Fotografering med natur som specialområde 2019.

Mest fotograferar jag miljöer i min närhet och tycker om att uppleva olika årstider i dem. 

Sedan ett par år tillbaka har jag tillsammans med en annan fotograf haft ett projekt som heter Gårdagen. Inom det projektet fotograferar vi föremål, miljöer och annat. Vår målsättningen är att bilderna skall berätta en historia och väcka känslor hos betraktaren. Inom projektet har vi utställningar, bildvisningar etc.

 

 

 

 

Anders Blomqvist
Anders Blomqvist

Amatörfotograf från Esbo som helst fotograferar landskap, närbilder samt människor i gatumiljö. Speciellt infraröda landskap och långa exponeringstider fascinerar mig. Jag är också verksam inom Amatörfotografklubben i Helsingfors, Blende 1 i München och i begränsad utsträckning i Kameraseura. Jag har aktivt deltagit i internationella utställningar, och erhöll utmärkelsen AFIAP år 2011 och EFIAP 2012.

Ett urval av mina bilder finns på https://www.flickr.com/photos/andersbq/sets/

-
Hanna Blomqvist
Hanna Blomqvist

Amatörfotograf som gillar att fotografera landskap och närbilder i naturen, och som ser och njuter av naturen ur ett rent estetiskt och visuellt perspektiv.
Även aktiv i Amatörfotografklubben i Helsingfors. Bor i Esbo, och jobbar med riskanalys inom banksektorn i Helsingfors.
En del bilder finns till påseende på: http://www.flickr.com/hannabq

-
HE
Håkan Eklund

Är en av initiativtagarna till att grunda BioFoto Finland och fungerade som BFF:s ordförande under etableringsåren fram till 2012. Styrelsemedlem 2013; några år suppleant i styrelsen samt redaktör för BFF:s årsbok 2012- 2019.

Några år styrelsemedlem i föreningen Yrkesnaturfotografer i Finland SAL r.f. samt redaktör för deras första årsbok Nature Exposed I (2022).

Jag fick min specialyrkesexamen för fotografer (Axxell) godkänd vintern 2012, med natur som kompetensområde. Ändå kallar jag mig inte för naturfotograf - heller då en naturkunnig fotograf, som gärna skriver om natur i olika tidningar, med ett tusental artiklar publicerade.

Avslutade min aktiva arbetsår som kursledare för Axxells naturfotoutbildning (Nafo) under åren 2014-2018 där deltagarna kunde avlägga en specialyrkesexamen för fotografer (med natur som kompetensområde).

Som "friherre" har jag tid att vara facklitterär författare; hittills har jag gett ut tre böcker: "Samtal i gränsland" (2019), "Innan spåren försvinner" (2021) samt "Vägen är mödan värd" (2023). Samtliga böcker kan beställas direkt från mig (hawk.eklund at gmail.com).

Aktiv fotobloggare på Fotosidan (sedan 2007): http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/index.htm

 

SE
Staffan Engberg

 

-
Bamce Fabricius
Bamce Fabricius

Pensionerad IT-företagare från Esbo, som främst har utvecklat webbsidor (bla. den du tittar på just nu). Född -53 i Lojo och i själ och hjärta västnylänning och skärgårdsvän. Jag har fotograferat sedan 7-årsåldern och skaffade den första digitala kameran 2002. En glad amatörfotograf som närmast tar dokumentära naturfotografier och beundrar andra som lyckas sätta en artistisk prägel på sina bilder. Framför allt är motiven skärgårdslandskap, fåglar, insekter och blommor. Jag fotograferar gärna det jag ser i min näromgivning. Försöker lära mig känna igen allt flera fåglar och vill gärna lära mig mera om naturfotografering.

 

KF
Kristian Frantz

Frasse, amatörfotograf boende i Sibbo. Fotar mest i naturen kring hemknutarna eller i Björneborgstrakten kring sommarstugan. Har lite fastnat i detdär med längre slutartider. Jobbar till vardags med IT och produktutveckling. Också medlem i Amatörfotografklubben i Helsingfors r.f. www.afk.fi .

 

Mina bilder kan också ses på www.kristianfrantz.fi 

-
GF
Gustav Franzén
-
JG
Johan Geisor

 

-
KG
Kenneth Granell

 

 

-
Martin Grotenfelt
Martin Grotenfelt

Skärgårdsvän och friåkare som gillar att föreviga starka intryck, fina stunder och vackra motiv.

 

 

-
JH
Jan Hägg

Hobbyfotograf från Emsalö (Borgå)

Anne Häggblom
Anne Häggblom

Besök gärna Annes fotoblogg på https://example6788.wordpress.com/

-
Hans Gustav Hästbacka
Hans Gustav Hästbacka

Jag är en amatörfotograf som är född och uppvuxen i Terjärv i norra svenska Österbotten. För tillfället är jag bosatt och verksam i Åbo. Till vardags ”arbetar” jag som bildkonstnär / frilanskonstnär. I mina konstprojekt använder jag ofta fotografi som uttrycksmedel, och då i första hand bilder som framställts med Camera obscura / nålhålskamera. Kamerorna konstruerar jag vanligtvis av papplådor, plaströr, böcker och andra vardagliga föremål. En kamera behöver nödvändigtvis inte kosta 1000-tals euro för att vara ”bra”, man kan också ”bygga” en riktigt skaplig kamera för bara 1 euro. Det mest intressanta är att man inte kan förutspå hur bilden kommer att se ut när man arbetar med nålhålskameror. Det är mer eller mindre slumpen som avgör hur slutresultatet blir. Man tror och hoppas på det bästa, men man misslyckas för det mesta! Mitt motto: Varför göra det enkelt när det går att göra det svårt!

 

Lena-Maria Hemming
Lena-Maria Hemming

Jag är intresserad av att vara ute i naturen, fotar gärna ekorrar och fåglar och övriga djur.

-
Kaj Holmbäck
Kaj Holmbäck

Jag är en glad amatör från Karleby. Naturfotografering är för mig mestadels ett komplement till fågelskådningen. Då det är lugnare med fågellivet provar jag på olika andra saker. Med medlemskap i biofoto söker jag vidgade vyer, mera inspiration och lärdom i den ändla konsten att dokumentera naturen.

https://www.instagram.com/wannabe_fotograf

 

Heidi Holmlund
Heidi Holmlund

Jag är en ivrig natur rumpnisse som älskar att vandra och böka mig fram i all sorts terräng. Utom mitt tält och matsäck har jag också alltid min trogne vän kameran med mig. Den ger mig möjligheten till att försöka fånga ett vackert landskap, en rörelse, ett mäktigt ljus, ett minne för livet och kanske en vacker bild som väcker andras känslor och tankar.

 

-
Marketta Hormia
Marketta Hormia

Till yrket är jag specialist-tandläkare och har arbetat som kliniker, forskare och lärare inom odontologin. Fotograferat har jag så länge jag minns, men under de hektigaste arbetsåren hade jag inte tid att riktigt lägga mig in i fotograferandets teknik och konst.

Ungefär tio år sedan började jag på nytt intressera mig mera för fotografering och då närmast landskaps- och naturfotografering.

Min första digitala systemkamera skaffade jag år 2012 och nu har jag en Nikon D750 och en Canon EOS RP. Jag använder Lightroom och Photoshop.

Under de senaste tiderna kändes det för mig, att jag inte visste hur jag borde fortsätta för att utveckla mig som fotograf. Det fattades struktur och ordning i inlärningsprocessen.

Så jag sökte och kom med på Axxells naturfotografiutbildning.

Jag är glad och stolt över att jag har kommit med och ser fram emot att lära mig ta bra bilder och behandla dem på ett bra och effektivt sätt.

Mitt störta intresse är att fotografera skogslandskap och växter men hav och sjöar står mig också nära.

 

 

-
Bo Isomaa
Bo Isomaa

Är läkare och diabetesforskare och bosatt i Jakobstad. Håller som bäst på att rejält minska mitt dagliga arbete och kommer hoppeligen att få mera tid för mina intressen. Jag har sysslat aktivt med olika aktiviteter ute i naturen: har seglat i Bottenviken och den österbottniska skärgården i många år, brukar paddla ute i Jakobstads skärgård och vintertid rör jag mej ute med långfärdsskridskor när isarna är blanka. Är medlem i Jakobstadsnejdens Natur och Jakobstads fotoklubb.

Fotografering har jag sysslat med sedan medlet av 1970-talet, först en del med svartvita bilder, sedan följde diabildstiden och småningom har jag tagit mej med i den digitala världen. Jag har deltagit i Axxells utbildning för naturfotografer (nafo3) och fått delta i många fina fotoresor de senaste åren. Jag fotograferar helst i skärgårdsmiljö, gärna både små och stora landskap och makrobilder. Mina bilder kan ses på hemsidan boisomaa.wordpress.com.

-
Bjarne Kantén
Bjarne Kantén

Har nästan hela mitt liv hållit på med jakt, skytte och fotografering. Men nu när jag börjar bli förståndigare så, har jag sålt vapnen och låtit fotograferande ta över. Jag är van att vistas i naturen så det är främst djur och naturbilder som gäller. Jag kör charter för Packalen buss från Sibbo. Har kameran alltid med mig, så då tillfälle ges så stannar jag och tar bilder. Man ser många intressanta saker i naturen också från vägen då man åker förbi. 

Mikael Kilpi
Mikael Kilpi

60-årig biologgubbe som bor i Hangö. Fågelforskare som älskar ejdrar. Arbetar på Yrkeshögskolan Novia på Campus Raseborg som forskningsledare. Havet är mitt liv, bilderna min dagbok.

-
NL
Niklas Lemberg

Jag är en amatörfotograf  från Helsingfors som fotograferat sedan mitten av 1970-talet då jag fick min första kamera, en två-ögd spegelreflexkamera med vilken jag lärde mig fota. 

Nurförtiden blir det mest landskapsbilder, lite djur och en del gatufotografering. Fotograferar med Sony. 

-
Annika S. Lindblom
Annika S. Lindblom

Jag har fungerat som föreningens ordförande sedan 2020, innan det var jag sekreterare i några år.

Jobbade inom grundskolan och gymnasiet i ca 40 år, de sista åren inom administrationen, men har varit pensionerad sedan 2018.

Utexaminerades som naturfotograf från Axxell (Nafo 5) 2018.

Som fotograf koncentrerar jag mej gärna på fåglar och djur. Skulle gärna syssla mera med och förkovra mej i makro och närbilder. Jag rör mej i naturen med mina två labradorer, och kör omkring i norden med min husbil.

I många år har jag hållit mej till Canon men sedan våren 2023 försöker jag mej på Olympus (OM-1). 

-
Martin Lodenius
Martin Lodenius

Jag bor i Nordsjö (Helsingfors) och har jobbat på Helsingfors universitet med tungmetaller och andra miljögifter som specialområde, numera är jag pensionerad. Jag är allmänt naturintresserad och har under åren lopp tagit en hel del bilder av speciellt fåglar och landskap.

 

-
Magnus Östman

Jag har fotograferat natur sedan hösten 1985 då jag köpte min första systemkamera. Fotandet blev en naturlig del av mitt naturintresse, som också omfattar fågelskådning, fjärilar, växter, kajakpaddling, långfärdsåkning på skridsko etc. Jag var länge Olympus system trogen, men efter digitaliseringen blev jag mer mainstream då jag fastnade för Canon.

Fotografering och digital bildbehandling är sedan länge också en del av mitt jobb som redaktör för tidningen Finlands Natur. Som många andra medlemmar har även jag gått Axxells utbildning för naturfotografer. Den gav ytterligare inspiration till fotografering i naturen både i Finland och mer exotiska platser, såsom Galapagosöarna. 

Sirliga fåglar i flykten, färgsprakande fjärilar, blommor, vackra landskap, – t.o.m. solnedgångar – är alla viktiga och tilltalande som fotomotiv. Min tes är ändå att minst lika viktigt är ställningstagande naturfoto, som avslöjar hur natur ödeläggs av oss mänskor. Med sådana bilder kan man påverka attityder och det finns stor efterfrågan på dem.

I Biofoto Finland har jag främst varit aktiv som formgivare av föreningens årsbok, som hittills utkommit sedan 2012.

-
Peter Pratsch
Peter Pratsch

Amatörfotograf från Grankulla. Började studera till naturfotograf på Axxell våren 2016 (NaFo6). Stort intresse för segling. Seglar oftast 4 veckor varje sommar i den finska och svenska skärgården. Fotograferar mest landskap och djur. Macrofotografering är också intressant.

Medlem förutom i Biofoto, i AFK, Suomen Luonnonkuvaajat och Fotosidan.se.

 

 

MQ
Margita QvistÖhberg

 

 

 

 

-
Carina Rönn
Carina Rönn

Född och bosatt i Vasa. Jag är utbildad biolog från Åbo Akademi. Numera privatföretagare med egen firma inom naturbranschen. 

Jag gillar alla former av uteliv, och tillbringar mycket av min tid vandrande  i skogen eller ute på havet. Med fotografering kan jag kombinera mitt intresse för fåglar, men fotograferar också gärna landskap. Andra intressen är fiske, vandring och svampplockning.

 

-
ER
Eva Roos

Är forskare inom folkhälsovetenskap. Hobbyfotograf som tycker om att ta landskapsbilder och bilder på mänskor. Är mera intresserad av det estetiska och bildkompostion än om det tekniska. Tycker om att röra mig i skogen på höst och vår och i skärgården på sommaren. 

-
KS
Kristina Salminen
-
HS
Helena Sarkola-Cordeiro

 

-
Paul Söderholm
Paul Söderholm

Paul Söderholm har jobbat med IT och grafik sedan 1990-talet. Han jobbar idag som IT-ansvarig och grafisk allt-i-allo på Finlands äldsta dagstidning, Åbo Underrättelser och är Lightroom lärare på Fotoskolan vid Hangö sommaruniversitet.

Fotograferandet som hobby tog fart på allvar kring 2010 när han äntligen kom underfund med hur manuella läget fungerar på systemkameran. Favoritmotiven hittar Paul för det mesta i ursprungliga hemstaden Hangö.

 

Länk till mitt dagliga-foto-projekt nedan.

Peter Stenius
Peter Stenius

Jag är Merkonom/ trädgårdsmästare och Natur fotograf. Jobbar på Statskontoret på försäkrings sidan  . Mitt foto intresse började egentligen år 1980, då köpte jag min första system kamera. Jag tycker om att ta Natur bilder som Landskap, fåglar och fjärilar, det har blivit på senare tiden mycket makrofotografering bl.a blommor. Jag brukar segla på somrarna i skärgården. 

-
Lotta Sundström
Lotta Sundström

Är biolog och evolutionsforskare, nu pensionerad från Helsingfors universitet. Mitt specialområde inom forskning är myror - både deras beteende och genetik. Har efter en längre paus återfått inspirationen att fotografera tack vare den digitala revolutionen. Fotograferar främst under resor till olika delar av världen - allt möjligt brukar då fastna på sensorn, bl.a. damm, men också en och annan bild av allt mellan himmel och jord (och bäggedera samtidigt), som har med natur att göra. Emellanåt roar jag mig också med att plåta hästar.

Min utrustning består av en Nikon Z6 och Z7 samt några objektiv som ger mig räckvidd från 14mm till 400mm + macro. Har också märkt at Lumix LX100 är praktisk om man skall fota i farten från hästryggen.

Här finns lite bilder på ett och annat: http://lottasundstrom.kuvat.fi/ 

WV
Wilhelmina Väätäinen

 

 

 

 

-
SV
Sofie von Frenckell
-
Tuija Warén
Tuija Warén

Har fotograferat nästan hela mitt liv; landskap, djur och växter. Det har varit mycket dokumentation och inte så konstigt när jag är en biolog. Med mina bilder vill jag förmedla äktheten i naturen, föreviga snabba eller oförutsedda situationer och samtidigt sätta min egen prägel på bilden. En bra bild skall berätta någonting, skall göra betraktaren nyfiken och samtidigt vara en bild man inte blir trött på. Specialyrkesexamen för naturfotografi har jag avlagt år 2010 vid Axxell i Kimito. Jag fotograferar mycket ut i skärgården, mest fåglar, men också landskap. För tillfället har jag Nikon D3s, 300s och 800, favoritobjektiv är Nikons 300/2,8, Nikons 14-24/2,8 och Zeiss 35/2,8.

 

-
Staffan Weckman
Staffan Weckman

Jag skaffade min första systemkamera 1980. Den följde med på fågelexkursionerna och så småningom blev objektiven längre. Familjen växte och livet var hektiskt vilket också betydde mindre tid för fåglar och kamera. Under brytningsskedet dia-digi höll jag mer eller mindre paus med mitt fotograferande men de senaste tio åren har jag igen använt allt mer tid med kamerorna och kikarna i naturen. Den nya tekniken ger fina möjligheter till knivskarpa bilder också i "dåligt" ljus. Att fotografera ur gömsle fascinerar och allt som har med skärgården att göra likaså.

-
Krister Welander
Krister Welander

Jag är pensionär från och med den 1.1.2015 (tidigare lektor i biologi och geografi vid Källhagens skola i Lojo). Bor i Sjundeå på landsbygden, med fantastiska strövområden runt knuten. Förutom att ströva i de vackra Sjundeå-omgivningarna och vistas ute i Korpo södra skärgård är jag företagare. Mera om företaget kan du läsa på våra hemsidor www.welanders.fi. Där hittar du också länken till min lilla sidohobby, Welanders artordlista. Den är ett verktyg för översättning av namn på inhemska arter mellan svenska och finska. På artordlistan görs ett femtiotal sökningar per dag så den fyller en viktig funktion bland översättare, naturinventerare, lärare m.fl.

Sedan jag fick min första kamera till min tioårsdag har kamerorna funnits i mitt liv. Motivvalen har varierat, men naturen har alltid funnits med. Makrofotografering började jag med i tonåren då jag byggde diverse bälgar, mikroskopadaptrar m.m. Sedan ett tiotal år tillbaka är det digitalt som gäller (Nikon), mörkrumsutrustningen är nerpackad i källaren, för gott tror jag. Motiven är ofta närbilder av insekter och annat som kryper och krälar. De flesta av mina bilder är numera från Korpo yttre skärgård, men det finns också rätt mycket bilder med fjällnatur på hårdskivorna.

 

Fotoklubbar i svenskfinland

 

BioFoto-föreningar

Övriga fotolänkar