Celebert besök

Celebert besök

För tre somrar sedan hade vi hemma i Sjundeå besök av en sälgskimmerfjäril. Den hade den goda (?) smaken att sätta sig på min fot och lät sig där snällt avporträtteras. Bilden publicerades sedermera i Finlands natur.

Det finns två arter skimmerfjärilar man kan få se hos oss - sälgskimmerfjäril och aspskimmerfjäril (Apatura iris och A. ilia). Namnet skimmerfjärilar syftar på vingarnas översida som i lämplig belysning glänser i en osannolik pärlemorblåskiftande glans. Som en hälsning från tropikerna, en ädelsten i vår karga natur. Skimmerfjärilarna har börjat visa sig  regelbundet här vid sydkusten först under 2000-talet, som budbärare för en klimatuppvärmning kantänka.

I dag glimmade det till på gården på ett omisskännligt sätt. Den glänsande blålila metallglansen gick inte att ta miste på. En stor, snabb fjäril flög in under biltaket och satte sig på ett gammalt fjolårsasplöv. Jag smög mig närmare. Den stora fjärilen var så upptagen med att suga i sig mineraler från lövet att den lät mig komma tillräckligt nära för ett porträtt. Att det var en skimmerfjäril stod klart. Båda arterna har, till skillnad från t.ex. aspfjärilen, gul sugsnabel. Jag tog lite bilder i lugn och ro medan jag följde med fjärilens matstund. Till sist försökte jag få fjärilen att öppna vingarna. Ofta kan det lyckas om man petar lite på en fjäril med ett grässtrå. Speciellt fjärilar med ögonfläckar vill ju ”flasha” med dem för att skrämmas. Nu lyckades det inte, skimmerfjärilen kastade sig upp i luften och var borta på ett ögonblick - och kom inte tillbaka.

Sedan gällde det att säkerställa arten. De båda skimmerfjärilarnas säkraste artbestämningstecken sitter på vingarnas ovansida, och den hade jag ju inte lyckats fånga på bild. Men den alldeles förträffliga bokserien Nationalnyckeln har ett band om dagfjärilar. Där slog jag upp arterna. Ingen tvekan, Apatura ilia, aspskimmerfjäril. Kul, nu har jag haft båda skimmerfjärilsarterna på gården. Få se om de ska återkomma. Men även om vi har en fin fjärilsträdgård lockar blommorna inte skimmerfjärilar. Den glimmande ovansidan bedrar.Skimmerfjärilar gillar svett, urin, kadaver och ruttna löv. Så också sådant borde man ha i sin fjärilsträdgård.

Aspskimmerfjäril

Sjundeå 18.07.2014, Nikon D300 + Tamron 90/2,8, 1/500, f14, ISO 800. Bloggare: Krister Welander 18.07.2014

Authors

Krister Welander

Krister Welander

Fotoklubbar i svenskfinland

 

BioFoto-föreningar

Övriga fotolänkar