Stitching

Nu är det vinter, efter en rekordvarm december. Inför nyåret ute på Björkö var havsvattnet +5 °C, så det är högst osannolikt att det ska bli någon isvinter därute. Fast man vet ju aldrig, det är långt kvar till våren. Som jag hade anat låg det en hel del knölsvanar kvar ute i vikarna. De har inte bråttom så länge det är öppet vatten. Men vad de egentligen äter under vintern är en gåta för mig, alla ettåriga alger har ju vissnat och havsbottnen ser rätt karg ut. Kanske är det märlor och andra kräftdjur, de är ändå betydligt mera näringsrika än havssallat och grönslick. Mina spådomar till trots saknades kungsfåglarna, däremot livades strandsnåren upp av både stjärtmesar och gråsiskor, i rätt stora mängder faktiskt.

Jag strosade omkring med två kameror och ett stativ, det blev främst lite landskap på minneskorten. I allt klättrande, som är legio på Björkö, gick stativets kulled sönder, så det blir att skaffa en ny. Tröstade mig med att det ändå var en led på stativet, inte på mig själv, som sprack. Hur som helst, innan ”ledbrottet” hann jag ta lite bilder i akt och mening att försöka mig på det där syarbetet, stitching, som diskuterades så mycket på Nötökursen (se blogg 26.10.2013). Nu har jag inte tillgång till varken avancerade tilt/shift-objektiv eller dito programvara, men försöka duger, tänkte jag.  Med min Nikon Coolpix A följde programmet Arcsoft Panorama Maker 6, som fått fungera som övningsbas.

Egentligen tycker jag ju att bilder ska skapas i fotograferingsögonblicket - och så plötsligt hittar jag mig sittandes  framför datorn i förhoppning om att av tre tråkiga bilder skapa en intressant. Men så enkelt är det inte, det märkte jag rätt snabbt. Även om  man tänker börja sy ihop exponeringar gäller det att ta de där spännande bilderna på plats, i datorn är det nog för sent. Ett av mina trevande försök ska jag ändå lägga ut här. Helt fel blev det ändå inte, men det beror nog främst på att det är så vackert på Björkö.

Björköhorisont

Björkö 30.12.2013. Nikon Coolpix A, stativ. Stitching av tre exponeringar. Bloggare: Krister Welander, 12.1.2014.

Krister Welander

Skriven av : Krister Welander

Logga in för att kommentera.