Allhelgonaspöke

I fjol i augusti bloggade jag om mina försök att ta makrobilder under vattenytan. Till hjälp har jag ett ”cykloprör” som gör det möjligt för mig att doppa mitt 200 mm:s MicroNikkor ner i vattnet. Det har blivit lite dåligt med testtillfällen, men nu på höstlovet var förhållandena rätt goda så det blev några försök.

Ett av svårigheterna med undervattensfotografering med denna metod, förutom vågor och ljusbrist, är att autofokusen fungerar dåligt. Jag försökte igen få vettiga bilder av maneterna, som det fanns mycket av, men kameran gick för det mesta bet på att placera fokus rätt. Kanske inte så konstigt med tanke på hur maneter ser ut, förstås. Bilderna på mera kontrastrika motiv, snäckor m.m. lyckades bättre. Men konceptet fungerar i alla fall, och försöken fortsätter.

Jag jagade också bilder av de små pungräkorna i strandvattnet - med varierande framgång. De är skygga och kvicka, inga egenskaper som underlättar fotograferandet precis. Men ett porträtt av en pungräka skall jag i alla fall visa upp. Även om den tekniska kvaliteten är usel har den lilla pungräkan med sina stora ögon en rätt kul uppsyn. Så där lagom spöklik för att förgylla Allhelgonadagen, så var så goda.

DSC 2011

Björkö,14.10.2013, Nikon D300 + Micro Nikkor 200 (f4), 1/800, f5, ISO 800. Bloggare: Krister Welander 3.11.2013

Krister Welander

Skriven av : Krister Welander

Kommentarer   

#2 UtrustningenKrister Welander 2013-11-05 22:35
Jag har tyvärr ingen bild på min utrustning. Den ser inte mycket ut för världen, ett Uponalrör med en akrylatskiva i ena ändan och kameraobjektive t inkört i den andra. Men jag ska ta en bild vid tillfälle, nu är "cyklopröret" på Björkö i väntan på nya seanser.
#1 UtrustningenKristian Frantz 2013-11-03 21:43
Kan man få se en bild på utrustningen också?

Logga in för att kommentera.