Varje vår väntar jag på att den stora sälgen nära huset ska börja blomma. Att få stå under en stor blommande sälg en solig vårmorgon är en naturuplevelse av rang. Surrandet av tusentals pollinerare på jakt efter vårens första nektar hörs redan på långt håll. Humlor, bin och diverse tvåvingar samsas med nässelfjärilar, citronfjärilar och påfågelögon vid de nektarstinna honblommorna. Många av insekterna är helt beroende av nektar och pollen för att få energi för äggläggning och yngeluppfödning. Utan den energin kan t.ex. inte humlehonorna som övervintrat bygga upp nya samhällen. Utan nya humlor blir inga blåbärsblommor pollinerade - och vi blir utan blåbär.
Men det är inte bara blåbär det handlar om. Albert Einstein lär ska ha sagt att om bina dör ut skulle mänskligheten inte ha mer än fyra år kvar att leva. Det må vara sant eller inte, men det säger i alla fall något om hur viktiga pollinerarna är för världens livsmedelsproduktion. Men bina mår inte bra.
Som bäst visas en omtalad dokumentärfilm ”More than Honey” av schweizaren Markus Imhoof. Den handlar om binas fascinerande liv och om deras betydelse för vår livsmedelsförsörjning. Hur vi fortsätter att spruta gifter över odlingar utan att ta forskarnas varningar om de ödesdigra konsekvenserna för bina på allvar. Biodlare runt om i världen vittnar om hur bisamhällen oförklarligt kollapsar. EU-kommissionen har varit lyhörd och nyligen föreslagit att bekämpningsmedel som innehåller s.k. neonikotinoider ska förbjudas inom EU, eftersom de bevisligen förorsakat omfattande bidöd på olika håll i världen. Men hör och häpna - vårt eget Jord- och skogsbruksministerium lobbar hårt för att driva igenom ett undantag, med motiveringen att det inte är påvisat att finska bin skulle ha dött av detta nervgift. Kanske kan man hoppas att våra förhandlare går och ser på filmen - och ändrar åsikt.
Här hemma flög i alla fall rätt många nyvaknade bin i söndagssolskenet. Eftersom sälgarna ännu inte blommar fick de nöja sig med tussilagonektar och -pollen. Biet på bilden börjar ha pollenkorgarna på bakbenen fulla och kan snart återvända till kupan.
Karskog, Sjundeå, 28.4.2013, Nikon D300 + Micro Nikkor 200 (f4), 1/1250, f10, ISO 400. Bloggare: Krister Welander 28.4.2013