Ställningstagande bilder

Jag har i diverse sammanhang uttryckt en önskan om att naturfotografer kunde visa mera ställningstagande bilder. På naturfotoutställningar visas de vackraste bilder, och fotografer åker tvärs över jorden för att hitta de mest spektakulära landskapen. Visst är det vackert, men allt oftare känns det bara fel, tycker jag.

Utställningen Spår-Jälki-Trace, som ännu till den 12 maj visas på Haltia, är ett glädjande undantag i flödet av vackra bilder. Bilderna, tagna av BioFoto-medlemmar från de nordiska länderna, är just de ställningstagande bilder som vi behöver se, även om det kanske smärtar. Naturen lider av människans framfart, och bilder som illustrerar detta kan förhoppningsvis fungera som väckarklocka för de som kanske ännu ”sover”. Visst behöver vi de vackra bilderna för att se vad vi har att förlora, men vi behöver också bilderna som visar att det tyvärr finns sådant som redan är borta.

Nyligen besökte jag fotoutställningen Inherit the Dust på Nationalmuseum i Helsingfors. Även om jag saknat ställningstagande bilder hade jag aldrig anat att de kunde vara så uttrycksfulla, och drabba en med sådan kraft. Nick Brandt, den brittiske fotografen som blivit världsberömd för sina monumentala porträtt av vilda djur i Afrika, har här skapat någonting alldeles enastående. Bilder av vilda djur, i naturlig storlek, är uppsatta på platser som någon gång varit djurens naturliga livsmiljö men som blivit förstörda av mänskan. De stora djurbilderna är uppsatta i stenbrott, på soptippar, under betongbroar eller på fabrikers bakgårdar. Djurporträtten, i kombination med de dystopiska miljöerna, är ohyggligt starka i sitt uttryck och lämnar ohjälpligt en olustig och sorgsen känsla hos betraktaren. Som kronan på verket är bildernas tekniska kvalitet fantastisk – Brandt är konservativ och jobbar klassiskt med långsam film och mellanformatare. Så snyggt!

Mitt eget lilla ställningstagande får den här gången vara bilden här nere. Den visar hur många av mina närskogsmiljöer ser ut i dag. I Nick Brandts anda kunde här ännu varit ett foto av en tjäder uppställt på stubben i förgrunden. Men jag hade ingen tjäderbild. Var skulle jag tagit den?

DSC 4487

Sjundeå den 28.1.2018, Nikon D500 + Nikkor 17-55 (f2,8), 1/80  f9,   ISO 400. Bloggare Krister Welander 15.4.2019

Krister Welander

Skriven av : Krister Welander

Logga in för att kommentera.