Ute på Björkö är vattnet närvarande överallt. För det mesta syns havet, men dessutom finns det hällkar, bäckar och kärr med vattenklöver och kalla. Den här sommaren har det blivit porträtt av diverse sländor och olika artert av vattenskinnbaggar, men också lite annat. Snart hoppas jag kunna utvidga reviret till världen under vattenytan också, bara den kamera-cyklop jag försöker bygga blir klar. Jag får återkomma till den sen när den är klar (och fungerar som jag har tänkt mig).
I morgon är det skolstart, vilket betyder en återgång till normala rutiner. Biologikursen i årskurs 7 handlar om vattenmiljön, och då får jag igen glädje av mina vattenrelaterade bilder. Läroböckernas bilder är, även om de är omsorgsfullt utvalda, rätt anonyma. När man visar sina egna bilder har man ju alltid en story att berätta, och elever är tacksam publik.
I naturväktarna för ett par veckor sedan var det tal om tångräkor. Vi har ju en ny art här längs våra kuster, den tigerstrimmiga tångräkan (Palaemon elegans). Den kräver en högre salthalt och eventuellt är fynden bara tillfälliga. Den hittades först i Hangö, men har nu påträffats också i Pernå och i Skärgårdshavet, så vi får se. Jag har hållit utkik efter den på Björkö, men hittills har jag bara sett vanliga tångräkor (P. adspersus). I naturväktarna nämndes också att tångräkornas ögon reflekterar ljus väldigt bra, vilket jag naturligtvis genast ville testa. Ner till stranden med ficklampa, och visst, där i strandvattnet kilade räkorna omkring med ögonen lysande som små lanternor. Svåra att fotografera i ficklampans sken, visst, men kul att följa med deras förehavanden. Hittills har vi mest sett dem i sumpen, där de tydligen hittar lämpliga gömställen. Så här ser de ut i ficklampans sken:
5.8.2012 Björkö. Nikon D300 +Micro Nikkor 200mm (f4) 1/80 f5,6 ISO 400, kamerans egen blixt som tilläggsljus. Bloggare: Krister Welander 07.08.2012