Gårdens fågelliv

Den här försommaren har vi fått njuta av en härmsångares fantastiska sångresurser hemma på gården. Ett härmsångarpar valde att bygga sitt bo i en stor vresrosbuske alldeles intill husknuten. Där satt hanen på tvättlinan så gott som dygnet runt, och de fenomelala röstresurserna kunde vi höra ända in till frukostbordet. Häckningen blev ingen stor framgång, men i skrivande stund klamrar sig den enda ungen fast i ett trasigt bo. Härmsångaren är inte lika bra på att bygga som på att sjunga, och lite oförsiktigt gräsklippande i kombination med några blåsiga dagar fick den hafsigt hopflätade boskålen att rämna. Nu hålls den ihop med hjälp av lite järntråd. Om några dar är ungen flygfärdig och då ska den ut i en ännu farligare värld.

Det talas mycket om hur en alltför städad miljö gör det allt svårare för fåglar att hitta lämpliga häckningsplatser. I skogen är det förvisso så, men i den byggda miljön skapas också helt nya häckningsmöjligheter för många arter. I år har talgmesarna byggt bo i en uppochnervänd kanot, för något år sedan byggde de inne i metallbalken på ett schaktblad. Ett hämplingpar bodde flera år i kaprifolen på väggen, och ladusvalorna under takkanten återkommer årligen. Så gott som varje år har vi pilfinkar och sädesärlor under takpannorna och grå flugsnappare under biltaket. Min bror har i år ett ladusvalbo under simbryggan på sin båt. Äggen har fått vara med om en båtresa mellan Tenala och Hangö, och ungarna en annan, allt medan föräldrafåglarna snällt väntat vid hembryggan!

Man kunde säkert få fina bilder av gårdens häckningsfauna, eftersom fåglarna vänjer sig rätt bra vid oss och därför inte är så skygga. Ladusvalorna våga komma med mat till sina ungar bara man sitter ca fem meter ifrån boet, och härmsångaren sjöng gladeligen för oss från tvättlinan när man stod på trappan några meter bort. Men, gårdsfåglarna blir för det mesta ofotograferade. Hemma har man vardagssysslorna så tätt inpå sig att man bara inte kommer sig för att sitta med kameran, dumt nog. Därför inga pangbilder av gårdens fågelfauna heller. Bloggbilden är en kraftig delförstoring, lite rensad i PS. Det är mörkt under takkanten. Sjundeå, 15.07.2012, Nikon D300 +Micro Nikkor 200mm (f4) 1/800 f8 ISO 800 . Bloggare: Krister Welander

 

Krister Welander

Skriven av : Krister Welander

Logga in för att kommentera.