Novembersnö

I början av november blev det kallt. Och när kall luft sveper över ett ännu varmt vatten i Finska viken brukar vi få snö här vid sydkusten. Den tionde november hade vi redan trettio centimeter. Trettio centimeter snö i början av november, det var länge sen sist. Snörekordet för november i Helsingfors, 40 cm, uppmättes den 9.11.1945 enligt Meteorologiska institutet. Men medelsnödjupet i november (15.11, Helsingfors 1981-2010) har varit bara två centimeter,  och snöfri första halvan av november sen 2007.

Ovanligt mycket snö, alltså. Men också ovanligt kallt. I går kväll, den 11 november, var det -13°C kallt hos oss. Värmerekordet för november uppmättes på Jomala den 12 november 1999. Då var det 13,0°C, hela 26 grader varmare än nu! Novembervädret överraskar, både med  temperaturerna och med snön.

Ja, det var mycket siffror, och här kommer ännu lite till: Inkommande måndag är det fullmåne, och inte vilken måne som helst, utan en riktig supermåne. Månen, i sin elliptiska bana, har inte varit så nära jorden sedan 1948, och kommer därför att visa sig rekordstor. Månen kommer att vara 356 509 kilometer från jorden. Den kommer att vara 14 % större och 30 % ljusstarkare än då den är som längst bort. Men, som en liten tröst ifall det är mulet väder, den är ändå bara 368 kilometer närmare än den var som närmast i fjol. Och nästa supermåne ser vi om drygt ett år, i januari 2018. Men även om det nu inte är så märkvärdigt hoppas på klart väder i alla fall.

Plumsade i förrgår ett par timmar i mjuk novembersnö ut över åkrarna och in i skogen. Det tjocka mjuka snötäcket låg som ett kompakt duntäcke över landskapet. Ett meståg drog fram i den annars så tysta skogen, och ljuden avslöjade förutom de vanliga mesarna också kungsfågel och stjärtmes. En flock sidensvansar svirrade omkring i jakt på bär. I skogen följde jag spåren av ett uppskrämt rådjur bakåt till dess lega. Vem som skrämt det förblev oklart, sannolikt var det en lo, de fyra meters sprången var imponerande. Men i den lösa snön var ändå de redan gamla spåren omöjliga att tyda säkert, och dramat (?) förblev olöst.

Tillbaka ute på åkern syntes det tydligt att snön kommit tidigt. Grönt gräs stack upp här och där genom det tjocka snötäcket, och hjortar och rådjur hade krafsat fram ätbart på flera ställen. Nu återstår att se hur länge vi får hålla det vita. Regn är utlovat till slutet av nästa vecka. Här nere en bild av en tuva grön knapptåg som tittar upp ur snödrivan.
 

snöstarr 4918Sjundeå den 10.11.2016. Nikon Coolpix A, 1/100, F20, ISO 400. Bloggare: Krister Welander, 12.11.2016

Krister Welander

Skriven av : Krister Welander

Logga in för att kommentera.