Julstjärnor

I dag är det den 23 december, det ljusa halvårets första dag. Men i skogen märks det inte ännu. Även om solen sken var det så mörkt att bloggbilden behövde exponeras i hela 1,3 sekunder!. Den låga solvinkeln gör att solstrålarna inte når in i skogen, och så har vi ju inte någon snö som kunde reflektera lite av det himmelska ljuset.

Men det är skönt att vandra på mjuk mossa i +5 °C. Ingen vinterkänsla precis, men det är väl bara att vänja sig. En global klimatuppvärmning ska ju enligt prognoserna få det största utfallet här i norr. Kantänka denna rekordvarma december (med 11,3 °C i Kumo den 20.12!) är en helt normal december om något decennium. Den som lever får se.

I går publicerades nya forskningsresultat från Naturhistoriska centralmuséet i Helsingfors (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/gcb.13150/abstract) som beskriver hur fågelarter drar sig norrut i takt med att klimatet blir varmare. Klimatgränserna i Finland har flyttats 186 km nord-nordväst sedan 1970-talet, något som märks i fågelfaunan. Vissa skogslevande arter som svartmes och talltita har dragit sig ca 150 km mot nordost, medan andra arter reagerat mindre. För högfjällsarter som fjällripa kommer lämpliga biotoper snart att helt försvinna från vårt land. Här i söder får vi förstås nya arter i stället, på gott och ont.

I den vintermörka snöfria skogen doftar det gott av multnande löv, mossa och kåda. När jag kommer in bland stora aspar är marken nästan svart - de nerfallna asplöven har för länge sedan tappat sina granna höstfärger. Nedbrytare av alla de slag är i full fart med att sönderdela lövens beståndsdelar till användbar växtnäring för nästa säsong. Mitt i den mörka lövmattan lyser några små ljuspunkter. Jag tittar närmare på dem och ser då att de är jordstjärnor. Länge sen jag såg sådana senast. Tänk att några representanter av denna ovanliga svampgrupp har valt att titta upp just till jul. Riktiga julstjärnor! Med en bild av dessa ”julstjärnor” vill jag önska alla läsare en god jul och ett riktigt gott nytt år.

jordstjärnor 5878

Sjundeå 23.12.2015, Nikon D300 + Tamron 90mm (f2,8), 1,3s, f10, ISO 400. Bloggare: Krister Welander 23.12.2015

Krister Welander

Skriven av : Krister Welander

Logga in för att kommentera.