BioFoto-bloggen

Årsboken för 2019 snart klar

Under jul- och nyårshelgen jobbade jag och Johan Ulfvens intensivt med årsboken, som nu till stora delar är ombruten.

Om allt går enligt planerna är den medlemmarna tillhanda inom februari (2019).

Ett stort tack till alla er (20-tal) medlemmar som bidragit med text och bild, det blir 96 läsvärda sidor med intressanta bilder.

En tredjedel av materialet är från resor utomlands, resten från vårt eget land och närområde. En rätt lagom fördelning.

Vi vill ju gärna använda årsboken för att dokumentera vårt eget medlemsområde, som i sig är tillräckligt omfattande för att göra innehållet intressant. Vi har ju medlemmar från Lovisa i öster, sedan längs sydkusten via Nyland till Åboland. Och sen upp till Österbotten.

Och kom ihåg, en produkt som är väl paketerad i kvalitetstryck lever betydligt längre än allt det "flyktiga" material som finns på nätet. Om 100 år finns BFF:s årsbok kvar i många arkiv ...

Nytt text och bildmaterial efterlyses

Hej igen, tiden går fort ... nu är det igen dags att leverera text- och bildmaterial till BFF:s årsbok 2019 som vi försöker få ut under vårvintern.

Text och bildtext (och personpresentation/se format i äldre nummer) i Wordfil skall ni skicka till mig (Redaktör Håkan Eklund) för genomgång och eventuell redigering (hawk.eklund at gmail.com). Jag vill helst ha ert text material senast inom november månad (2018).

Om ni som lovat leverera plötsligt inser att ni inte kan vara med, vänligen meddela så fort som möjligt att jag kan vidtala andra medlemmar.

Helst vill vi i årsboken berätta om fotoutflykter i vårt eget verksamhetsområde, som ingen annan uppmärksammar på samma sätt. Det är ju också i sin egen närmiljö som man har möjlightet att ta de bästa bilderna.

Men några artiklar från resor i (övriga delar av) eget land eller från utomlandsresor brukar vi också ha med.

I årsboken är förstås bilderna de viktigaste, men utan text (berättelse) konsumeras de hastigt. Vi vill ju veta hur fotografen har känt och upplevt fotosituationen, vi vill ju alltid lära mera om olika områden, fotomotiv, flora och fauna, etc.

Därför också viktigt med en medföljande text, samt bildtexter till bilderna. Kom ihåg att vi människor alla gillar berättelser; det är ju det som vi sysslar med hela tiden när vi träffar vänner och bekanta, dvs. berättar om olika upplevelser och erfarenheter.

I årsboken gäller det att "berätta i text"; 1 - 2 sidor A4 räcker. Den som är ovan att skriva, skall inte oroa sig - jag som redaktör hjälper till att få det hela läsbart.

För mig brukar det funka bäst om jag först plockar ute en handfull bilder, och sen börjar skriva texten kring dem. Plötsligt bara flödar orden ...

Skicka gärna med 5 - 6 bilder, ombrytarer väljer sen ut de som passar bäst för artikeln/utrymmet i fråga. Han måste ju se till helheten med allt material som skall med. Och i en årsbok med litet format, är det bättre med färre bilder men så stora som möjligt! Det ser aldrig bra ut med många små ...

Bildförsändelser på mindre än 10 MB kan skickas direkt till Johan Ulfvens (johan.ulfvens at saunalahti.fi) som tar hand om "paketeringen" (Art director/ombrytare/layout-person).

Större bildförsändelser överförs helst per molntjänsten We Transfer. Använd din webbläsare, gå till adressen https://wetransfer.com och ladda upp filerna med Johans e-postadress som mottagare och din egen e-postadress som avsändare. Du kan bifoga ett meddelande om du vill. När Johan laddat ned filerna får du ett meddelande till din e-post om att överföringen är klar. Flera bilder kan med fördel sammanföras i ett zip-arkiv.

 Vår årsbok har hittills gett vår förening en rätt unik profil, med hälp av ert material försöker vi än en gång leva upp till det!

 

Lycka till!

Om text och bildleverans

Det är dags att leverera text- och bildmaterial till BFF:s årsbok 2018 som vi försöker få ut under vårvintern.

Ännu har jag bara fått ett fåtal artiklar av alla som lovat ställa upp; vänligen skicka så fort som möjligt.

Text och bildtext i Wordfil skickar ni till mig (Redaktör Håkan Eklund) för genomgång och eventuell redigering (hawk.eklund at gmail.com). Om ni som lovat leverera plötsligt inser att ni inte kan vara med, vänligen meddela så fort som möjligt att jag kan vidtala andra medlemmar.

Bildförsändelser på mindre än 10 MB kan skickas direkt till Johan Ulfvens (johan.ulfvens at saunalahti.fi) som tar hand om "paketeringen" (Art director/ombrytare/layout-person).

Större bildförsändelser överförs helst per molntjänsten We Transfer. Använd din webbläsare, gå till adressen https://wetransfer.com och ladda upp filerna med Johans e-postadress som mottagare och din egen e-postadress som avsändare. Du kan bifoga ett meddelande om du vill. När Johan laddat ned filerna får du ett meddelande till din e-post om att överföringen är klar. Flera bilder kan med fördel sammanföras i ett zip-arkiv.

Nytt material till ny årsbok

Tiden går. Nu är det dags igen att börja skicka in material till nästa års BFF-årsbok 2018.
Nästa år skall årsboken vara klar inom årets första kvartal, som ursprungligen varit meningen.

1) Fundera ut vad just du kan berätta om
- ditt favoritområde, mycket gärna din närmiljö, eller ett ställe i eget land
- ett intressant möte (med djur, fåglar, annat ...)
- ett landskap du gillar, ett motiv du gillar
- etc

2) Plocka fram en serie bilder som illustrerar det du vill berätta om.

3) Sen börjar du skriva; det är lättare att skriva om bilderna är framme (jag brukar klistra in bilder i mindre format i mitt word-dokument  när jag skriver, "triggar" minnet).

4) Det räcker med 1,5 sidor text (A 4) för 3 - 4 bilder.

5) Ta gärna kontakt med mig innan du börjar skriva, att jag vet att planera innehållet och antalet medverkande. Mejla mig på hawk.eklund (at) gmail.com

6) Jag skulle behöva allt material inom december, för att vi skall kunna hålla vår nya tidtabell.

Årsboken färdig 15.9.2017

Ok, snart är BFF:a årsbok klar för postning. Upplagan trycks denna vecka (v. 36) och limmas nästa vecka. Färdig för postning (från tryckeriet) den 15.9.

Igen ett stort tack till alla "talkoarbetare" som varit delaktiga i processen! Nu är det redan dags att planera vad ni vill dela med er om i ord och bild för nästa års utgåva! Ta kontakt med mig (hawk.eklund at gmail.com).

Nu hos tryckeriet

Ok, senaste natt 30.8-31.8 tryckte Magnus Östman på "send-knappen". Ett 108 sidors text-och bildpaket, fint "förpackat", skickades till tryckeriet.

Allt såg bra ut på de pdf-filer som jag och Krister Welander haft till förfogande för korrekturläsning; hoppas att Fram gör ett bra tryckarbete.

Detta med korrektur är viktigt, jag läste två gånger igenom materialet rad för rad, och det är alltid några småfel som hittas (stavfel, ordföljd, olika typer av "teknisk karraktär" som behöver justeras, etc.). Ett finlir som kräver skärpt blick. Ändå är det alltid något som slinker med ...

Om allt går som det skall i tryckeriet, så har vi igen en fin produkt att vara stolta över. I årets nummer har 23 olika medlemmar bidragit med artikelmaterial, det betyder att en knapp fjärdedel av föreningens medlemmar är med - suveränt!

Jag har redan börjat få in anmälningar om utrymme i nästa års utgåva; ni som vill vara med, ta kontakt! Vi skall försöka få ut nästa års årsbok före sommarledigheterna.

Det är samma koncept som tidigare, som gäller: ca 1,5 sidor text (A4) och 4-5 bilder med bildtexter.

Kolla tidigare nummer och skriv ALLT färdigt, så som det ser ut i tryck (dvs. rubrik, text & bild, brödtext, bildtexter samt avslutande presentation av skribenten).

Ni förstår att om inte ni skriver allt detta, är det någon annan (jag eller Magnus) som måste fylla i sådant - och så skall det inte vara.

Gör allt så färdigt som möjligt. Skicka in texten som Wordfil (som är så komplett som möjligt, med bildtexter skilt i slutet av artikeln, bilderna skickas skilt).

Snart till tryckeriet

 

Det är många som mejlat och frågat när BFF-årsboken kommer ut, och om jag förstått Magnus Östman rätt så börjar det närma sig - dvs. inom augusti (2017) skall årets upplaga gå i tryck. Bättre sent än aldrig ...

Eftersom allt arbete görs gratis, på egen fritid, går det inte att "pusha" och vara irriterad - då blir det ingen årsbok. Det måsta alla förstå och ha respekt för.

Men, som man säger på finska: "Hiljaa hyvää tulee". Och en fin årsbok lever ett långt liv i bokhyllan eller på soffbordet/vid läsfåtöljen.

 

Samtidigt vill jag påminna att alla som vill ha material med i BFF:s årsbok 2018 kan börja höra av sig (hawk.eklund at gmail.com).

Det material som vi har i årsboken är ju inte precis "dagsnyheter", därför är ju detta med lång framförhållning (och dito lång "monteringstid") något att räkna med. Alla som har erfarenhet av bokförlagsverksamhet torde känna till detta.

I årsboken vill vi att du som är medlem delar med dig av dina fotoupplevlser, i text och bild.

Jag får ofta höra personer som säger: "Men jag kan inte skriva" ... precis som om det var något man antingen för föds med, eller också inte. Vad jag vet har ingen ännu fötts med penna eller dator i hand.

Att uttrycka sig i text är ett hantverk som skall övas, liksom fotografering. Ju mera man övar, desto bättre blir resultatet. Detta gäller det mesta i livet. Och att skriva är ett ordhantverk som man kan lära sig, precis som vilket hantverk som helst.

Årsbok också i vår

Trots att det länge varit tyst på årsboksfronten, så har det jobbats på många fronter.

Under hösten och vintern fick jag in text- och bildmaterial som fyller ett helt nummer. Tack för det!

Texterna krävde en hel del redigering; det känns som om många inte alltid förstår att också textproduktion kräver samma "finlir" och övning som fotografering & bildredigering!
På engelska säger man: "There is no good writing, only good rewriting". Och det är bara så sant. Också vana skribenter och ordsnickare kollar sina  texter många gånger om, ändrar, putsar, formulerar om, byter ord och kommatering etc. - innan de levererar en text till beställaren.

I januari var de flesta artiklar klara.

Nu är det ombrytning som gäller. Tyvärr har vår ombrytare Magnus Östman varit överbelastad med arbete under vinter och vårvinter, och det är först nu i slutet av april som han har börjat ta tag i materialet.

Men den som väntar på något gott ....

Glad Påsk till alla BFF:are!

Material till nästa årsbok

Utgivnings datum för BFF:s årsbok 2017 beror på hur ombrytaren hinner (arbetet med årsboken är ju gratisarbete på egen fritid); siktet är inställt på våren.

Innehållet i årsboken skall helst handla om vår egen närnatur; i 2016-versionen blev det väl mycket material från utlandet.

Det unika med årsboken är ju att dokumentera vårt eget verksamhetsområde, kustlandet och skärgården. Som är tillräckligt unikt.

Jag har ett antal som medarbetare som hört av sig, men ännu behövs mycket material. Hör gärna av dig med text och bildmaterial som vill publicera i BFF:s flaggskepp (mejla mig med dina förslag: hawk.eklund at gmail.com).

I kvalitetstryck mellan två pärmar. Som lever länge. Något att vara stolt över.

 

 

Årsboken ur trycket

Hämtade nyss ut BFF:s årsbok 2016 från tryckeriet. 24.5 kl.14 var allt klart; kl 15 hämtade jag ut lådorna med extra nummer. De postar medlemmarnas ex direkt. Det blev igen en fin publikation. http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/ny-arsbok-ur-trycket.htm

Ett stort tack till alla som deltagit i projektet; tillsammans är vi starka! Ett speciellt tack till Magnus Östman - han gör det mest tidskrävande delen (ombrytning/layout) och till Krister Welander som läst korrektur.

Årsboken är ett fint visitkort för föreningen och en fin dokumentation för framtiden.

Årsboken på tryckeriet

Äntligen är så BFF:s årsbok 2016 i tryckpressarna. Ett stort tack till Magnus Östman för ett tidskrävande ombrytningsarbete samt till alla medverkande medlemmar som bidragit med text och bild. Ett stort tack också till alla annonsörer, tack vare er har vi möjlighet att producera en diger årsbok.

Det är en intressant årsbok på kommande!

Varje BFF-medlem med lite föreningsstolthet borde köpa in några ex. till försäljning (eller som "gebortgåva" till släkt och vänner); ett sätt att sponsorera tryckkostnaderna.

BioFoto Finlands årsbok är en unik finlandssvensk naturfotopublikation! Enda i sitt slag.I väntan på ombrytning

Ett stort tack till alla som bidragit med material till BFF:s årsbok 2016! Det blir igen ett intressant nummer med texter och bilder av medlemmar, som ger en liten inblick i det som aktiva BFF-medlemmar sysslar med. Denna gång finns det med en hel del material från olika resor, nära och fjärran, samt information om olika föreningsaktiviteter. BFF är en förening som växer i takt med att fotointresset ökar. Alla är ju ”fotografer” idag, och natur är ju ett tacksamt motivområde som inte kräver något från oss (jfr med att fotografera människor).

Det mesta av materialet är nu redigerat och placerat i en Dropboxfil där ombrytaren Magnus Östman kan plocka åt sig varefter han har tid att jobba med ombrytningen. Han har dock indikerat att tidtabellen (nedan) blir svår att hålla, men han gör så gott han kan. Detta är ju gratisarbete som är tvunget att anpassa sig efter den eventuella fritid som finns kvar efter efter att ett tidskrävande chefredaktörsskap för Finlands Natur tagit sitt. Situationen är ju densamma också för mig.

(Ombrytningen som Magnus Östman gör skall vara klar 31.3.2016 så att tryckning kan bokas till Tryckeri Fram vecka 14 (4 - 10.4.2016). Utskick till medlemmar vecka 16 dvs. 18- 22.4.2016).

Det är också intressant att notera att få artiklar är ”färdiga” när de lämnas in, dvs. att texten som sådan är klar för tryck, och att det finns bilder som är sorterade i viktighetsordning och med färdiga bildtexter. Vissa texter har krävt en hel del redigering (dock utan att ändra på substansinnehållet) för att kännas som en ”vuxentext” anpassad för en kvalitetspublikation.

Det är ju här som många ”amatörpublikationer” missar, där de inte har en redaktör som vågar(?) röra det texter som lämnats in. Kanske många tror att det manus som en författare lämnar in till ett förlag är färdigt för tryck ... Nej, här är det det engelska uttrycket som gäller: ”There is no good writing, only good rewriting.” Dessutom krävs en minutiös korrekturläsning efter att ombrytningen är gjord, Krister Welander har lovat hjälpa till med det.

Det som många fotografer kunde mera satsa på är att lära sig att skriva själv, flytande, medryckande och innehållsrikt. Och i sådana här sammanhang handlar det ju om ytterst korta texter.

I många fototidskrifter är det ju endast via intervjuer som olika fotografer kommer till ”tals”, dvs. ”andrahands information via filter”, eftersom fotograferna själva inte vill eller kan skriva.  Text- och bildproduktion hör ihop, åtminstone på ”proffsnivå”.

Med BF Sverige som grannar

Fyra dagar på Fotomässan i Stockholm låter mycket, men ändå var det inte tråkigt en enda timme! På torsdagen hängde jag, Olli Immonen och Sofie von Frenckell en Nafo 4-utställning (Rakt över havet) i snygga aluminiumramar från Ekenäs ramfabrik (som fick många uppskattande kommentarer). De flesta andra hade sina bilder monterade på Kapaskivor. Bildtemat var vår kust, Rakt över havet, från Sverige sett, med kustbilder från Åland i väst till Fagerö i öst.

Vi var utställningsgrannar med BioFoto Sverige som (liksom i fjol) hade många utställningsväggar, och genast insåg vi att det lönar sig med bytessamarbete. De hade ett laservattenpass som är till enorm nytta vid hängning, jag erbjöd en "flata" irländskt från båten, och vips hade vi ett instrument som påskyndade hängningen.

Jag känner många av BF-herrarna från tidigare, bl.a. "Ylle" (Kyösti Ylinen) och Arne Berneklint. De är båda grundande medlemmar till BioFoto Sverige. Den senare jobbar vid Scandinavian Photo och har egen firma; han hade printat ut alla deras 100-tals bilder.

Något som BioFoto Sverige verkligen gillar, är vår årsbok! De är mycket imponerade av detta fina "presentkort" som vi ger ut. Om jag förstod dem rätt så har de planer på att "kopiera" vårt koncept - varsågoda!

Sen skulle det kanske vara en idé att under nästa Fotomässa samarbeta med BioFoto Sverige, dvs. att BioFoto Finland också skulle ställa ut bilder - och visa på det vi sysslar med.

BF-quinnornas initiativ till en gemensam utställning "Sixty Chicks & Wild Pics" är en helt SUVERÄN grej - den kommer att ha genomslagskraft!

Jag har kommenterat Fotomässan på min FS-blogg, bl.a.:

http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/infor-oppningen.htm
http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/fotomassan-en-hojdare.htm
http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/brutus-pa-scen.htm

 

 

 

Det blir en årsbok

Ja, det blir nog en BFF-årsbok nästa år också. I princip har jag redan fått in tillräckligt med intresseanmälningar. Vackert så.

De flesta har ju gott om bilder, men många är kanske inte så vana att uttrycka sig i skrift. Också det är ett hantverk som kräver träning. Gärna ofta och mycket ...

Men den som är ovan behöver inte oroa sig, jag redigerar nog texterna så att de håller måttet - utan att ändra på substansinnehållet. Det är ju det som är en redaktörs uppgift.

Detta gäller för alla (eller borde gälla) publikationer, liksom en noggrann korrekturläsning. Det senare slarvar många dagstidningar med. I senaste lördags ÅU (10.10.2015) presenteras Maria Sundströms (Nafo 4) fotoutställning "Tio stränder" med bild och allt, men ack den glädje som varar; i resten av notisen heter hon plötsligt Maria Lundström på två ställen...

Sådant är förargligt, speciellt när det gäller den första egna utställningen. Ett pressklipp bifogas ju gärna "till handlingarna", och om ens eget namn är felstavat eller helt fel, känns ju inte texten längre lika genuin.


Kom med i nästa BFF-årsbok!

Vem vill vara med i nästa årsbok?

Vi har nu fyra fina BFF-årsböcker bakom oss, alla utom årets hittas på vår hemsida: www.biofoto.fi/medlemssidor/online

Detta är en BFF-produkt att vara stolt över. Tillkomsten är ju ett medlems(talko)arbete av stora mått. Att få till en kvalitativ trycksak på mer än 100 sidor kräver massor med arbetstimmar av många inblandade. Men det är väl värt besväret.

I och med årsboken dokumenterar vi naturfotografering på svenska i Finland. Unikt i sig. Via den tryckta versionen kommer den att hittas i arkiv ännu om 100 år.

Nu är det dags att börja fixa till material för Årsbok 2016.

Följande gäller:

-          För att vara med måste du vara medlem i BioFoto Finland

-          Vi vill helst ha bildberättelser där bilderna dominerar, men som kompletteras med en läsvärd text. Omfånget kan t.ex. vara 4-5 bilder + en skild text på max 1,5 sidor A4 (ca 4000 tecken netto). I texten (som är en sammanhängande berättelse) kan du berätta om motivet, eller om ditt fotograferande, eller om stället där du tog bilderna, något om tekniken etc. Kort och enkelt – med något som du gärna delar med dig till läsarna. Se tidigare nummer som modell.

-          Bilderna skall ha hög upplösning (sparad i Jpeg/ Adobe RGB) i storlek A4.

-          Om du är intresserad att vara med, ta gärna mejlkontakt med mig (hawk.eklund at gmail.com) och berätta om vilken typ av material du har att erbjuda. Observera att vi inte har pengar för honorar; detta är en medlemsprodukt där alla jobbar frivilligt.

-          Gör din intresseanmälan helst före den 15 oktober 2015. Om det då inte inkommit tillräckligt med medarbetare, börjar jag ”handplocka” bidragsgivare för att få numret fyllt.

-          Ämnet för bildartiklarna kan vara något rent tekniskt, egna fotoupplevelser, egna fotoprojekt, resor etc. Titta i tidigare nummer för att få en uppfattning om vad som passar.

-          För att vi skall hinna (på vår fritid) ställa ihop materialet (redigering, ombrytning etc.) behöver jag ha tillgång till text och bilder senast den 15 december 2015. Vi kan fixa en dropboxlänk dit materialet kan ”parkeras”. Sen försöker jag ha allt material klart för ombrytning i början av januari, efter det tar Magnus Östman över.

-          Alla som har kontakter till företagare kan gärna ”ragga” sponsorer i form av annonser. BFF har en prislista för olika storlekar. Annonserna kommer också att hittas på vår webplats. Dead line för annonser är 31.1.2016, kan parkeras i Dropboxen.

-          Ombrytningen som Magnus Östman gör skall vara klar 31.3.2016 så att tryckning kan bokas till Tryckeri Fram vecka 14 (4 - 10.4.2016).

-          Utskick till medlemmar vecka 16 (18- 22.4.2016)
 

Observera: man behöver inte vara ett författarämne för att i skrift berätta något kring bilder som man själv tagit. Alla människor älskar berättelser, det skall vi utnyttja. Alltså, fotografera, berätta och dela med dig av ditt fotograferande!


Fåglarnas Utö

En blogg som jag regelbundet besöker är Jorma Tenovuos från Utö (http://www.jtenovuo.com/blogi/). Där rapporterar han om alla fåglar som noteras ute på denna intressanta utskärsö, där BFF höll sitt årsmöte 2012. Nu senaste vecka noterades den 300:e arten på Utö (= kornsparv).

Det är ju bara så intressant att se hur Jorma på Utö beifinner sig på första parkett, speciellt beträffande vårflyttning - här mellanlandar många fågelarter som annars inte har något med utskär att göra, innan de fortsätter in till oss på fastlandet. Men här sprids de ju ut över stora landmassor ...

Ute på en ö ytterst i havet  är fåglarna lättobserverade, och möjliga att fotogerafera, som dokumenterats i hans fina bok "Fåglarnas Utö" som jag kort presentereade i vår senaste årsbok. Boken ifråga är ett gediget hantverk som kanske är den vackraste fotobok om fåglar som kommit ut på svenska i år (texten är både på svenska och finska). Det intressanta är att utgivarna hittas på grannön Jurmo, där min redaktörskollega Agneta Andersson (jag efterträdde henne som redaktör för tidskriftren Skärgård) och hennes man Björn Lindström bor och verkar.

Jorma som lyckades med konststycket att köpa ett hus på Utö, är pensionerad professor från Turun Yliopisto, har under det senaste decenniet utvecklats till en fågelfotograf av rang. Han höll en bildvisning på de finska naturfotografernas vinterdagar i Tusby i mars, med sin pinfärska bok till försäljning som dagarna innan utkommit.
Årsboksreflektioner

Jag har hört att det pågår en diskussion på Facebook om BFF:s årsbok 2015. Eftersom jag håller mig borta från ”SOME-tidstjuven” (jag jobbar virtuellt från morgon till kväll, på fritiden vill jag vara ute i naturen, eller läsa böcker/tidskrifter = genuina hantverk), vill jag inte fortsätta att vara inloggad. Det får räcka med mina dagboksbilder och -reflektioner på Fotosidan.se (http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/index.htm); också kul att påminna rikssvenskarna om att det finns svenskspråkiga också utanför Sveriges gränser.

Eftersom många kanske inte känner till vårt årsbokskoncept skall jag redovisa för några:
- formatet är sådant att årsboken skall placeras i bokhyllan, den skall inte hamna i tidningskorgen ...
- rena bildgallerier hittas här på webbplatsen, i årsboken skall bilder förses med korta texter
- i årets upplaga har vi i medeltal 1 – 1,5 sidor A4 text för 3 – 6 bilder + bildtexter, det blev sammanlagt ca 130 bilder (förutom annonser) på 120 sidor
- årsboken är i princip ”ett galleri med fina naturbilder från Svenskfinland”, producerat av våra medlemmar
- det är klart att i detta format blir inte bilderna alltför stora; de riktigt stora utskrivna bilder visar vi på våra utställningar, välkommen med som utställare!

Trots att det mesta av materialet skall vara lättläst och fokusera kring bilderna, försöker vi också få med en gnutta textsubstans i form av fakta, intervjuer och annan ”stimuli”. Det skadar inte heller att lära lite om naturfotografins bakgrund; t.ex. artikeln om Gunnar Granberg är ”unik” – denna artikeltext hittas ingen annanstans i världen. En text som inte skapats i en hast ...

BFF:s årsbok är fortfarande Svenskfinlands mest ambitiösa (natur)fotoårsbok; ett stort tack till alla medarbetare! Den som vill vara med i nästa års upplaga kan ta kontakt (hawk.eklund at gmail.com).

 

Årsboken ur trycket

Idag 16.4 på förmiddagen anlände BFF:s årsbok 2015 från tryckeriet. En publikation att vara stolt över.

Den postades till alla prenumeranter direkt från tryckeriet, men postverket Posti är ju inte kända för snabba leveranser ... Hoppas att alla får den till veckoslutet.

För oss som jobbat med årsboken i månader, är det alltid lika spännande att se hur "trycket lyckats", att allt är som det ska. I princip ja, men de svartvita bilderna (som inte är många) är inte lika bra som i fjolårsnumret. Dålig kontrast och svärta; jag vet inte var problemet ligger. Likadant var det med årets första nummer av Skärgård, alldeles för "grådaskiga" bilder.

Precis som om gammalt hedervärdigt svartvitt tryck inte lyckas numera, medan färgbilder är helt ok. Man kunde ju tänka sig att det skulle vara helt tvärtom, det är mycket som kan gå fel beträffande färgtryck.

Lasse Sundströms omslagsbild, som Hannu Hautala fick äran att välja ut under fotofestivalen i Hangö (bilden är en av Lasses utställningsbilder, för § 4 portfoliet), är kanske den finast pärm vi hittills haft!

Av de 23 medlemmar som bidragit med material är 12 nya. Vackert så. Ett stort tack till alla.

Trots att våra annonssponsorer står för största delen av tryckkostnaden skulle hela tryckeriräkningen fixas om varje medlem kunde köpa in ett extra ex, för att ges bort som gåva, eller helt enkelt säljas till vänner och bekanta! Så gjorde vi första året, och fick in en vacker slant.


Nya årsboken på tryckeriet

Så har vi då rott årets årsboksprojekt i land; i början av denna vecka skickades det ombrutna materialet till tryckeriet, allt inom den tidtabell som vi skissade upp i höstas.

Detta är nu vår  fjärde årsbok, samtidigt den mest omfattande, 120 sidor med omslaget inräknat. Vackert så! Våra sponsorer (via annonser) finansierar största delen av tryckkostnaderna. Tack för det!

Och ett stort tack till alla medverkande BFF-medlemmar, det är ju tack vare ert material som det blir en årsbok! Största arbetsinsatsen står ändå Magnus Östman för, att göra ombrytning och layout är ett specialistjobb som verkligen kräver sin hantverkare - ett tidskrävande detalj jobb. Resultatet ser mycket bra ut! Det krävar också sin man att samla ihop, sammanställa och redigera texter som jag har hållit på sen i höstas. Redan det att hålla reda på allt material, alla mejl, bilder, texter, ändringar, etc. tar sin tid. Säkert har jag missat något, glömt, tappat bort ... men det mesta torde nog hittas mellan två pärmar.

Både jag och Magnus har under en dryg månads tid använt all vår fritid till detta ... Magnus intensivt nu i februari-mars, jag under en mera utdragen period. Men det är ju detta vi är vana att göra, till vardags på våra respektive redaktioner.

Det är bl.a. en redigerares uppgift och skyldighet att gå in i texter och formulera om, om det behövs - för att göra en text tydlig, lättläst och verkligen locka till läsning. Detta utan att ändra på substansinnehållet ... Håll till godo. Allt detta  för att hålla en hög standard på produkten.

Detta är en sak som många "amatörpublicister" glömmer, som inte rör andras texter (kanske vågar röra ...) utan trycker som det är. Det kan man inte göra om slutresultatet skall bli bra.

Det är ju lite som att redigera bilder, där man putsar bort allt onödigt i kanterna, kanske komponerar om bilden via smart beskärning, förstärker kontraster, tänker på färgbalans o.s.v.

Sen är det bara så lätt att bli "ordblind", att läsa innehållet utan att se eventuella småfel. Krister Welander ställde upp som korrrekturläsare, och en mera noggrann sådan har jag inte sett på länge. Tack Krister!

Bra med utställning

Plötsligt är vi in i vårmånaden mars, och jag som gått och väntat på vintern sen i höstas...

Hoppeligen finns det snö kvar i Kuusamo under inkommande veckoslut, när Nafo 4 har två dagar med örn- och vinterlandskapsfotografering.

Jag har under vintern redigerat och sammaställt material till BFF:s årsbok, det blir massor med bra material!  Magnus Östman gör layout och ombrytning allt vad han hinner mellan långa, krävande dagar för att få ut Finlands Natur.Jag är i samma skruvstäd beträffande tidskriften Skärgård (i nr 1/2015 lyfter jag fram en yrkesfotograferande BFF-medlem, numret går till tryck 17.3).

Fritid blir det inte mycket av varken för Magnus eller mig, arbete 7/24 känns det som.

Krister Welander har lovat att hjälpa till med korrekturläsning på ombrutet matrerial; ett av många arbetsskeden innan en trycksak är klar. Finns det även små fel, kan en stor del av publikationens trovärdighet som kvalitetsprodukt lida.


Men  senaste veckoslut blev det i alla fall en fotoutflykt till Utö, trots att det i och för sig var en jobbresa (Hangö sommaruni-möte). Tyvärr regnade två halva dagar bort.
http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/vagskvalp.htm

I går (måndag 2.3) hjälpte jag Hans G Hästbacka byta utställningsbilder på tandläkarmottagningen i Åbo, där BFF har utställningsutrymme för en stor del av året.
Själv hade jag med två bilder under förra passet, http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/oskuldsfulla-ogon.htm

Knappt hann jag hem innan telefonen ringde och en kvinnlig tandläkare ville köpa rävtavlan så att hon kunde flytta in den i sitt eget rum. Hon gillade rävungens snälla ögon! Samma bild prydde ju BFF:s första kalender 2013, som i sin helhet sponsorerades av Fram (tryckeri) i Vasa. Bilden hade tagits i juli 2012. http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/tillbaka-pa-bloggen.htm

Synd bara att rävgrytet som fanns under far och farfars gamla lada i Kimo, Oravais sen förstördes under vintern när pojkspolingarna som nu har hand om lägenheten rev ladan och brände allt, för att få några kvadratmeter odlingsjord till.

Gamla ängslador har ju fungerat/fungerar som en liten oas av mångfald i ett annnars så monotont odlingslandspap med monokulturer (en enda art som odlas). När alla dessa små oaser putsas bort utarmas den biologiska mångfalden,  tyvärr.

Ett fotografiskt mognadsprov

Den som känner till BioFoto Finlands tillkomsthistoria kopplar genast till Nafo 1 och Axxell Utbildning i Brusaby, Kimito.

Vi som var med på denna pionjärkurs, och under ett kursveckoslut hösten 2007 besökte naturfotofestivalen i Vårgårda, Sverige där vi lärde känna BioFoto-konceptet i Norge (= ursprungslandet för BF), började småningom skissa på en likadan förening i Svenskfinland.

Resten är historia.

Så är det med många utbildningar. Framgångsrika sådana som samlar till sig kreativa människor, skapar ringeffekter och biprodukter via olika intryck – som i sin tur ger nya avtryck som börjar leva sina egna liv. BFF som förening är ett exempel, i förlängningen också BFF:s årsbok. Unik, nyskapande verksamhet i Svenskfinland under en epok där traditionell föreningsverksamhet håller på att försvinna och i en tid med  turbulens i tidnings- och tidskriftsvärlden.

Nafo är förkortning för naturfotografering, och används som ”kodnamn” för den förberedande utbildning som Axxell Utbildning anordnar för att kunna avlägga en specialyrkesexamen i fotografering med natur som kompetensområde.I artikeln ”En unik specialyrkesexamen” i BFF:s första årsbok (2012) hittas mer detaljinfo om denna utbildning som lever vidare och mår mycket bra.

Andy Horner (fotolärare på Ålands folkhögskola) hade hand om de tre första kurserna. Från och med Nafo 4, som startade i april 2014, är det undertecknad som håller i trådarna. Kursen som har 18 deltagare, alla från sydkusten/Åland, pågår fram till den 16.12.2016.

I april 2015 startar Nafo 5 med ansökningstid fram till sista januari 2015. Att samtidigt ha två parallellkurser har sin betydelse. Eftersom de flesta deltagarna är yrkesverksamma är det inte alltid lätt att få tider att passa, trots att närstudierna sker under förlängda veckoslut. Missar man exempelvis fotografering i Kuhmos björn- och vargmarker, eller landskapsfoto på Kökar eller fotomässan i Stockholm med den egna kursen, kan man åka med när nästa kurs drar iväg.

Det är att notera att detta inte är en nybörjarkurs för fotografer; tvärtom! Ju mera erfaren och kunnig man är från början, desto större är utsikterna att klara av examensruljansen som i sig är ett verkligt mognadsprov. Examenskriterierna hittas på sidan: http://www.oph.fi/download/111392_fotograf_specialyrkesexamen.pdf

Kopplingen till BioFoto Finland är uppenbar, många tidigare och nuvarande ”Nafoiter” utgör ryggraden i föreningen. Via BFF:s årsbok finns stora möjligheter att ”publicera sig” i tryck som är ett krav på visad yrkesskicklighet som efterfrågas i det sista avgörande portfoliet (§ 4) ”Naturfotografering inom ett specialområde”, det vill säga ”behärskar textproduktion inom sitt eget ämnesområde, kan samarbeta med redaktörer, bildredaktörer, ombrytare och andra potentiella parter som har inflytande på projektet”.

Den som har avlagt en specialyrkesexamen för fotograf kan också kalla sig för fotograf, som kan vara till nytta i många utställnings- och stipendieansökningssammanhang. Bland annat. Det är inte många i Finland som kan leva på naturfotografering, men de flesta av oss har nytta av att kunna jobba med bilder på en mera proffsig nivå. Idag behövs bildillustrationer överallt.

Dessutrom är det ju en ren glädje att  förkovra sig i den mest kreativa och stimulerande hobby som finns – att fotografera!

På sidan http://www.axxell.fi/naturfotografi hittas ansökningsformulär. Sök!

Material att jobba med

Ok, nu har jag fått in massor med bra text- och bildmaterial för årsboken. Ett stort tack till alla er som levererat i tid! Jag skall nu ta en veckas semester från mitt normala redaktörsjobb för att i lugn och ro redigera texter och välja lämpliga bilder.

Den som är en publikations"konsument" känner oftast inte till "producent"jobbet bakom det färdigt tryckta, dvs. det som redaktörer och layoutare/ombrytare gör. Skulle detta "osynliga" jobb inte göras, skulle det verkligen synas i slutresultatet. Många skulle skaka på huvudet; nej inte mer ...

Man måste utgå ifrån den image som publicisten vill skapa, i det här fallet gäller det BFF:s image som en proffsig naturfotoförening. Skulle allt material tryckas som det levererats av bidragsgivarna, dvs. oredigerat - skulle vi vinna på att avstå från vårt årsbokskoncept. Det skulle inte bli en slutprodukt att vara stolt över. Årsboken skall kunna fungera som vårt visitkort utåt, och då skall allt sitta perfekt: textmaterialet, bildmaterialet, layouten, formatet, tryckkvaliteten etc. Varje punkt och komma skall sitta på rätta stället, varje ord skall vara rätt stavat, språket flytande och korrekt. Tryckeriet trycker det som de får av Magnus och mig, finns det fel - trycker de det ändå. Förstås.

Nej, inget förlag skulle kunna tänka sig att publicera oredigerat material. I mitt normala vardagsjobb (tidskriften Skärgård) får jag in artikelmaterial från en massa högutbildade. Från folk som är rätt vana att skriva, men ändå är det oerhört sällan någon artikel skulle vara färdig. Senast fick jag jobba en halv dag med en kort artikel skriven av en tjänsteman med skrivvana ...

Dagens snuttifierade "gilla-värld" börjar också språkmässigt ge sig till känna, allt färre satsar på att uttrycka sig bra i skrift. Tyvärr. Och det syns. Det gäller också bloggar (där man ofta saknar en redaktörshand ...) som i sig ofta representerar en organisation/förening - förutom att skribenten själv sätter sitt anseende i blöt. Att skriva är ett hantverk som kräver träning, liksom fotograferandet. Det gäller att öva varje dag.

I senaste nummer av Foto (nr 12/2014) finns en intressant artikel där förläggaren Jeppe Wikström (Bokförlaget Max Ström) ger tips om hur man gör bättre fotoböcker, som också till vissa delar stämmer in på BFF:s årsbok. Han berättar om att hitta berättelsen, om att välja bilder, variera urvalet, om att bygga upp berättelsen, skriva texter etc.

Han säger att trots att en bild säger mer än tusen ord säger en bild med ord allra mest.

Till sist: eftersom jag står vid datorn från morgon till kväll, via jobbet, har jag valt att inte alls vara aktiv på FB. Den "gilla-världen" får andra roa sig med. Jag vill inte spendera en sekund extra i den virtuella världen ... Heller är jag då ute i naturen.

Har någon ärende till mig är det e-post eller telefon som gäller (hawk.eklund at gmail.com/050-5672213).

Info om material till årsboken 2015

MATERIAL TILL BFF:s ÅRSBOK 2015

Du som är medlem i BioFoto Finland och är intresserad av att vara med i nästa årsbok, läs detta.

Följande deadlines gäller för material till årsboken 2015:
- DL för text och bildmaterial 30.11.2014 (för material som bokats ...)
- Redigering (som jag gör) skall vara klar 21.12.2014 (förutsatt att allt material kommit in i tid)
- DL för annonser 31.1.2015
- Ombrytningen (som Magnus Östman gör) skall vara klar 29.3.2015
- Tryckning  (Fram) vecka 15 (- 10.4.2015)
- Utskick till medlemmar vecka 16 (- 17.4.2015)
 

Om du är osäker över något, vänligen mejla mig (hawk.eklund at gmail.com) eller ring (050-5672213) och berätta vad du har att erbjuda. För att kunna planera innehållet/omfånget/fördelningen måste jag i god tid kunna skissa på helheten, vi har ändå ett begränsat utrymme till förfogande.

Observera: det är för sent att skicka in material 30.11 om du inte innan det hört av dig, då kanske årsboken redan har allt material. Egentligen har vi inte ”temalagt” innehållet i årsböckerna, men nog fokuserat lite mera kring olika motivområden – senast gällde det landskap. Det som vi under tre tidigare årsböcker haft mycket lite av är växter, djur och fåglar – som nu gärna kunde fungera som en röd tråd.

Alltså sök i bildarkivet efter bra bildmaterial på sådant, gärna också konstnärliga bilder (dvs. icke-dokumentära). Det som vi vill ha med i årsboken är bilder med korta och berättande texter.

Observera: man behöver inte vara ett författarämne för att i skrift berätta något kring bilder som man själv tagit. Alla människor älskar berättelser, det skall vi utnyttja. Alltså, fotografera och berätta!

Alternativen är:

1) En kort illustrerad artikel: 4-5 bilder + en skild text på max 1,5 sidor A4 (ca 4000 tecken netto). I texten (som är en sammanhängande berättelse) kan du berätta om motivet, eller om ditt fotograferande, eller om stället där du tog bilderna, något om tekniken etc. Kort och enkelt – med något som du gärna delar med dig till läsarna. Se tidigare nummer som modell.

2) Ett litet bildcollage med bildtexter: 4-5 bilder med separata berättande bildtexter (500-700 tecken netto/bild). Texten kan vara dagboksutdrag från fotograferingstillfället (kan skrivas i efterhand), eller något om motivet, eller något om stället, upplevelser, känslor. Observera: texten i dessa två punkter (1 och 2) som jag nu skrivit innehåller 696 tecken (netto, dvs. mellanslagen är inte räknade). Det är alltså inte mycket information som det gäller!

Rena bildgallerier, dvs. bilder utan text, skall vi inte fylla en tryckt publikation med. De passa bättre på BFF:s hemsida.

Hur du gör:
- plocka ut lämpliga bilder och skriv något intressant och läsvärt kring bilderna, antingen enligt alternativ 1 eller 2
- mejla materialet till redaktör Håkan Eklund asap (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.)
- i detta skede behöver inte bilderna vara större än max 640 pixlar på längsta sida; när det blir dags för ombrytning får ni sätta in bilderna i hög upplösning till en Dropbox länk (mera info om det när det är dags)
- observera alla ni som går på Nafokurs/Axxell och ännu inte gjort era portfolier; detta är sådant som räknas till godo … (dvs. att ha varit publicerad)

Skicka material

De som inte sysslar med publikationsverksamhet tror ofta att en redaktör kan välja och vraka bland insänt material, som bara så där drösar in. Tyvärr är vardagsverkligheten en annan.

I praktiken är det redaktören själv som får kontakta olika potentiella skribenter/fotoleverantörer för att alls ha något att jobba med. Så är  nog också fallet med BFF:s årsbok 2015. Det gäller att hela tiden "rycka i ärmen/påminna ...".


Jag har hållit på med sånt här (Skärgård) sedan hösten 2000 och är inte nervös, jag vet nog varifrån jag får text och bild, men visst skulle det vara kul om BFF-medlemmar kunde vara lite mera självgående.

"Röd tråd" för nästa utgåva är "flora och fauna" som torde vara tillräckligt brett, att det passar de flesta. Senast hade vi landskap som tema. Mera detaljer om materialomfång hittas i ett tidigare blogginlägg.

Så här ser situationen ut:

1) Den som vill anmäla sig självmant att han/hon vill vara med, vänligen kontakta mig asap (hawk.eklund at gmail.com) och berätta vad du har att erbjuda. Vi kan kalla det att "boka utrymme" i årsboken.

För att kunna planera innehållet/omfånget/fördelningen måste jag i god tid kunna skissa på helheten. Det är för sent att skicka in material 30.11 om du inte innan det "bokat plats" i årsboken!

2) Följande deadline gäller:
- DL för text och bildmaterial 30.11 (för material som bokats ...)
- Redigering skall vara klar 21.12 (förutsatt att allt material kommit in i tid)
- DL för annonser 31.1.2015
- Ombrytningen skall vara klar 29.3.2015
- Tryckning vecka 15 (- 10.4.2015)
- Utskick vecka 16 (- 17.4.2015)

Reservera utrymme


Så är det då dags att börja samla in nytt material för BFF:s årsbok 2015. Den första artikeln har redan droppat in och många nya medlemmar har hört av sig om utrymme.
För att vara med i årsboken skall man förstås vara medlem; den som inte är det - vänligen registrera via denna hemsida.

Röd tråd för nästa utgåva är "flora & fauna" som är ett tillräckligt brett ämne. Senast hade vi landskap som tema. Dock behöver inte alla artiklar illustrera temat ifråga, också teknikartiklar är välkomna; en om fotografering från en egenhändigt byggd "helikopeter" är bl.a. på kommande.

Deadline för inlämnat material är 30.11.2014. Men det är alltid bra att först kontakta mig med förslag, och reservera utrymme. Annars funkar det inte. Mejla till hawk.eklund (at) gmail.com.

Vi har 90 + sidor att producera, och det materialet skall alltså vara mig tillhanda senast i december. Eftersom allt arbete med årsboken är gratisarbete, måste Magnus Östman och jag som jobbar med att "förädla och förpacka" era bidrag ha tillräckligt med framförhållning. Allt görs ju på egen ledig tid. Målet är att få ut skriften i mars 2015.

En lämplig textmängd är ca 1,5 sidor A4 samt 4 - 5 bilder att välja ifrån. Det är bra att genast förse bilderna med bildtext, som skall finnas med på samma textfil som artikeln.  Den som inte känner sig bekväm med att skriva "bra", oroa er inte - det är redaktörens uppgift att göra texten "läsbar".

Helst skall materialet beröra
- vårt kustområde
- Finland
- Norden
- grannländerna
- - - enligt denna viktighetsordning. Det är ju närmast vårt eget verksamhetsområde som vi skall dokumentera samt de ställen vi gärna frekventerar. Men också annat är välkommet. Eftersom vår ordförande just nu befinner sig i Alaskas vildmarker blir det också lämpligt med hennes rapport därifrån, i ord och bild.

100 sidor substans

Ok, måndagen den 16.6 hittades BFF:s färska årsbok i postlådan. Äntligen!

Trots att jag i 14 år tagit emot motsvarande publikationer från trycket, och trots att jag i princip i det skedet alltid kan innehållet utantill, är det ändå lika spännande att se hur slutresultatet ser ut! Det är mycket som kan gå fel också i ett tryckeri, speciellt när det gäller flerfärgstryck. Och med material som gått via många datorer ...

En snabb koll gav lugnande besked, Fram Boktryckeri har igen gett oss den produkt vi försökt vårt bästa att åstadkomma. Härligt.

Ett stort TACK till alla medverkande biofotingar! Det är bäst att inte ens försök räkna ut hur många arbetstimmar som krävts, av alla inblandade. Men slutresultatet ger lön för mödan, detta är en produkt vi alla kan vara stolta över.

Förstås har en del småfel slunkit med; familjemedlemsavgiften skall vara 16 e och Johan Sundström bor i Esbo (inte Snappertuna) - men sådant får man leva med. I nästa nummer skall det vara åtgärdat ...

Nu borde webbgänget göra en fin annons på hemsidan och bjuda ut årsboken till försäljning! Lösnummerpriset är 20 e, dvs. 20 cent per sida ...

Detta är en finlandssvensk naturfotopublikation med samlarvärde. Ett begränsat antal av de två första finns ännu att köpa, för hugade ...

Det närmar sig

Enligt tryckeriet är årsboken klar 12 juni. Jag kollade idag med VD:n för tryckeriet och de kan skicka ut publikationen till alla medlemmar direkt från Vasa. Bamce F har skickat medlemslistan; ännu ett steg framåt i utvecklingen av BFF.

Första året skickade jag ut årsboken (2012) i kuvert från Åbo, andra året (2013) var det visst ordf. Heidi H som skötte utskicket - nu har vi tillräckligt många medlemmar för att det skall löna sig med de-luxe service från tryckeriet/Itella. Direkt ur tryckpressen till posten.

Alla som inte betalt sin medlemsavgift skall skynda på, att ni får årsboken; den är fin, kan jag lova! Tack vare alla fina bidrag från er medlemmar, och den fina paketeringen av Magnus Ö.

Och alla ni som inte tidigare bidragit med material till BFF:s årsbok kan höra av er med bildartikeltips till mig (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.); i nästa års upplaga satsar vi på alla som inte tidigare blivit publicerade.

Årsboken på väg till tryckeriet

Den som väntar på något gott väntar aldrig förgäves - heter det.
När det gäller BFF:s årsbok 2014 lär det nog stämma.

Om ombrytarens tid medger, så skickas materialet till tryckeriet denna vecka, ett paket omfattande 100 sidor, med 100 + bilder och substansrik text. En finare fotoårsbok på svenska i Finland får man söka efter. Ett stort tack till alla (17 olika medlemmar) som bidragit med material!

Senaste torsdag satt jag med Magnus Östman på hans kontor i H.fors och fixade "korren", sen hittades ännu saker att ändra - som Magnus åtgärdar genast han hinner.

Det är att notera att ombrytning och layout av ett dylikt material är otroligt arbetskrävande, som skall ske på eventuell ledig tid. Dylikt frivilligarbete får sen ta den tid det behöver, vi kan inte "piska på" med hårda deadlines för gratisarbetande medlemmar. Och när det gäller en högklassig publikation, måste allt göras med omsorg. Sånt tar tid.

Årsboken blir en bra sommarläsning i hängmattan, och en suverän present att ge bort till släkt, vänner och fotointresserade.Vi kör ju med små upplagor, och dessa årsböcker får snabbt ett samlarvärde. När alla medlemmar fått sitt nummer (ingår i medlemsavgiften), alla medarbetare sina 6 gratisex och annonsörerna några nummer har vi ca 100 extra nummer kvar som vi kan sälja på utställningar/ev. "jippon", som medlemmar kan köpa till specialpris och sen sälja vidare, eller ge bort.

Officiella lösnummerpriset är 20 euro.

Notera också att dessa årsböcker skapar histora, de kommer att finnas kvar i arkiv om 100 år, medan allt vad vi bloggar, facebookar, har virtuella bildgallerier eller fina utställningar bara lever en begränsad tid i nuet.

Läs och betrakta journalisten och författaren Gustav Widéns kolumn "Kasta aldrig ett brev" i senaste nummer (2/2014) av Svenskbygden. Han filosoferar kring detta hur mycket som kommer att försvinna i cyberrymden, som aldrig kommer framtiden till kännedom - medan det nedtecknade (på papper) och tryckt i böcker fortsätter att glädja oändligt många generationer framåt i tiden. Liksom BFF:s årsbok.

Det är en av våra motivationskällor. Samtidigt som årsboken är ett (av många) varumärke(n) för BFF.

Tack Magnus att du orkat kämpa med paketeringen!

I sommar börjar jag igen jakten på nytt material för nästa års årsbok. Den som känner sig manad att vara med kan gärna ta kontakt.

BFF-kalendern för 2015

Att från noll etablera en naturfotoförening på nationell nivå, med svenska som föreningsspråk, är ett enda stort experiment. Men visst funkar det! BFF växer sakta men säkert! Vackert så.

För att få något gjort är det bara att göra, att känna sig för, testa och våga utveckla. Det som funkar bygger vi vidare på, det som inte funkar, eller kan göras ännu bättre, får "snickras om". Ett sådant exempel är föreningens väggkalender som ingår i medlemsavgiften. 

Första BFF-kalendern gjordes i samarbete med tryckeriet Fram i Vasa, dvs. de stod för ombrytning, tryck och alla kostnader, medan tre BFF-medlemmar (Tuija Warén, Henrik Lund och jag) stod för  bildmaterialet (gratis). Det samarbetet började med en diskussion med VD:n en vårdag i Vasa 2012 (gällde tidskriften Skärgård som också trycks hos Fram) där han frågade om jag ville illustrera deras kalender 2013. Jag frågade om det är ok om vi istället plockar med några BFF-medlemmar, och det var ok. Och så blev det. Motivvalet var också VD:ns.
Men detta var bara en engångs grej, tryckeriet byter bildleverantörer varje år för sina kalendrar- oftast använder de olika samarbetspartners/kunder.

Alltså gällde det att hitta en ny sponsor för 2014; jag kollade med Fredrik Åberg, rektor för Hangö sommaruni, han var genast med på noterna.

Den andra kalendern (2014) sponsorerades därmed av Hangö sommaruni. Hälften av bildmaterialet kom från BFF-medlemmar och hälften från Fotoskolan vid Hangö sommaruni (många som gått på kurs har sen blivit medlemmar i BFF). Jag samlade ihop allt material, skrev texterna och Paul Söderholm gjorde ombrytningen. Fram tryckte. Tyvärr blev det så bråttom på slutet att korren uteblev (jag var utomland när allt skulle skickas till tryckeriet) och några slarvfel slank med, och bilden av BFF:s ordf. uteblev.

Nu kommer detta kalenderkoncept att fortsätta som ett fotokursprojekt, med samarbete mellan sommarunis Fotoskola och Axxells Nafo 4 som körde igång i april. Alltså blir denna väggkalender ett övningsarbete för fotokursdeltagare, som Paul Söderholm och jag fortsätter att hålla i trådarna för.

Detta banar då väg för en helt "självständig" BFF-kalender som görs av och med BFF till 100 procent. En naturlig utveckling och ett varumärke till för BFF.

Vem känner sig manad att ta över kalenderproduktionen?
(Om föreningen inte lyckas hitta någon för nästa kalender - kan nog jag och Paul fixa en till, förutsatt att vi får bra bilder ...).Årsbokskorrektur

En del av den fina påskhelgen har ägnats åt korrekturläsning av BioFoto Finlands årsbok 2014, sittande i solen omgiven av sjungande sånglärkor (och vårens första ladusvala!).

Jag fingranskade 67 sidor ombrutet material som Magnus Östman har fixat ihop när han hunnit och hittade ett antal skrivfel och annat som skall rättas. Det är ju bara så att det är lättare att hitta fel i ombrutna texter utprintat på papper, än i ett worddokument på skärmen. Trots alla fina avstavningsprogram. Ännu väntar ett 20 -tal sidor som Magnus skall förädla via sin yrkeskunskap. För tryck.

Årsboken blir igen en superfin produkt med medlemmarnas texter och bilder. En röd tråd i årets utgåva är landskap och landskapsfotografering, allt från närnatur till storslagna skottska landskap.

Trots att vi i Finland inte har den topografi (största delan av lander är ju ett lågland ...) som ger oss tillgång till "storslagna landskap/grand landscapes", så finns det förstås motiv hur mycket som helst - för den som hittar "bilden i bilden". Det lilla landskapet, eller det intima - som många föredrar, hittas precis varsomhelst. Det är en detaljbild ur ett landskap, utan horisont. Och de blir till lika fina bilder som vilket "grand landscape" som helst, om fotografen får till det på ett konstnärligt sätt.

Den som redan nu har idéer för därpåföljande årsbok (2015), kan gärna ta kontakt. Det materialet skall produeras under inkommande höst, och den kommer snabbare än vi tror ... Min mejladress är hawk.eklund at gmail.com


Långlivade texter


När jag kollade in konstnären Riggert Munsterhjelms nya utställning "Objekt ur naturaliesamlingen" i Ekenäs (16.4-17.5.2014) triggades minnet av en av hans akvareller som föreställer ett storspovägg.

Min alla första kolumn i en tidning illustrerades nämligen av en bild med 4 storspovägg i boet som jag tog med min Canon FX (135 mm, med Kodak TRI-X). Kolumnen skrev jag under signaturen "Strix" och publicerades i ungdomstidningen ÖP (Österbottniska Posten). Det hann bli några till under den signaturen.

Jag var i tonåren, hade min första (och  byns enda ...) systemkamera och gillade att skriva - men riskerade inte att sätta ut mitt riktiga namn. På den tiden mobbades man ute på landsbygden om man var fågelintresserad. Gick man till skogs med hund och bössa var det ok, men inte med kikare och fågelbok. Det var "nyttotänkandet" som gällde. Året var 1970.

Storspovboet låg på en dikeskant på min pappas marker inte långt från brotrappan; detta innan någon kom på att täckdika odlingsmarkerna i ådalen - med det raderades många värdefulla boplatser bort. En sådan typfågel var ortolansparven, den hade också sitt bo i en dikeskant, 50 meter från husgaveln. Den arten har idag försvunnit från stora delar av Finland.

Tack och lov finns ännu storspoven kvar i mina hemmamarker, på gammal uppodlad sjöbotten ett stenkast från en stor säljägarboplats; under bronsålderna låg området i utskären - idag 10 km från Oravaisfjärden.

Texten med spoväggen har jag kvar i min digra artikelsamling. Det skrivna ordet som tryckts lever länge. Likaså bilderna. 

Årsboken

Trots att BioFoto Finland till medlemsantalet är en rätt liten specialförening, kan vi ståta med en produkt som de flesta andra finlandssvenska fotoföreningar inte har: en årspublikation av toppklass! Just nu lägger vi sista handen vid årsboken för 2014.

För att åstadkomma en årsbok av klass krävs följande: en utgivare (BFF), skriv- och fotokunniga medlemmar (innehållet), en redaktör som samlar in och redigerar materialet och håller i alla trådar, en ombrytare och layoutare som paketerar det hela, annonsörer som sponsorerar en stor del av trycket och ett bra tryckeri som skapar slutprodukten. I slutändan har vi sen (hoppeligen) nöjda läsare. Dessutom en produkt som hittas i arkiv om 100 år, när alla dagens nätsidor för länge sen försvunnit i cyberrymden. Med årsboken skapar vi finlandssvensk naturfotohistoria.

Idén till årsboken föddes 2011, av en speciell orsak. De första åren hade vi norska BioFotos tidskrift Naturfotografen som medlemstidskrift, men den var dyr (spec. distributionen) och hela vår medlemsavgift for till Norge. (Om föreningens uppkomst kan ju läsas på: http://www.biofoto.fi/om-oss/historik). Eftersom jag jobbat som redaktör för tidskriften Skärgård och hade bra tryckerikontakter (och kände till priserna och rutinerna) tänkte jag att varför inte göra en egen publikation som medlemsförmån?

Jag visste att den svåraste länken skulle vara att hitta en kompetent ombrytare/layout are (helst BFF-medlem) som kunde göra detta (gratis ...). Detta är ett specialjobb som är både ett tidskrävande precisionsarbete och som kräver ett gott ”grafiskt öga”. Först kontaktade jag Krister Welander och frågade om han kunde tänka sig att ta hand om ombrytning/layout – men han hade inte tid (”Kom igen när jag är pensionär”, meddelade Krister). Sen försökte jag med Finlands Naturs chefredaktör Magnus Östman, och till min överraskning gick han med på förslaget. Resten är historia.

Snart kommer BFF:s årsbok 2014 ut. I och med den har 33 BFF-medlemmar bidragit med material till våra tre årsböcker, det är 70 procent av hela medlemskåren (enl. medl.antalet när materialet till årets årsbok började samlas in). Vackert så. Ett stort tack till er alla!

Det som är viktigt för att vi som jobbar med detta skall orka hålla energinivån hög, är att vi har arbetsro. Vi vet att hur vi än gör kan vi inte vara alla till lags, men avsikten är ändå att Magnus och jag som håller i trådarna för årsboken försöker få det hela att fungera så bra som möjligt. I första årsboken (2012) hade vi 18 medlemmar med, följande år (2013) 9 nya materialleverantörer och nu 2014 ännu 6 medlemmar till som inte tidigare varit med. Småningom skall nog alla medlemmar bli publicerade. Och den som inte ryms med i årsboken har ju hela BFF:s webbsida till förfogande ...

Eftersom allt jobb görs ideellt på vår egen tid drar det ibland ut på tiden, men avsikten är att få ut årsboken till påsken varje år (ännu har det inte lyckats, men kanske nästa år ...). Jag började samla in materialet för årets upplaga i augusti-oktober senaste år, hade majoriteten av materialet klart vid årsskiftet som parkerades i en Dropbox, varifrån ombrytaren sen kan beta av och jobba med ombrytningen i mån av egen tid och möjlighet.

I en liten förening med en ännu begränsad medlemskår får vi inte snärja in oss i en massa byråkrati, administration eller tungrodd organisationsstruktur. Speciellt när vårt område omfattas av ett långsmalt kustområde från Lovisa i öster, via Åboland och Åland i SW upp till Karleby i norr. I en geografiskt begränsad lokalförening kan man mötas ofta och fysiskt för att diskutera allt mellan himmel och jord, i BFF träffas vi oftast bara en till två gånger per år. Här krävs smidighet, flexibilitet och självgående aktörer för att få saker och ting gjorda, alltså görs BFF:s årsbok med devisen ”mindre prat och mera verkstad”.

HE arsmote MG 4109 BioFoto Finlands årsmöte 2014 på Tvärminne zoologiska station. Foto: Håkan Eklund.