Kärnis

Över 100 km redan skrinnat på fruset vatten, kärnis. Jag tror jag snabbt kunde konstatera att   om Finlands vinter inte kommer att prestera mera snö så snälla Njord gud kan jag få minus grader varje dag, gör inget om kvicksilvret går under - 10 grader. Om jag riktigt tur har kan jag då snart skrinna på Sjundeå å.

Jag har en dröm att en gång åtminstone endast leva efter is läget. Försöka skrinna varje dag genom hela vintern, flytta mig och min skridsko packning alltid efter passande skridsko isar. Kanske när jag blir pensionär har jag möjlighet till att uppfylla denna dröm.

Det är faktiskt något magiskt över att få glida fram på blank slät kärnis. Ljudet av skridskorna som skär in i isen som kvider tillbaks lågt eller högt beroende på hur tjock den blivigt. Spänningen med att alltid vara allert, hålla koll på passlig tjocklek för skrinnig, vindbrunnar speciellt när du har solen i ögonen,sund mm

is 2

Idag på havsisen med en grupp från Skrinnari föreningen, Esbo viken, Moisiofjärden, Långvik. Tyvärr är det inte riktigt i min smak att skrinna med i en grupp. Naturupplevelserna och fotograferingen blir sidosatta och istället blir det en prestations tävling med dig själv och med din grupp. Idag t.e.x såg vi tre havsörnar ute på isen men ingen chans att stanna upp för att tjecka in dem. Jag tror knappt gruppen ens märkte dem.

Men eftersom jag just nu inte har någon att skrinna med får jag bara stå ut med att skrinna i grupp och ta ut allt bra jag får av det.

 

                       is

Authors

Heidi Holmlund

Heidi Holmlund