Vårmötet på Örö

Vårmötet på Örö

Efter en längre spänning  om hurdan vinter vi får och hurdana isförhållanden blir kommer vi äntligen ut till Örö. Elva medlemmar plus Alma min hund träffas i Kasnäs för att ta taxi båten ut till Örö.

Ett par personer har hunnit under sommaren besöka ön men det hindrar dem inte ett nytt besök tvärtom är det entusiastiska och ivriga att få uppleva ett vintrigt Örö.  

Vi kommer ut just före solen går ner men hinner få en glimt av öns stämning och växtlighet när vi vandrar till våra radhuslägenheter. Väntar med iver att få stiga upp före solen för att ta mig en vandring till östra delen av ön för att lite rekognosera terrängen och försöka få till med några bilder.

Skärgårdskompaniet är huvudsaklig entreprenör för turismservicen på ön. Heli Annala guidar oss vant och glatt omkring och sätter oss in i historiken på ön. Här sägs ha spökat i början av 1900 talet och ingen ville då bosätta sig här på ön utan användes endast till betesmark. Ön ockuperades av den ryska armén och byborna hade inte längre något där att göra.

Historien om slaget om Bengtskär och på 1950 - talet byggdes ett värmecentral, vattenverk och Örö ansluts till det nationella elnätet. Berättelsen om hur vår president Sauli Niinistö perklat om ön hur kallt och jävligt och ingen mat finns att få i ett brev som sparats. Man kan gott säga att denna ö varit med om mycket.

Det mitt estetiska öga reagerar på genast är den stora skillnaden mellan den finska och ryska arkitekturen på husen, om jag fått bestämma nu skulle finska husen tas ner för så fula är det. 

 Under veckoslutet har vi vandrat, cyklat pitkä och lyhyt ikävä kors som tvärs och alla vi elva har försvunnit in bland Örö terrängen längs med strandkanterna likaså in i den fina tallskogen.

Örö är en ö med mystik och vackra skärgårds vyer hit vill jag komma på nytt även på sommaren då här antagligen kryllar med människor ikapp med fästingarna.

Authors

Heidi Holmlund

Heidi Holmlund