Borde man kunna grekiska på Mässkär?

Med brittsommardagarna i slutet av augusti denna sommar uppenbarade sig plötsligt en del fjärilar på Mässkär. Den gångna sommaren har jag annars sett rätt få fjärilar på ön.

I början av september fladdrade påfågelögonen omkring sensommarens gula blommor – fibblor och renfana. Tistelfjärilarna, som de senaste somrarna blivit helt allmänna på ön, flög omkring på strandängen och vilade sigpå de solvarma strandstenarna. Passade på och lekte lite med kameran och placerade in fjärilen i en lämplig strandmiljö med en dubbelexponering. 

DSC 9829

Nykläckta, granna nässelfjärilar fanns med ens lite här och där. De senaste somrarna har de oftast lyst med sin frånvaro, hoppeligen bara en fluktuation i beståndet.

DSC 9929

Nere vid strandkanten hittade jag en dag en liten vacker dagfjäril- en liten guldvinge som placerade sig i lugn och ro nära strandkanten och gav möjlighet att komponera bilden och låta solljuset ytterligare förgylla de halvt genomskinliga vingarna.

DSC 9980

Medan jag försökte sätta skärpan på guldvingen lade jag märke till en liten oansenlig fjäril som fladdrade omkring i samma miljö och satte sig emellanåt på utblommad rölleka och renfana. Den lilla gråbruna fjärilen skulle kanske ha undgått mitt intresse om den inte hade haft en litet vitt tecken på bägge vingarna. Det fanns något bekant över det lilla märket, men jag kom inte på vad det liknade. Hittade inte den lilla krabaten i min insekt-atlas men fick intrycket att den kunde höra till gruppen ”nattflyn” och började googla. Och då gick det upp ett litet ljus … det var den grekiska bokstaven gamma (γ) och och fjärilen var ett gammafly! Gammaflyet hör egentligen inte till vår fauna men senaste sommar under värmeböljan uppenbarade sig stora mänger av insekten i Finland. I fjol fick gammaflyet stora rubriker genom de skador flyets larver orsakar på vissa odlingar. Främst drabbas odlingar av rybs, bondbönor och kummin. På Mässkär har vi nog inte något att bjuda på i den vägen. Antar att det bara var fråga om dagturister på ön. 

DSC 9996

Inte är det så ofta man behöver grekiska på Mässkär men lite snabbare hade jag kanske kunnat identifiera bokstaven på gammaflyets rygg om jag behärskat det grektiska alfabetet. 

Authors

Bo Isomaa

Bo Isomaa