Grafiska landskap i snöyra

De senaste veckorna har havsisen utanför Jakobstad varit ganska snöfri men ojämn. Sparkstöttingen har varit det bästa hjälpmedlet längs ytterskärens stränder. Jag har väntat på att vårsolen och värmegraderna skulle jämna ut isen och bjuda på fina turer på långfärdsskridskorna. Men så gick det inte ännu i alla fall.

Idag blev det i stället snöyra och rikligt med blötsnö. Snön fastnade under skidorna och färden ut till holmarna blev ganska påfrestande. Det slutade med att jag fick ta skidorna av mig och traska från Aligrundet över till Mässkär och stugvärmen.

Men i snöyran och tidvis nästan ”white-out”, allt smälter ihop till en enda vit omgivning. Landskapet blev smått grafiskt och lockade fram kameran. Svårigheten var närmast att hålla kameran och linsen någorlunda ren från våt snö.

DSC 9943

Tog en sväng ut till Paskarholmarna och fotade Lindgrens grundet med fiskarstugan.

DSC 9952

Utanför Kejsarkobben skissade jag flyttblocken med kameran.

DSC 9981

Mässkärs båk blev avbildad tillsammans med det stora flyttblocket på stranden.

Väl hemma, lagom trött efter många timmar i det tröga skidföret, satte jag in dagens skörd i bildbehandlingsprogrammet. Det visade sig att de flesta bilder lämpade sig att konvertera till svart-vita bilder. Det vara bara bilden av kumlet på Kejsarkobben som jag behöll i färg. Den skarpgula beläggningen på kumlet är kännspak för kumlet året om och kontrasterade behagligt mot det vita landskapet.

DSC 9965

Authors

Bo Isomaa

Bo Isomaa