Murriga färger på Mässkär

Nu i oktober håller de murriga färgerna på att ta över hela landskapet på Mässkär. Även det blåa havet har blivit tungt och grått och man förstår att vattnet har börjat förbereda sig för vintern. Det är lätt att inse att nu får man förbereda sommarstugan för vinteride igen en gång. Men det murriga får ibland kämpa någon stund med solen, månen och färgerna.

Men det finns områden på ön som nu blir riktigt fina att ströva omkring i och där man kan leka fram stämningar med kameran. På den östra sidan av Mässkär hittar man den täta rönnskogen med inslag av enstaka granar och björkar. Här är marken ställvis täckt av mossgrön lummer och mellan rönnarna finns täta djungellika snår med ormbunkar (skogsbräken) som nu håller på att bli vackert bruna och multna ner. När de sista lågtstående solstrålarna hittar in i rönnskogen lyser ormbunkarna guldbruna och skapar en riktig trollskog för den som råkar vara på plats den korta lilla stunden innan solen helt går ner.

DSC 9023

Sedan solen gått ner får jag tålmodigt vänta och se om kvällen hoppeligen blir klar, om planeterna och vintergatan kommer fram i kväll. I går kväll (den 19 oktober) tittade den ”halvfulla” månen fram en liten stund över Aligrundet och skapade en glittrande, skvalpig guldgata över till holmen. Men tyvärr varade inte glädjen länge … disiga molnslamsor bredde ut sig från Nykarlebyhållet och månen och stjärnorna drog täcket över sig och försvann. Men någon bild blev det i alla fall!

DSC 9048

På morgonen hade sydvästen mojnat, småningom lättade molnen och en stund värmde solen skönt och lyste upp klipporna och björkarna på Kejsarkobben. Det murriga fick ge sig, åtminstone för en stund. Klippornas alger och björkarna var helt överens om att nu är det ockragult som gäller … åtminstone tills de sista löven fallit.

DSC 9090

Authors

Bo Isomaa

Bo Isomaa