Shetlandsöarna med svartvita ögon

Det är långt från Mässkär till Shetlandsöarna - båt, tåg och tre flygresor. Men är man ö-tokig så reser man gärna mitt i hetaste sommaren till de skotska öarna som är kända för sitt urusla väder. Om man dessutom har möjligheten att åka på fotoresa (Zoomresor) med Mats Andersson som inspirerande lärare känns hela resan som ett enda stort privilegium.

För den som är förtjust i vackra och milda pastellfärger var det nu tid för nytänkande i Mats anda. Nu gällde det att sätta på de svartvita glasögonen och gärna få med flera bilder på samma ruta och varför inte använda långa utslätande exponeringar. Mats vill se bilder som spretar ut och retar, väcker tankar och känslor och får betraktaren att stanna upp ett tag. Och visst blev vi inspirerade och gjorde vårt bästa.

Shetlandsöarnas natur är som klippt och skuren för bilder av detta slag. Här finns dramatiska kustlandskap med dimma och föränderliga moln över kusten. Ute vid St. Magnus Bay vandrade vi längs de magiska och branta klipporna och ute i vattnet låg dramatiska, fantasieggande stenbumlingar. Längst ute de kända klipporna ”The Drongs”.

DSC 7808

 

Har man turen på sin sida kan man göra strandfynd som kunde utgöra ett nytt fall för Shetlandsdetektiven Jimmy Perez att lösa.

DSC 7813

 

Utanför huvudstaden Lerwick, rundade vi med båt den klippiga ön Noss med en jättekoloni av havssulor, flera tusen. Den var svår att fotografera men inspirerade mig till en liten haiku:

Ljudligt havsgetto,

havssulornas skyskrapa,

Bo med havsutsikt

 

Inte kan man besöka Shetland utan att bekanta sig med Shetlandshästarna. Vi hade turen att hitta några hästar i olika färgmönster som små-nafsande lät oss komma in i deras hage och visade upp sina rufsiga manar, som svajade i vinden. Det var en skojig fotosession tyckte hästen också.

Bo 4

På ön Unst, längst i norr, hittar man den legendariska fyren Muckle Flugga. Uppe på toppen av en liten klippö blickar ut över havet mot Färöarna och den norska kusten, som är de närmast liggande kusterna. Här en bild på fyren i försiktiga pastellfärger.

DSC 7990

 

Man kan säja som Tove Jansson att ”Vägen hem var mycket lång” …. men då kan man ju passa på och smälta intrycken från en fin resa, jobba med bilderna och skriva en bloggtext.

Authors

Bo Isomaa

Bo Isomaa