Sagolika vårdagar på Mässkär

Efter en lång och snörik vinter, efterföljd av en sen vår, börjar det plötsligt hända något just när jag började misströsta om vårens sena ankomst. Jag har haft det pensionärliga privilegiet att få bo på Mässkär en hel vecka nu och följa med vårens hastiga framskridande på skäret. Hela den gångna veckan har vi haft ett osannolikt vårväder med sommartemperaturer och svaga växlande vindar som blåst in lättande svalka från havet som förstås ännu är isande kallt. I skrivande stund visar termometern + 29 grader i skuggan på verandan och det blåser svagt från nord.

DSC 5261

På kvällen knixar småskrakarna på viken nedanför stugan och storskraksparet söker sig upp på strandstenarna, kniporna visslar förbi och lite längre ut på fjärden hör man gråhakedoppingens hesa grymtande. Till skaran av besökande sjöfåglar hör även några viggar (se bilden ovan). Under morgonkaffet på verandan hörde jag tranorna trumpeta borta från Aligrundet och i går kväll hördes sporadiskt orrkutter inte alls långt borta. Kring stugan försöker svartvita flugsnapparen frenetiskt hitta en eller kanske flera fruar och bjuder ivrigt ut mina holkar. Svalorna har även anlänt till holmen, sitter och kvittrar på ledningarna och drar iväg på hastiga flygturer på jakt efter insekter som vaknat till i värmeböljan.

DSC 5288

 

På strandängen börjar porsen blomma, mest de orangefärgade hanhängena men här ochdär kan jag även hitta de små läckert röda honkottarna. På stranden lyser kabblekan häftigt gult, nästan för mycket färg för minneskortet. Tittar man ordentligt efter så kan man ocksåhitta de små blå kärrviolerna, som håller till i samma områden som kabblekorna.

 

DSC 5274

Den senaste veckan har jag även glatt mig över att min fotobok ”Ljus över skären” har skådat dagens ljus och börjat spridas bland släkt och vänner. Hoppeligen ska den bjuda på ”sjöna” lässtunder åt många skärgårdsvänner.

DSC 5212

 

Under de 25 år som vi hållit till på Mässkär har vi inte upplevt en lika varm och vacker försommarvecka. Det är bara att tacka och ta emot med en liten Mässkärs-haiku som får ackompanjera bilden nedan:

Skraken i vårkvällen

ett gyllene tillfälle

att fånga i flykten

 

DSC 5252

Authors

Bo Isomaa

Bo Isomaa