Vårdagjämningen inträffar när solens centrum passerar himmelsekvatorn på väg norrut. Vid vårdagjämningen går solen upp rakt i öster och ner igen rakt i väster 12 timmar senare. Nu är dagarna ungefär lika långa på hela jorden. Efter vårdagjämningen blir dagarna allt längre på norra halvklotet fram till midsommaren när solen når kräftans vändkrets, vänder och börjar vandra söderut igen. Vi får tacka jordaxelns lutning för både sommarljuset och årstiderna.
Nedan en bild från tranornas vår 2013 vid Hornborgarsjön.
Ur skärgårdsdoktorns (mitt favorit-smeknamn) perspektiv har ljuset många positiva hälsoeffekter på oss nordbor. Solljuset sätter igång bildningen av D-vitamin som behövs för att stärka våra med åldern allt skörare benpipor. Mörkerhormonet melatonin, även kallat “nattens drottning”, dämpas av ljuset och vi vaknar upp igen efter den långa vintern och känner oss piggare på morgnarna. Andra hormoner som stimuleras av det tilltagande ljuset är dopamin och serotonin, som bägge har att göra med vårt välbefinnande och positiva sinnesstämningar.
Man kunde säja att ljuset och våren minskar risken för benskörhet men att de positiva vårkänslorna kan ta överhanden och risken för förälskelser ökar!
Följ skärgårdsdoktorns råd och ta vara på det förföriskt hälsosamma vårljuset.
Havsisarna tar emot vårens och solens ankomst i mycket varierande tillstånd. Vid vårdagjämningen 2014 var det öppet vatten vid Mässkär medan vi i år ännu har full vinter med tjocka isar, som utan problem håller att skida eller åka sparkstötting på.