Bland träsktroll och småprinsar

Grodor förekommer i sagor och myter världen över. I många gamla kulturer symboliserar den lite människoliknande varelsen livsförnyelse och återuppståndelse. De gamla grekerna och romarna uppfattade grodan som en bärare av fruktbarhet och harmonisk kärlek och erotik. Men, ack och ve, våra gamla kyrkofäder var inte förtjusta i ”hednasagorna” och tyckte illa om det lilla djuret som ”krälade i dyn” och gjorde grodan till en symbol för irrläror!

GmimmTheFrogPrince

Bäst känner vi väl alla till sagan om prinsen som drabbats av en förbannelse och förvandlats till en groda. Förbannelsen kunde brytas med en kyss av en prinsessa eller varför inte av en helt vanlig kvinna.Symboliskt handlar det kanske om att man skall ”bli den man är menad att bli” och att ”den ringaktade kan vinna anseende”.

Med dessa tankar i bakfickan deltog jag i en workshop med ”Wild Nature” (12-14.5.2017) i Skåne där man kan träffa på ett par spännande grodor som inte finns i Finland. Nämligen träsktrollet klockgrodan och lillprinsen lövgrodan.
Klockgrodan kan man hitta i dammar och gölar på kvällen där den blåser upp sig och låter som kyrkklockor över nejden.

Lövgrodan kan man leta efter i mörkret och smyga runt med ficklampa efter det kraftiga ljudet och försöka hitta den lilla vackra gröna prinsen på vasstrån i dammarna.

DSC 1895

Om man har riktigt tur kan man dagtid hitta lövgrodan uppe en kvist eller gren i träden runt groddammarna. Vårt envisa letande gav resultat .. en liten prins i trädet som blev paparazzifotograferad med lövverkets bokeh i bakgrunden.

DSC 2043

Väl hemma och ute på Mässkär träffade jag på en helt vanlig groda som stel av vårkylan stretade uppför en mossbevuxen sten. Blev riktigt "biten" på dethär med grodor ... både myterna och bilderna fascinerar!

DSC 2448

Authors

Bo Isomaa

Bo Isomaa

Fotoklubbar i svenskfinland

 

BioFoto-föreningar

Övriga fotolänkar