Nordan är kall varifrån den än blåser

Årets första utfärd med båt till Mässkär blev på långfredagen den 14 april. När vi började vara på Mässkär för drygt 20 år sedan gick man alltid och hoppades att man kunde åka ut till 1 maj. Så visst har isarna börjat bryta upp tidigare än förr!

 

DSC 1061

 

Efter en kall natt hade isen lagt sig vid Ådö fiskehamn och det blev att leka isbrytare med Silvertärnan (plåtbåten Linder) tills öppet vatten mötte och vi kunde puttra iväg till holmen med hjälp av 3,3 Hk i akterspegeln. Den nordliga vinden tog i längs med dagen och vädret blev allt kyligare. Under den sedvanliga ö-vandringen längs stränderna ser vi strandkallor i vikbottnarna, isvallade klippor där nordanvinden rullar upp vågor som snabbt fryser till i spännande mönster.

I vår egen vik simmar några storskrakar och grågäss, ett par knipor och knölsvanar. Hoppeligen aspirerar kniporna och storskrakarna på sommarbostad i någon av mina sjöfågelholkar. På strandklipporna syns ett par strandskator som ser lite bortkomna ut i kylan och i alarna vid bastun letar en rödhake efter något att äta. Annars är det lugnt i kylan.

Kliver försiktigt omkring på de ishala klipporna och tar några bilder med vidvinkelobjektivet utrustad med avtonat gråfilter för att lite dämpa solstrålarna.

 

DSC 1059

Men visst är det så att nordan alltid är kall och än så är det långt till vår, åtminstone ute på Mässkär.

Authors

Bo Isomaa

Bo Isomaa