Under mina vandringar på Mässkär senaste sommar har jag vid flera tillfällen sett skymten av en skogshönsfågel som småningom visade sig vara en rackelhane. En rackelhane (på finska korpimetso, Tetrao tetrix X urogallus på latin) är en hybrid mellan tjäderhöna och orrtupp. Den har fått sitt namn från tyskans rackelhahn, vilket lär hänga ihop med rackelhanens skorrande läte. Det finns förstås även rackelhönor, som liknar orr- och tjäderhönor förutom att den har en rak bakkant på stjärten. Orrhönan har kluven stjärt och tjäderhönan rundad.
Man har ansett att rackelhanen är steril men det finns nyare rön som talar för att vissa kunde vara fertila. Rackelhanen lär kunna delta i orrspel men lär visst hålla till i utlkanterna av spelområdet. Rackelhanen har drag av både orre och tjäder, stjärten är kluven men inte lyrformad som hos orren. Den lär livnära sig på både tallbarr och björkhängen men även enbär och kråkbär lär duga som föda.
Den 17 oktober vandrade jag i trakten av fybåken när rackelhanen plötsligt uppenbarade sig tallskogen bara ca 10 meter från mig. Speciellt rädd var den inte och jag fick lov att backa lite för att få in hela fågeln på en gång med mitt objektiv (300 mm + telekonverter 1.4). Efter en stund satte den sig uppe i en tall och lät mig ta några bilder till.
Få se nu om rackelhanen hålls kvar på Mässkär över vintern och bjuder på nya möten nästa vår.