Pyramiden - Svalbards absurda spökstad

Under min resa till Svalbard i september 2016 hade jag nöjet att delta i en dagsutfärd med båt till gruvan Pyramiden. Det övergivna samhället har fått sitt namn av ett pyramidformat berg som utgör en bakgrund för bosättningen. Pyramiden ligger vid Billefjorden, en arm av Isfjorden, alldeles i närheten av den mäktiga Nordenskiöld-glaciären.

Pyramiden var ursprungligen en gruva i svensk ägo, som såldes på 1920-talet till ryssarna som efter kriget och ännu på 1980-talet byggde upp ett samhälle med höghus, skola, dagis, sjukhus, kulturhus och simhall för drygt 1000 personer som levde ett isolerat liv häruppe. Enda förbindelserna utåt var sommarens båttransporter och helikopter under den mörka, långa vintern.

DSC 1249

 

I samband med de stora omvälvningarna i det ryska samhället avslutades gruvdriften 1998 och hela befolkningen evakuerades.Idag framstår Pyramiden som ett absurt spöksamhälle, där tiden har stannat och allt är finns kvar som det lämnades vid evakueringen. Utanför kulturhuset står Leninstatyn och blickar ut mot Nordenskiöld-glaciären, på det stora öppna torget gulnar gräset som växer i den svartjorden från Ukraina som lär ha hämtats hit. Höghusens fönsternischer har övertagits av måsarna och gruvans byggnader förfaller i sakta mak. 

DSC 1280

Vi välkomnades av en ung guide med rastaflätor, röd anorak och vapnet nonchalant dinglande över axeln,som vänligt presenterade Pyramiden på en god engelska. 

I sanning en absurd spökstad, som väcker tankar om arktisk galenskap. På hemvägen träffade vi på en isbjörn vid glaciären, stormfåglarna höll oss sällskap och delfinerna dansade i boksvallet.

En härlig arktisk utflykt!

DSC 1328

 

Authors

Bo Isomaa

Bo Isomaa