Bland nycklar och ofrys på Monte Gargano

För en som mest fotograferat blommor på Bottenvikens strandängar blev det ett häftigt miljöbyte att åka till nationalparken Monte Gargano på den italienska sporren. Resan ordnades av företaget Wild Nature med Henrik Karlsson som vänlig och kunnig guide. Området är känt för sina orkidéer – vi påträffade drygt 20 olika arter under våra vandringar. Jag hade tänkt mig att vädret i Italien i slutet av april skulle påminna om nordisk sommar. Men det var överraskande kallt med t.o.m. en frostig morgon. Man borde ha haft yllemössan med och ett fårskinn att ligga på när man försökte fånga in växter och ljus på sensorn.

För makrofotografering fungerade Tamrons 90 mm makro bra men det visade sig att Nikons nya teleobjektiv på 300 mm (bländare 4) på ett ypperligt sätt suddar både förgrund och bakgrund. Jag hade tyvärr inte packat med mitt 300 mm objektiv i kameraväskan.

Prövade på en del nya tekniker för växtfotografering. Det blev både långa slutartider med kamerarörelse, dubbelexponeringar (se bilden längst ner), high-key porträtt och svarta bakgrunder och användning av reflektor för att trolla ner kvällsljuset till små ofrys-orkidéer. Bilden här visar en bockyxne med mina svarta regnbyxor som bakgrund.

DSC 5725

Förutom orkidéerna – från ståtliga stornycklar till obetydliga ofrys – bidrog vårt boende på en ekologisk gård med italiensk husmanskost och nya fotovänner till att resan blev lyckad och minnesrik. Inte ens säkerhetskontrollen på Bari flygfält, som konfiskerade min Leatherman-kniv, kunde förstöra stämningen. Tvärtom visar det ju att säkerhetskontrollen fungerar på ett tryggt sätt.

DSC 5388

 

Authors

Bo Isomaa

Bo Isomaa