Blanka isar på Larsmosjön

Mellan Jakobstad och Karleby finns en stor innerskärgård som förvandlades till den invallade Larsmo-Öja sjön 1962. Man skapade en stor sötvattensjö på ca 85 kvadratkilometer som vattenförråd för industrierna, bl.a. träförädlingsindustin i Jakobstad (se kartan). Fyra åar, Kronoby å, Esse å, Purmo å och Kovjoki å, rinner ut i sjön som tyvärr har eutrofierat och har ett brunt och tidvis surt och humusrikt vatten. Senast år 2006 hade vi en period med mycket surt och tungmetallrikt vatten som ledde till omfattande fiskdöd i sjön.

bild1 stor copy

För långfärdsskrinnarna erbjuder Larsmosjön fina isar speciellt på hösten. Vattennivån är relativt stabil tack vare slussarna, sjön är grund och vattnet kyls snabbt ner. Fjärdarna är stora och erbjuder utan problem turer på tiotal kilometer.

I går, den 2 januari var hela sjön täckt av ca 15 cm tjock kärnis, vintersolen visade sig en stund över trädtopparna och vädret var bistert med ca - 12 grader och måttlig sydlig vind. Fin tur över fjärdarna, där man även ställvis kunde hitta mera spektakulära isformationer att fotografera med snabbt nedkylda fingertoppar.

DSC 4052

 

Authors

Bo Isomaa

Bo Isomaa