Ett försök att hedra Finland 100 år.

grotta

Hur kan en naturfoto förening försöka hedra Finlands 100 åriga jubileums år ?

Det enklaste sättet är säkert att ställa ut med en utställning och visa den vackra natur vi har i vårt land, vilket föreningen också gör med att börja med utställningen Mitt Finland på Villa Elfvik i Esbo.

Men kunde vi göra något mera djup tänkande ute i naturen, någonting mera än att få till en väl exponerad bild ? Kanske gå över vår bekvämlighets zon ?

Kunde vi övernatta i naturen där strider dragit fram ? Ger det åt oss en ny inblick på var vi står idag och varför ?

Fem medlemmar vågar trotsa höstens regniga dagar för att ta ut sig till Harparskogar var vinterkriget och fortsättningskriget dragit fram. 

Vi börjar med att besöka de nyrenoverade Hangö frontmuseum och blir guidade runt bland samlingar av vanliga bruksföremål som användes av den civila befolkningen under krigstiden, foton, krigskartor, artilleripjäser, infanterivapen och mycket mer. Vi får alla ett fastare fotfäste och förståelse över vad som hände och varför under Hangö udds arrende till Sovjetunionen som marinbas för en planerad tid av 30 år. 

Vi vandrar den nya 1 km långa krigsstigen var man ännu kan se tydliga spår av frontlinjen som löpte på Hangö udd under fortsättningskriget just här.

 

Efter besöket på muset tar vi oss längre in på den då finska sidan, längre norrut till ön Storholmen där vi skall övernatta i en bunker som sprängdes in i ett berg men aldrig blev färdigt byggd. Bunkern ser ut som en stor gtotta.

Vi har Peter Nylund med som vår överlevnadsexpert. Allmän kunskap och vetskap som alla som rör sig i naturen borde kunna och känna till går vi igenom med Peter. För 100 år sedan kunde säkert alla bättre läsa naturen för att inte gå vilse eller veta hur snabbt få till en brasa eller veta vad du kan äta direkt från naturen. Men en sak är vi alla överens om att vi har bättre utrustning idag för att hålla oss varma och torra även om våra kläder inte är det bästa material från naturens synvinkel.

Efter natten ute och besöket till bunkern Irma med Jörgen Engroos som guide vill jag mer än gärna lyfta på hatten med en mycket större respekt för alla de som levt under krigstider och för de som fortfarande gör de. De alla tvingas till att bli specialister i överlevnad. 

fladdermus  

En annan vinter överlevare

 

Heidi Holmlund

Skriven av : Heidi Holmlund

Logga in för att kommentera.