Nu är det igen dags att leverera text- och bildmaterial till BFF:s Årsbok. Hoppas att du vill skicka in material.
Sedan årsboken utkom senast, har Håkan Eklund dragit sig ur redaktionsteamet. Ett stort TACK till Håkan för alla år av förtjänstfullt och hårt arbete. Redaktionen för årsboken har omorganiserats så, att Sofie von Frenckell fungerar som huvudredaktör, Johan Ulfvens fortsätter som teknisk redaktör och Krister Welander sköter korrekturet.
Idén med årsboken är att vi medlemmar berättar om fotografiska upplevelser eller om fotografiska funderingar. Planen är att årsboken skall utkomma såsom tidigare år under vårvintern. För att det skall lyckas behöver vi ditt material inom november.
Mejla gärna genast din idé, så att vi vet att invänta den (svf2 (at) hotmail.com).
I årsboken är förstås bilderna de viktigaste, men kom ihåg att vi människor gillar berättelser. Med en berättelse får bilden ett större djup och konsumeras av läsaren längre. Vi vill veta hur fotografen känt och upplevt fotograferingen, situationen, platsen eller sitt projekt. Vi ”biofotingar” är vetgiriga och vill lära oss mer om olika områden, motiv, flora och fauna, osv.
Vår årsbok har hittills gett vår förening en rätt unik profil, med hjälp av ditt material försöker vi än en gång leva upp till det!
Lycka till!
Sofie, Johan och Krister
Vad behövs?
Följande material behövs till BFF Årsbok. Leverera allt material helst så fort som möjligt, men senast 30.11, via wetransfer.com, filemail.com, eller motsvarande tjänst, till svf2 (at) hotmail.com. (Om allt material är under 10 MB, så kan du skicka det som mejl.)
- Gärna 5–6 bilder, så ombrytaren kan välja de som passar bäst för artikeln/utrymmet/helheten. Gärna både stående och liggande bilder, om du har. Bilderna som du skickar in kan vara i vilket format som helst, men vi föredrar jpg eller tiff (inte RAW), färgrymd AdobeRGB och bitdjup 8bit.
- Text, 1–2 sidor A4 räcker. Ifall du upplever att du vill något annat, så går det antagligen (det beror på helheten). Om du är ovan att skriva – oroa dig inte – alla texter redigeras och korrigeras. Kan skickas som word, pages, txt, rtf, …
- En kort bildtext till varje inskickad bild.
- En presentation om dig själv: namn, hemort, eventuell hemsida och 2–3 meningar om dig själv (t.ex. NN är i Esbo boende Korsholmare, som är entomologiskt kunnig naturfotograf och -skribent. Till vardags jobbar N med…). Tillägg gärna telefonnummer och eller e-post.
- Ett porträtt på dig själv i ca. storlek 250*200px. Kom ihåg att nämna vem som är fotografen.
Om du märker att du av en orsak eller annan inte kan leverera det du åtagit dig, meddela då Sofie så snabbt som möjligt.
Hur gå tillväga?
Nedan Håkans tips för arbetsprocessen:
- Fundera ut vad just du kan berätta om
ditt favoritområde, mycket gärna din närmiljö, eller ett ställe i eget land
ett intressant möte (med djur, fåglar, annat ...)
ett landskap du gillar, ett motiv du gillar
osv - Plocka fram en serie bilder, som illustrerar det du vill berätta om.
- Sen börjar du skriva; det är lättare att skriva om bilderna är framme (jag brukar klistra in bilder i mindre format i mitt word-dokument när jag skriver, "triggar" minnet).
- Det räcker med 1,5 sidor text (A 4) för 3 - 4 bilder.
- Ta gärna kontakt med mig innan du börjar skriva, att jag vet att planera innehållet och antalet medverkande. Mejla mig.
- Jag skulle behöva allt material inom november, för att vi skall kunna hålla vår tidtabell.