Rustad från topp till tå förberedde jag mig för mitt livs första paddling i november 2013. Heidi hade tagit initiativet till en höstlig paddeltur på Sundeå å. Vi var ett halvt dussin ivriga BioFotare som träffades vid Sjundby slott. Spännande isformationer hade bildats vid åstranden. Det lovade gott för fotograferna. Turen började riktigt bra.

forsen-1

 

Här och där knastrade isen vid strandkanten, men det gick undan. Man hölls ju varm av armrörelserna. På vägen mot vårt mål, havet, låg Vikträsk. Där sattes krafterna på prov. Ett 1-2 cm tjockt täcke av is måste forceras. Det var aldrig tal om att vända om nämligen. Länge, länge såg vi andra sidan av sjön, men kom inte mycket närmare. Det var ju inte direkt paddling vi sysslade med utan isbrytning. Det var tufft, men stämningen var god och till slut nådde vi ån på andra sidan. Där pausade vi och åt medhavd vägkost. Sedan var det lätt att fortsätta nedför ån, förbi Pickala, till havet. Innan vi nådde vårt mål måste vi ändå “klämma in oss” i en sluss. Ur en paddlares synvinkel var väggarna ganska höga. Men äventyret slutade bra.

isbollar silver efex copy edNär sedan Heidi föreslog en ny tur på ån, denna gång i maj 2014, var jag inte sen att anmäla intresse. Den här gången ställde igen sex BioFotare upp, en del gamla i gamet, andra nya. Vattenståndet var rätt lågt den här årstiden så vi startade färden så långt norrut vi kunde.Tidvis var det som att paddla genom en djungel. Träd och grenar hängde över vattnet. Nu insåg jag att paddling i en två mans kanot inte är det lättaste. På hösten hade Heidi varit styrman i den kanot jag befann mig i och den farkosten for precis dit den skulle. Nu på våren hade jag en annan styrman och vi åkte ideligen in i buskagen. Det var säkert inte lätt att hålla kursen. Ungefär halvvägs passerade vi Sjundby slott. Heidi hade ordnat med guidning där. Det var intressant att höra om slottets historia och att se salar, väggar och källarvalv från mitten av 1500-talet. Sedan hade vi picknick mitt i forsen innan färden mot havet fortsatte och vi slussades ut mot vår destination.

sjundea a--2Att paddla är en sak, att fota en annan. Åtminstone för mig. Antingen var det fel objektiv just då på kameran eller så gled man för snabbt förbi motivet. Så jag är full av beundran för de fotografer som klarar bägge samtidigt. Men roligt var det med denna nya upplevelse!

spegling 2-1sjundea a--3ed

Foton: forsen, isbollarna och speglingen: Ghita Thomé, paddlare på klippan och i kanoten och : Heidi Holmlund

 

Logga in för att kommentera.