Dags att tänka på årsboken 2024
Nu är det igen dags att kavla upp ärmarna och tänka framåt. Vi efterlyser bidrag till BioFoto Finlands årsbok 2024 och hoppas att så många medlemmar som möjligt vill skicka in material. I årsboken är bilderna det viktigaste, men läsarna gillar också berättelser. Vi ”biofotingar” är vetgiriga och vill lära oss mer om olika platser, motiv, flora och fauna osv.
Vår årsbok har hittills gett vår förening en unik profil – med hjälp av ditt material försöker vi än en gång leva upp till det!
Som skribent får du ett friexemplar av årsboken, förutom ditt eget medlemsexemplar. Vill du ha fler, får du köpa dem till halva priset, 10 euro per styck.
Upplägget fortsätter ungefär som tidigare. Den här gången är det de två seniorbiologerna Lotta Sundström och Johan Ulfvens som i huvudsak håller i trådarna. Korrekturet granskas av Krister Welander och Annika S. Lindblom. Vi siktar på att få till stånd ett läsvärt paket på ca 100 sidor i tryck. Tanken är att årsboken utkommer under vårvintern. För att det ska lyckas behöver vi ditt material senast kring den 1 december.
Mejla gärna genast din idé till
Lotta Sundström & Johan Ulfvens
Naturfotografens etiska principer
BioFoto Finland
- Naturfotografen visar respekt för naturen och rör sig med försiktighet ute i naturen. Inga bilder är värda ödelagda fågelhäckningar, övergivna djurungar eller nedtrampade blomsterängar. Naturfotografen verkar för en sund och hållbar naturfotografering som även gagnar naturskyddet.
- Naturfotografen skaffar sig goda kunskaper om sitt fotomotiv och miljö för att undvika att orsaka skada. Naturfotografen vill främja den professionella sidan av naturfotograferingen och strävar efter att skapa bilder av hög kvalitet.
- Naturfotografen följer rådande lagar och bestämmelser om allemansrätt och speciella skyddsområden och införskaffar vid behov behövliga tillstånd från myndigheter och andra berörda instanser som mark- och vattenägare, föreningar och sammanslutningar.
- Naturfotografen städar efter sig och skräpar inte ner i naturen.
- Naturfotografen visar respekt mot och bemöter artigt andra fotografer genom att ge dem arbetsro och uttrycksfrihet. Naturfotografen försvarar och respekterar upphovsrätten. Vi föregår med gott exempel både som fotograf, medmänniska och naturvän!
- Naturfotografen arbetar för äkthet, ärlighet och öppenhet. Det innebär att vi ger ärliga uppgifter om fotograferingsförhållanden såsom användning av kommersiella gömslen och fotografering i djurpark. Likaså berättar vi ärligt om den efterbehandling som bilden genomgått. Naturfotografen är alltid beredd att berätta sanningen om hur bilderna kommit till.
Kontaktuppgifter
Kontaktuppgifter
BioFoto Finland rf.
biofoto.finland(ät)gmail.com
Kontonummer: FI36 6601 0001 0493 37, AABAFI22
FO-nummer: 3068631-4
BioFoto Finlands styrelse (2024)
-
Eva Roos, ordförande
-
Björn Ahlnäs, viceordförande
-
Peter Stenius, kassör
-
Barbro Ahlstedt, sekreterare
-
Niklas Lemberg
-
Paul Söderholm
-
Peter Nylund, suppleant
-
Josefine Björkqvist, suppleant
Medlemssidor
Oinloggade gäster kan se allmän information, bloggar, bildgallerier, medemspresentationer och delar av evenemangskalendern.
Inloggade medlemmar har tillgång till betydligt mera information, bla. att
- i evenemangskalendern se också de evenemang som är enbart för medlemmar
- anmäla sig till evenemang
- kommentera bloggar, vissa andra texter och bilder
- själva skriva inlägg i de olika kategorierna
- lägga upp egna bildgallerier
- lägga upp bilder för att få kommentarer på teknik, beskärning mm.
- läsa de tidigare årsböckerna
- läsa mötesprotokoll och bilagor
- se kontaktlistan för alla medlemmar
- utnyttja pryltorgets funktioner
- mm...
Det lönar sig att vara medlem! Kom med du också!
Välkommen till BioFoto Finlands nya webbsida!
Du har nu BioFoto Finlands nya webbsida framför dig. Vi har gjort en stor omarbetning av den gamla sidan och lagt till nya funktioner.
Vår målsättning har varit att förenkla navigeringen på sidorna och att göra användningen så enkel som möjligt. I kategorin "Allmänt" hittar du också (när du är inloggad) ett inlägg där vi har berättat vad som är nytt. Du kan gärna kommentera inlägget med beröm eller kritik eller idéer!
Alla gamla inlägg, bilder och användar-id har flyttats till den nya sajten. Lösenord har inte kunnat flyttas, och därför måste tidigare användare be om ett nytt lösenord. De användarna behöver inte registrera sig, bara be om ett nytt lösenord! Anvisningar har skickats per email till alla tidigare användare.
Kommentarer på den gamla sajten har tyvärr inte kunnat flyttas till det nya kommentarsystemet, så det är bara att börja på ny kula med kommentarerna.
Är du en medlem som inte tidigare har använt webbplatsen eller önskar du bli medlem så skall du registrera dig. Inloggade medlemmar har tillgång till mera information och fler funktioner, så kom ihåg att logga in om du är medlem!
Välkommen att bekanta dig med sajten!
Arbetsgrupper
Arbetsgrupper & koordinatorer
Intresserade medlemmar får gärna ta kontakt och hjälpa till inom de olika aktiviteterna - personerna nedan fungerar som koordinatorer.
ÅrsbokLotta SundströmJohan UlfvensFotoutflykterAnnika S. LindblomUtställningarAnnika S. LindblomEva Roos Nora MusgroveWebbplats
Bamce Fabricius, webbmaster
Annika S. Lindblom
Bli medlem!
Naturfotografering har aldrig varit så populärt som nu; kom med i en snabbt växande naturfotoförening!
BioFoto Finland rf är den enda riksomfattande naturfotoföreningen på svenska i Finland! Samtidigt är vi en del av det skandinaviska BioFoto-nätverket.
Vi har tre olika medlemsavgifter:
- Ordinarie: 35 euro (inkluderar BFF Årsbok + tillgång till utrymme på webbplatsen).
- Familjemedlem: 16 euro – ordinarie medlems familjemedlem (tillgång till utrymme på webbplatsen).
- Ingen skild anslutningavgift uppbärs.
Så här blir du medlem
Registrera dig först här på vår webbplats. Följ anvisningarna på registreringsblanketten!
När du har registrerat dig här på webbplatsen skriver vi in dina uppgifter i vårt medlemsregister och skickar en pdf-faktura på medlemsavgiften åt dig per epost. Fakturan borde komma inom några dagar. Betala den så är du medlem i BioFoto Finland rf.
Om du ansluter dig i slutet av året (nov-dec) så gäller din medlemsavgift för slutet av innevarande år och hela följande år.
Välkommen med!
Stadgar för BioFoto Finland r.f. (BFF)
- godkända och antecknade i Patent- och registerstyrelsens föreningsregister 10.6.2010.
1. Föreningens namn och hemort
Föreningens namn är BioFoto Finland r.f.(BFF), dess hemort är Kimitoön och föreningsspråket är svenska.
2. Syfte och verksamhetsformer
Föreningens syfte är att främja, utveckla och synliggöra naturfotografering på svenska i Finland samt främja kontakten till motsvarande Biofotoföreningar i Norden. Föreningen fullföljer sitt syfte genom att - ordna medlemsmöten (både fysiska och interaktiva via internet) - ordna fotoutflykter (regionalt, nationellt och internationellt) - ordna kurser och fortbildning i samarbete med andra aktörer - arrangera fotoutställningar med medlemmarnas bilder - bedriva informationsverksamhet om naturfotografering - ha en egen informativ hemsida på internet - årligen utse Årets bästa naturbild i Svenskfinland - ha tidskriften Naturfotografen eller motsvarande som medlemsförmån För att stöda sin verksamhet kan föreningen - ta emot understöd, donationer och testamenten - äga för verksamheten nödvändig fast och lös egendom - bedriva projektverksamhet
3. Medlemmarna
Envar som antar föreningens syfte och stadgar kan bli medlem i föreningen.
4. Utträde och uteslutning av en medlem ur föreningen
En medlem har rätt att utträda ur föreningen genom att skriftligen anmäla detta hos föreningens styrelse. Styrelsen kan utesluta en medlem ur föreningen om medlemmen inte har betalat sin förfallna medlemsavgift eller om han genom sitt beteende inom eller utom föreningen avsevärt har skadat denna eller om han inte längre uppfyller de villkor för medlemskap som nämns i lag eller i föreningens stadgar.
5. Anslutnings- och medlemsavgifterna
Årsmötet besluter om storleken av den anslutningsavgift och årliga medlemsavgift som uppbärs hos medlemmarna. En särskild medlemsavgift uppbärs av familjemedlemmar.
6. Styrelsen
Föreningens angelägenheter sköts av styrelsen till vilken hör en ordförande och fem ordinarie medlemmar samt två suppleanter som alla utses vid årsmötet. Styrelsens mandattid är tiden mellan årsmötena. Styrelsen väljer inom sig en vice ordförande, en sekreterare och en kassör samt utser andra nödvändiga funktionärer. Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden eller då han har förhinder på kallelse av vice ordföranden då de anser att det behövs eller minst hälften av styrelsemedlemmarna så kräver. På grund av föreningens geografiska läge (hela Svenskfinland) kommer majoriteten av styrelsemötena att ske virtuellt, via internet eller telefon. Styrelsen är beslutför när minst hälften av dess medlemmar, ordföranden eller vice ordföranden medräknade, är närvarande. Omröstningarna avgörs med enkel majoritet. Om rösterna faller jämnt avgör ordförandens röst, vid val avgör emellertid lotten.
7. De som får teckna föreningens namn
Föreningens namn tecknas av styrelsens ordförande, vice ordförande, sekreterare eller kassör, två tillsammans.
8. Räkenskapsperiod och revision
Föreningens räkenskapsperiod är ett kalenderår. Bokslutet jämte nödvändiga handlingar och styrelsens årsberättelse skall överlämnas till revisorerna senast tre veckor före årsmötet. Revisorerna skall ge sitt utlåtande skriftligen till styrelsen senast två veckor före årsmötet.
9. Föreningens möten
Föreningens årsmöte hålls årligen på en av styrelsen fastställd dag under tiden januari-maj. Ett extra möte hålls då föreningens möte så besluter eller då styrelsen anser att det finns skäl därtill eller då minst en tiondedel (1/10) av föreningens röstberättigade medlemmar skriftligen kräver det av styrelsen för ett särskilt angivet ärende. Mötet skall hållas inom trettio dagar från den tidpunkt då kravet på mötet framställts hos styrelsen. Vid föreningens möten har varje medlem en röst. Som mötets beslut gäller, om inte något annat bestäms i stadgarna, den åsikt som har understötts av mer än hälften av de avgivna rösterna. Om rösterna faller jämnt avgör mötesordförandens röst, vid val avgör emellertid lotten.
10. Kallelse till föreningens möten
Styrelsen skall sammankalla föreningens årsmöte senast fyra veckor före mötet genom att skicka ett kallelsebrev till varje medlem per e-post. Den medlem som inte har e-post får kallelsebrev per post.
11. Årsmöte
Vid föreningens årsmöte behandlas följande ärenden: 1. mötet öppnas. 2. val av mötesordförande, sekreterare, två protokolljusterare och vid behov två rösträknare 3. mötets laglighet och beslutförhet konstateras 4. föredragningslistan för mötet godkänns 5. bokslutet, årsberättelsen och revisorernas utlåtande presenteras 6. besluts om fastställande av bokslutet och beviljande av ansvarsfrihet till styrelsen och andra ansvarsskyldiga 7. verksamhetsplanen, budgeten samt anslutnings- och medlemsavgifternas storlek fastställs 8. val av styrelsens ordförande och övriga styrelsemedlemmar 9. val av en revisor eller två revisorer och hans/deras suppleanter 10. behandlas övriga i möteskallelsen nämnda ärenden. Om en föreningsmedlem önskar att ett ärende skall behandlas vid föreningens årsmöte skall han skriftligen meddela detta till styrelsen i så god tid att ärendet kan tas med i möteskallelsen.
12. Ändring av stadgarna och upplösning av föreningen
Beslut om ändring av stadgarna eller upplösning av föreningen skall fattas vid föreningens möte med minst tre fjärdedels (3/4) majoritet av de röster som avgetts vid omröstningen. I möteskallelsen skall nämnas om ändring av stadgarna eller upplösning av föreningen. Då föreningen upplöses används föreningens tillgångar för att främja föreningens syfte på ett sådant sätt som bestäms av det möte som fattar beslutet om upplösningen. Om föreningen blir upplöst används tillgångarna för samma ändamål.
BFF:s historik, 2007 – 2010
av Håkan Eklund
Eftersom BioFoto Finland främst fungerat på pappret fram till registreringen (2010) och etableringen av denna webbplats (2011), presenteras här ett sammandrag av de skeden som lett fram till en operativ förening. Hittills har ju föreningen bara genomgått en lång och långsam födelseprocess.
Från och med nu är det upp till oss medlemmar att göra BFF till en aktiv och dynamisk naturfotoförening.
Det började på Kimitoön
I augusti 2007 inledde Yrkesinstitutet Axxell en förberedande utbildning för specialyrkesexamen för fotografer med naturfoto som specialisering Utbildningen som är 2-årig (deltidsstudier) använder Axxell Brusaby i Kimito som bas. Som kursledare fungerar fotoläraren och fotografen Andy Horner från Åland. Info om kursen hittas på adressen:
http://www.axxell.fi/sv/enheter/kimito/vuxenutbildning/naturfotograf.html.
Utbildningsstyrelsens information om utbildningen hittas på adressen: http://www02.oph.fi/svenska/ops/sefotograf.pdf.
Föreningsidén föddes i Vårgårda
Några av oss som deltog i den första kursen (Nafo 1) 2007 – 2009, tog initiativet till att bilda denna finlandssvenska förening för naturfotografer som ingår i ett nordiskt BioFoto-föreningsnätverk (http://www.biofoto.no). Idén föddes efter att vi deltagit i Naturfotofestivalen i Vårgårda, Sverige hösten 2007 och sett en fin presentation av BioFotos verksamhet. BioFotos ”moderförening” finns i Norge, med många olika lokalavdelningar. Eftersom det också fanns en snabbt växande lokalförening också i Sverige (http://www.biofoto.se/) resonerade vi: ”varför inte också i Svenskfinland?”
Fyller ett behov
Trots att många aktiva finlandssvenska naturfotoentusiaster är medlemmar i den finska föreningen Suomen Luonnonvalokuvaajat ry (http://www.luontokuva.org/), som är en helfinsk förening, anser vi att det finns behov av en finlandssvensk förening där vi kan fungera på vårt modersmål, skapa våra egna nätverk och helt fritt pendla mellan ”två kulturvärldar”, dvs. den finska och den skandinaviska. Det fanns ju inte heller från tidigare någon aktiv naturfotoförening i Svenskfinland. Vi gjorde slag i saken. Jag mejlade BioFotos norska ordförande Kai Jensen 6.11.2007 och hans svar (12.11.07) var positivt. Den 29.11.07 kontaktade jag BioFoto Sveriges ordförande Kyösti Ylinen, som också understödde vår ide´; både i Norge och i Sverige var man glada över att få en etablerad kanal till Finland med svenska som kommunikationsspråk. Sagt och gjort. Den 27 januari 2008 bildade vi BioFoto Finland under ett Nafo-kursveckoslut i Kimito, och tillsatte en tillfällig styrelse (Håkan Eklund, ordf., Lotta Broman, sekr., Roger Sjölund, kassör, Jonatan Hedberg och Andy Horner). I Naturfotografen nr 1/2008 och i nr 4/2008 fick vi lite spaltutrymme, där BioFoto Finland för första gången presenterades. Vi fick ett utrymme på BioFotos hemsida där det fanns en del information om oss. Vi insåg snabbt att vi borde skapa en egen webbplats för effektiv kommunikation och presentation, men hittade ingen som ville åta sig uppdraget.
Mellanåret 2009
Ursprungligen hade vi inte tänkt registrera föreningen, utan bara fungera som en ”kompisgrupp”, men vi insåg att det inte skulle fungera i längden. För att kunna utveckla föreningen krävs mera struktur och organisation, och som registrerad förening har vi större möjligheter att få understöd. Sommaren 2009 stannade allt upp när det kom information från Norge om en märklig ”palatskupp”, där föreningens ordförande, medlemstidskriften Naturfotografens redaktör och en del andra viktiga personer i föreningen med koppling till styrelsen planerade att starta en egen kommersiell naturfototidskrift i Norge (Natur & Foto) där plötsligt medlemstidskriften planerades ingå som ”underhyresgäst” i en helnorsk publikation. Det blev ett stort motstånd från fältet som ledde till att både ordförande och tidskriftsredaktör avgick. I min fotoblogg på Fotosidan.se (http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/34757.htm) skrev jag kort om den märkliga situationen.
Tänkte om
Strulet i Norge gjorde att vi tappade inspirationen för en tid, och undrade om det var någon vits att fortsätta att utveckla en finlandssvensk lokalavdelning till norska BioFoto om moderföreningen höll på att ”spricka i sömmarna” av inre konflikter. Men sen tänkte vi om, vi hade ju inget att förlora på att bilda föreningen ändå. Om det skulle visa sig att medlemstidskriften Naturfotografen skulle upphöra, kontaktade vi Camera Natura i Sverige som i såfall skulle bli vårt alternativ till ”medlemsförmån”, trots att de inte ville ha något med föreningsverksamhet att skaffa. Förstås insåg vi att det skulle vara bäst om Naturfotografen kunde fortsätta som medlemstidskrift med stark medlemskoppling, dvs. där också vi kunde bidra med material i varje nummer.
Registrering
För säkerhets skull beslöt vi att registrera BioFoto Finland i Patent- och registerstyrelsens föreningsregister. Handlingar lämnades in senhösten 2009 och den 10.6.2010 antecknades vi i föreningsregistret som registrerad förening. BioFoto Finland r.f. fanns nu ”på riktigt”, juridiskt korrekt enligt finländsk lagstiftning. Som registrerad förening har vi större möjligheter att söka om understöd. Vid första försöket fick nobben från Konstsamfundet. Däremot lyckades det bättre vid nästa försök; den 24.3.2010 fick vi meddelande från Svenska kulturfonden att de beviljar oss 4000 euro för etablering av webbplats samt för utställningsverksamhet. Allt för att vi skall kunna synliggöra oss i Svenskfinland. I april 2010 var Roger Sjölund (kassör) och jag (Håkan Eklund, ordf.) med på Svenska kulturfondens stipendieutdelningsfest i Åbo som representanter för föreningen.
Första mötet
I samband med den finska naturfotoföreningens ”Vuoden Luontokuva” -festival i Helsingfors 17.10.2010 höll vi vårt första medlemsmöte som registrerad förening. Vi gick igenom de godkända stadgarna, gick igenom senaste års händelser, konstaterade att vi hade 19 betalande medlemmar och bestämde datum för vår första officiella årsmöte att hållas i Estland 28.5.2011. Närvarande vid mötet söndag 17.10.2010 på Restaurang Kuukuu, Museigatan 17, Helsingfors: Tor Ahlstedt, Roger Sjölund, Andy Horner, Jonatan Hedberg, Annika Welling-Nyberg, Eva Ehrnsten, Philipp Lehmann, Henrik Lund, Johan Andersson och Håkan Eklund.
Egen webbsida
Under sommaren 2010 höll jag och Paul Söderholm en fotokurs för Hangö sommaruniversitet. Jag råkade nämna BFF:s ”webbdilemma”. Paul som till vardags jobbar som IT-ansvarig på Åbo Underrättelser, men som också har egen firma och är själv mycket fotointresserad, lovade att hjälpa oss trots att han hade händerna fulla med mycket annat. Under senhösten 2010 började han jobba med att etablera en webbplats. Några av medlemmarna, bl.a. Eva Ehrnsten och Jonatan Hedberg, har också varit med på ett hörn. Men som det brukar blev det förseningar, men i mars 2011 kunde BFF:s nya webbplats publiceras. Ett nytt skede i BFF:s historia har därmed sett dagens ljus. Eftersom medlemmarna finns utspridda längs en lång kust, från Lovisa i öster till Karleby i norr, kommer denna webbplats att utgöra vår viktigaste mötesplats – och vårt visitkort utåt. (Webbsidan förnyades av Bamce Fabricius och fick nya funktioner år 2013. Red.anm.)
Åbo, 12 mars 2011. Håkan Eklund
2012-2019
Mitt sjunde och sista år som ordförande för BioFoto Finland har nu kommit till sitt slut. Time flies when you are having fun. Det blir nya tider och utmaningar för oss alla. Det känns passande att reflektera över allt vi åstadkommit på dessa sju åren.
Eftersom BioFoto Finland är en mycket ung förening har mycket tänkande kretsat kring det praktiska, inte minst hur vi ska få till smidiga sätt att sköta kommunikation och administration. Det första som görs redan på årsmötet i Mässkär 2013 är att BioFoto Finland går in på sociala medier och bildar sin egen Facebook-grupp som fungerat bra. Samma år tog vi Membra, ett program för medlemshantering, i bruk. Detta har underlättat hantering av medlemmarnas kontaktuppgifter, digitala medlemsfakturor och bokföring.
En smidigare webbsida har byggts upp där medlemmarna lätt kan ladda upp sina bilder och få information om allt som händer och sker i föreningen.
Föreningen har ordnat otaliga utställningar, stora och små. Här övergick vi från att var och en köpte billiga ramar på IKEA till att tänka mera inhemskt och närproducerat. Föreningen har bekostat ramar av grånade plankor tagna från en nedfallen gammal lada, tillverkade av en snickare. Ramarna har gett ett kraftfullt naturnära och stiligt enhetligt utseende som passat våra bilder. De har ställts ut i många sammanhang, till exempel på Tobaksmagasinet i Jakobstad, Jorvs sjukhus, Villa Elfvik, naturcentret Haltia och i både Sverige och Norge.
Föreningen har ordnat med olika fotoworkshops med teman som fjärilar, landskap och nattfotografering, med ledare från Sverige och våra egna medlemmar som delat med sig av sitt kunnande. Vi har byggt vår egen camera obscura, paddlat, fågelskådat och fotograferat temat ”Mitt 100- åriga Finland". Vi har besökt landskap vid kust och inland, urskogar, bunkrar och mycket annat. På hemväg från en workshop i Andalusien med Patrik Larsson 2017 gör föreningen sin entré på Instagram.
Föreningen har också startat ett samarbete mellan de tre nordiska länder där BioFoto är verksamt. Tillsammans med BioFoto-damer från Norge, Sverige och Finland har vi lyft och stöttat den naturfotografiska kvinnans roll till samma nivå som den naturfotograferande mannens. BioFoto har också tagit ett ansvar att med våra naturbilder förmedla och belysa den negativa påverkan vi människor utsätter naturen för.
BioFoto Finland arrangerade 2017 utmaningstävlingen mellan de finlandssvenska fotoklubbarna där det stående temat är ”Natur”, specialtemat detta år var ”Mitt Finland”. För att hantera tävlingen reserverade vi domänen fototavling.fi, där Bamce Fabricius satte upp en webbsida med funktionalitet för ändamålet. Sidan är konstruerad för att användas även för kommande tävlingar.
Vår gedigna årsbok har utkommit alltsedan 2012.
BioFoto Finland är en fungerande fin naturfotoförening som har potential till allt medlemmarna vill uppleva och lära sig. Endast fantasin sätter gränser.
Nu tackar jag för mig, det har varit mer än intressant och lärorikt. BioFoto Finland rocks, låt nikonerna och canonerna mm sjunga fritt och vilt!
Heidi Holmlund
28.3 2020
Om oss
BioFoto Finland rf. är Finlands första svenskspråkiga naturfotoförening. Vi är ett glatt gäng med fotoentusiaster från hela svenskfinland. Vårt kärnområde omfattas av de kustsvenska landskapen Österbotten, Åboland, Åland och Nyland – men vi välkomnar förstås både nybörjare, amatörer och professionella fotografer varifrån som helst i landet. För närvarande har vi ca 110 medlemmar.
Vi finns till som ett alternativ för den som vill utveckla sin fotohobby och umgås med likasinnade på svenska.
Vi ordnar utställningar med medlemmarnas bilder, utflykter och kurser med inspirerande dragare och tävlingar för medlemmarna.
BFF är en registrerad förening i Finland, men fungerar också som en lokalförening inom det nordiska BioFoto-nätverket med moderförening i Norge.
Webbsidans bilder och fotografier:
All copyright för fotografier på dessa webbsidor tillhör fotografen för respektive bild. Fotografierna får inte användas för något som helst ändamål utanför de här webbsidorna utan fotografernas skriftliga tillstånd. © All rights reserved. No images on this website may be used without explicit written permission by the photographer.
Underkategorier
Fotoklubbar i svenskfinland
- Amatörfotografklubben i Helsingfors - Nordens äldsta aktiva fotoklubb
- Ekenäs Fotoklubb - Raseborg
- Foto Apertura - Åboland
- Fotoklubben Focus - Närpes
- Fotoklubben Knäppisarna - Vasa och Korsholm
- Fotoklubben Obscura - Åland
- Fotoklubben Optica - Åbo Akademi i Vasa (FaceBook-sida)
- Hangö Fotoklubb - Hangö
- Jakobstads Fotoklubb - Jakobstad
- Kamera67 - Borgå
- Pictura vid Åbo Akademi r.f. - Åbo
BioFoto-föreningar
Övriga fotolänkar