Kolla raderna i "Fotoprat" - tack för mig!

Håkan Eklund (från och med 1.7.2018 friherre, frilansskribent och -fotograf)

 

KOM IHÅG!
- ni är inbokade för en fotoutställnig i Vårgårda, i samband med deras naturfotofestival 2-3.11.2018

- den röda tråden gällande motiv för utställningen är "Nära", dvs. närbilder av olika slag

- passa nu på under sommaren att  ta lämpliga bilder, tillsammans med Patrik Larsson gör ni utställningen när han håller printkurs i Brusaby 12-14.10

 __________________________________________________________________________________________

NAFO 7 (2017-2019) – 19 deltagare
- 17 aktivt med
Kursledare: Håkan Eklund (till 30.6.2018, efter det Mathias Lönnström)

10 har godkänd § 9 = 53 % (per maj 2018)

___________________________________________________________________________________________

År 2/2018


Nästa fotoaktivitet: Ryssland

11 - 16.8, Fotoresa till Vitahavskarelen inkl. björnfotografering/Nafo 7 (se preliminärt program nedan)

_________________________________________________________________________________________

Preliminärt program för 2018

Januari 2018

19 -21.1, Brusaby-veckoslut för Nafo 7: visuellt uttryck, digital arbetsgång med Patrik Larsson. En mycket viktig kurs för att klara § 9. Intresserade från Nafo 6 som behöver repetition är också välkomna. Samling i Brusaby kl.13-tiden (kom till lunch kl. 12 den som vill), sen kör vi igång med Patrik när han är framme. Vi har långa dagar under fredag och lördag (ca kl.22), avslutning under e.m. på söndag. Anmälning till kursen (och logibehov) senast den 8 januari. 15 e/pers/natt i delat rum, 30 e/pers/natt i eget rum.

Februari
10.2, Camera Naturas naturfotodag i Västerås för Nafo 6 o 7 (§§ 9, 3 & 4); kursen betalar inträdesbiljetterna för alla som har tid och möjlighet att vara med. Att se kunniga naturfotografers arbeten är synnerligen viktigt för er egen utveckling; här kan hittas idéer för ett § 4 – projekt. Var och en arrangerar och betalar sin resa själv; Västerås är ju nära Sthlm ... (http://www.trippus.se/eventus/userfiles/88877.pdf). Den som är intresserad och har tid och råd skall meddela mig inom december så bokar jag biljetter som fakturerars Axxell. Detta endags evenemang är populärt och platserna är begränsade.

16-18.2, Brusaby-veckoslut för Nafo 6 o 7. Fredag kl. 13 - 17. Kortkurs om friluftsteknik (Daniel Backman) kartmaterial, kompass, utrustning (skor, kläder, kokutrustning, tält etc.). Lördag kl- 09-12, om årets program, bildvisning. Lunch 12 - 13. Eftermiddagen (13-17) Boris Fagerström, fotograf: om kommersiell fotografering, upphovsrätt och personlig integritet enligt den finska lagstiftningen. Söndag: vinterlandskap, fotografering i fält.

Fotoföreläsningar (upphovsrätt), utskrivning av bilder, gästfotografer (§ 9, 3 & 4).

Mars
2-5.3, Grupp II/Nafo 7/Örnfotografering i Oulanka (§§ 3 & 4). 2.3 = resdag, 3 och 4.3 i örnkoja, 5.3 = resdag. Med Axxellbil.

4-7.3, Grupp III/Nafo 7/Örnfotografering i Oulanka (§§ 3 & 4). 4.3 = resdag, 5 och 6.3 = i örnkoja, 7.3 = resdag. Med Axxellbil.

Logi bokad i Oulanka fältstation (tillhör Uleåborgs universitet). Några Axxellbilar är bokade, men oftast brukar många flyga till Kuusamo för att slippa den långa bilresan, men boka I TID, det är sportlovsveckor ... Meddela till vilken ”örngrupp” du vill tillhöra.

9-11.3, EXPLORE 2018 (vildmarks-och fotomässa), Älvsjö, Stockholm (§ 3 & 4)/Nafo 6 o 7). Nafo 6 har en fotoutställning med temat skog. Kursen betalar inträdesbiljetter för alla intrersserade. Var och en arrangerar och betalar sin resa själv; Älvsjö är ju nära Sthlm (nås lätt med tunnelbana).

April
6-8.4, Tranfotografering vid Hornborgasjön i Sverige (http://extra.lansstyrelsen.se/hornborga/sv/Pages/default.aspx). Här samlas tranor i stora mängder under vårflyttningen (http://web05.lansstyrelsen.se/transtat_O/transtat.asp). Med Axxellbilar. Från Åbo torsdagkväll, nattbåt till Sthlm. Fotografering fredag och lördag. Besök på Fotografiska på söndagkväll, innan vi tar nattbåten tillbaka. I Åbo måndagsmorgon.Var och en bokar själv båt och hyttplats t/r. Jag har preliminärt bokat 4 st 4-personers rum (för att hålla kostnanderna nere). Ett 4- bäddsrum kostar 1395:-/natt inkl frukost på hotell Jula i Skara www.julahotell.se.

21-22.4, Kotka Maretarium & Tropicario i H.fors för Nafo 6 o 7. Fotografering som behövs för § 3. Fotoutflykter till Langinkoski, Kotka och Borgåtrakten. Övernattning på vandrarhem i Borgå. Med Axxellbilar.

Maj
18-20.5, Landskaps- och fågelfotografering i sydösterbottnisk utskärgård (för Nafo 7). Jag har bokat Gåshällan Naturstation i Närpes. Fint läge ytterst i havet. Max 12 personer ryms med i båt. Med Axxellbil från Åbo fredag kl.09.40. Retur söndag (kväll).

28-29.5 § 9 - examination för Nafo 7 (samt några från tidigare kurser). Det är viktigt att ni är med här, att ni sen kan börja fokusera på naturfoto. Och den som måste ta om § 9 har tid att göra det; lärorikt också det att tvingas ta om.

Juni,
1-3.6, Kökarlandskap, växter & fåglar (§ 3 & 4/Nafo 6 och 7). Fredag 1.6 till Galtby, Korpo (några Axxellbilar bokade). Med förbindelsebåt till Kökar fredag kl. 10 (båtresan tar 2,5 h). Möjligt också att ta kvällsturen från Galtby till Kökar, för den som inte hinner på morgonen. Logi bokad på Antons gästhem/tältning på Sandvikens Camping för den som föredrar det. Retur kl.12 från Kökar söndag 3.6.

8-10.6, Fagerö, Kotka med Magnus Östman som lokal guide. En utflykt planerad för Nafo 6, men deltagare från Nafo 7 ryms också med. Med Axxellbil från Brusaby (torsdagkväll?), tillbaka på söndag.

Landskapsfoto, fåglar, insekter, skärgårdsmiljöer är det som erbjuds. Med båt från Kotka t/r. Avfärd från Kotka fredag kl.09.00 (framme 11.00), söndag kl. 17.15 tillbaka till Kotka (framme 19.15). Båtresan är gratis. Övernattning på ön (i gammal skola ombyggd som vandrarhem). Logi kostar 35 e/pers/dygn. Eget sänglinne/sovsäck med. Skolan är nyrenoverad och har en sal med projektorduk för bildvisning; Magnus visar bilder om naturen i östra Finska viken. Han arrangerar också med ljusfällor för insektfångst (nattflyn). Köksutrymmen och bastu finns. Läget är fint i byns utkant, med havsutsikt. Mer om skolan på: http://www.kaunissaarenkoulu.wordpress.com 
Detta är ett intressant ställe i en skärgårdsdel som många kanske inte är så bekanta med.

Juli
Semestermånad. Tid för egen fotografering.

Augusti
11 - 16.8, Fotoresa till Vitahavskarelen inkl. björnfotografering/Nafo 7 (skrolla ner för att se preliminärt program)

September
1.9 Hangö fotofestival/Nafo 6 & 7
28-30.9, Skärgårdsfotografering på Örö (Nafo 7). Från Kasnäs med båt fredagkväll, retur under söndagen.

Oktober

12-14.10, print- och utställningskurs med Patrik Larsson. Nafo 7 - utställningen för Vårgårda produceras.
20.10 , Vuoden Luontokuva/Årets Naturbild - festival i H.fors (Finlandiahuset).

November
1 - 4.11, Vårgårda naturfotofestival/Nafo 6 & 7 i västra Sverige. Nafo 7 har en utställning i Sporthallen (där alla utställningar finns, liksom alla bok- och fotoutrustninsutställare). Avfärd från Åbo torsdagkväll med Viking Linae (incheckning kl. 20), med Axxellbilar. Kursen betalar heldagspass för två festivaldagar. Var och en bokar plats på färjan samt övernattning i Vårgårda. Besök på Fotografiska i Sthlm på söndag kväll, innan avfärd med Viking Line. Tillbaka i Åbo måndagsmorgon. Detta är en fotofestival som ni inte skall missa!

16-17.11, företagarkurs i Brusaby (en mycket nyttig kurs)

23-24.11, § 3 - examination i Brusaby.

December
8-9.12, Brusaby veckoslut.

__________________________________________________________________________________________


Ryska Karelen, augusti 2018
Ledare: Lassi Rautiainen (Articmedia)
Guide i Vuokkiniemi: Julia och Maria Filippova
Våra värdar i Vuokkiniemi: Maria och Mikko Filippova (mat och logi i deras hem)



Fotouppgifter:

1) Kulturlandskap, människor och miljöer i Vuokkiniemi/Venehjärvi/Kostamus
- detta är en gränskultur (jfr med Svenskfinlands kustland ...) där majoriteten av befolkningen är karelare, pratar ”karelska” (dvs. får inte kallas för ryssar ...) som är stolta över sin historia, sin kultur och sitt språk
- detta är en del av det stora ryska riket som staten inte satsar så mycket på, det ser rätt ”fattigt” ut i samhället ”med våra ögon”, vägarna är usla men människorna genuina, gästvänliga och glada över att träffa gäster från Finland (många av de äldre har barn som är gifta och bosatta i Finland); alla är tvåspråkiga (ryska/finska)
- möte med naturskyddsområdes ansvariga i Kostamus; besök i naturskyddsområde


2) Björn, varg, vildmarksnatur
- första och sista kvällen möjlighet till björnfotografering från Lassi Rautiainens fotogömslen inne i gränszonen inkl. vildmarkslandskap (och Forststyrelsens effektivt utnyttjade skogar ...)
- i år finns det inga varg-eller björnungar hos den rovdjursforskare i Vuokkiniemi som vi tidigare träffat

Preliminärt dagsprogram:

 

Lördag 11.8.2018

06.00 Avfärd från södra Finland.  Axxellbil(ar) enligt behov från Kimito. Nylandsgruppen måste räkna med att lämna Ikea/Lahtisvägen kl. 06. Håll kontakt sinsemellan att ni har läget under kontroll.
Det gäller att hålla extremt korta och disciplinerade (tanknings)pauser; räkna med nio timmar på vägen.
15.00 Ankomst till Kuikka, Kuhmo. Inkvartering, packning för björngömsle.
18.00 I björngömsle.

Söndag 12.8

08.00 Frukost

09.00 Avfärd från Kuikka.

10.30 Ankomst Vartius gränsövergång (kom ihåg att ha passet med ...). Vi möts av Aleksandra Davidenko från Kostamus naturpark.
11.30 Lunch i Café Okey. Besök i matbutik (vi kan handla bastuöl, snacks, etc för veckan som kommer).
12:30 Kort vandring i Kostamus (Kekkonens ja Kosygins minnesmärke, Kontokkijärvi strand).
13:30 Besök hos högkvarteret för Kostamus naturskyddsområde, info, vandring längs leder i närområdet.
14:00 Kaffepaus i kontoret. Efter det börjar vi köra norrut mot de karelska byarna; bered er på en urusel landsväg ...
16.00 Besök hos Santeri Lesonen i Venehjärvi (en vacker udde omgiven av Kalevala nationalpark) som berättar om familjens och gårdens/områdets öden och intressanta historia.
20.00 Ankomst till familjen Filippova i Vuokkiniemi. Inkvartering, bastubad och middag.

Måndag 13.8.

08.00 Frukost hos Filippovas. Avfärd tillbaka till Kostamus. ”Lunchpack” med från Filippovas.

10.00 Kort möte i Kostamus naturskyddsområdes högkvarter. Sen tar Juri Krosovski oss med till naturparken för en halv dags vandring i vacker natur. Ta med bra vandringsskor och lite ryggsäck för mat/fotoutrustning.
17:00 Retur till Kostamus, sen tillbaka till Vuokkiniemi.

19.00 Bastu och middag hos Filippovas.

Tisdag 14.8

08.30-9.30 Frukost hos Filippovas.

09.30-13.30 Båtutflykt till Lietosaari. ”Tsäijyt saaressa”.

13.30 Lunch hos Filippovas.

14.30-18.30 Vuokkiniemi ”kyläkierros ja illatsut / Karjalailta tai muu esitys: paikallista kulttuuria (Kataja-ryhmä)”.

19.00 Bastu och middag hos Filippovas.

Onsdag 15.8

09-10 Frukost hos Filippovas, gör klart för avfärd till Kostamus och returresan hemåt.

12.00 Supermarket-shopping i Kostamus, sen till gränsen och över till Finland och de ”släta” vägytorna.

17.00 Middag i Kuikka; packning för björnkoja.

18.00 I björngömsle.

Torsdag 16.8
08.00 Frukost i Kuikka. Chans till morgonbastu.

09.30 Avfärd från Kuikka; retur till södra Finland.

Deltagare:  max 12 (fler ryms inte att bo hos Filippovas i Vuokkiniemi)

Kostnad:

Ca 360 e (inkl. mat, logi, guidning, två nätter i björngömsle, biltransport, båtresa, gruppvisum)

Exempel på utrustning:

Allmänt: ta inget onödigt, fyll inte stora kappsäckar ... (hellre mjuka väskor/ryggsäckar = lättare att packa i bilarna), vi har ont om utrymme när vi åker in i Ryssland med en Axxellbil + Lassis bil. Det är inte mycket i klädväg som behövs, det vi går och står i plus lite ombyte.

- PASSET med! Vi har gruppvisum fixat; sen måste vi fylla i en blankett vid gränsen
- obs: berätta inte ”fulla priset” om det blir frågor av ryska tullare, säg att ni köpt begagnat, sänk priset så lågt ni täcks (säg aldrig mer än 1000 e för en kamera ...)
- egen fotoutrustning enligt ”tillgång” och behov (inget extra med), batteriladdare etc.
- kulled för fotogömsle i Kuhmo samt sovsäck för säkerhets skull (om vi blir kvar över natten, alternativ att vi bara stannar under kväll) samt egen termos
- sänglinne/handduk FINNS i Vuokkiniemi (behöver alltså inte tas med)
- lämpliga kläder för både ”varmt och kallt” ... inkl. regnkläder
- stadiga kängor/el. gummistövlar samt lättare sandaler (ex. innebruk)
- myggnät/-hatt, handskar, långärmat (att skydda sig för myggor)

- liten ryggsäck för skogsvandring; termos med, sittunderlag, regnkåpa
- vattenflaska (alltid bra att till hands hela tiden)
- plåster o dyl., gärna också värktabletter/Immodium för alla eventualiteter
- och det viktigaste: gott humör, tålamod och positiv attityd mot allt som är ”annorlunda”

Här några dagboksbloggar från planeringsbesöket i augusti 2015:

http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/antligen-bjornunge.htm

http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/dar-turismen-inte-fordarvat-kulturen.htm

http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/intressant-granskultur.htm

http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/i-ryssland.htm

Här några dagboksbloggar från besöket i augusti 2016:
http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/pa-forsta-parkett-2.htm

http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/stamningsfullt.htm

http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/i-vuokkiniemi.htm

http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/i-en-granskultur.htm

http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/bland-varg-och-bjorn.htm

http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/en-lang-resa-for-en-bjornbild.htm

Här några dagboksbloggar från besöket i augusti 2017:

https://www.fotosidan.se/blogs/hawk/dagboksnoteringar-fran-ett-bjorngomsle.htm

https://www.fotosidan.se/blogs/hawk/ryssland-1.htm

https://www.fotosidan.se/blogs/hawk/ryssland-2.htm

https://www.fotosidan.se/blogs/hawk/ryssland-3.htm

https://www.fotosidan.se/blogs/hawk/vargkvall.htm

 



ARKIVERAT MATERIAL

Kursstart i Brusaby, Kimito/Nafo 7

Fredag 21.4.2017
Inkvartering för långväga (nycklar från Håkan Eklund, 050-5672213)

Lördag 22.4

10.00 Inledning: Håkan Eklund, kursledare
- om Nafokurser, om examinationer, om årets program, kommande aktiviteter
- kursdeltagarna presenterar sig

12.00 Lunch i matsalen

13.00 Johan Ljungqvist, fotograf
- ta kontroll över din kamera
- naturfotografens utrustning
- bildkomposition och kreativa fototips

Kaffe/te med tilltugg under e.m.

17.30 Middag (var och en väljer själv/i centrum eller eget i internatkök

19.00 Lars Sundström, naturfotograf (Nafo 3), visar bilder och berättar om sitt slutarbete (§ 4) och om sitt fotograferande (och kommande bok)

Söndag 23.4

08.30 Frukost i matsalen

09.15 Johan Ljungqvist, fotograf
- bildredigering med Adobe Lightroom

12.00 Lunch i matsalen

Kaffe/te med tilltugg under e.m.

16.00 Avslutning

 

UTRUSTNING

- ta med kamera + stativ för skogsfotograferingen, samt utekläder och gummistövlar (det kan vara vått i skogen)

________________________________________________________________________

Fotoworkshop, Åland, 18-21.5 (torsdagkväll-söndagkväll)

Kursen
On-location (= studiofotografering i miljö) med fotograf Kjell Söderlund under fredagen och lördagen, vi fotograferar vid Kastelholms slott med studioljus och blixtar. Detta är en viktig kurs för att klara av § 9 – examensdel; kursen följs upp med en studiofotografering i Brusaby under hösten. Under söndagen passar vi på att besöka natursköna ställen med blommande växter, innan vi kör till hamnen i Mariehamn.
Vi jobbar från kl. 09 – 17-tiden på fredag och lördag.

Transport
Med kvällsbåt från Åbo (Viking Grace) kl. 20.55 till Åland torsdag 18.5, vi anländer till Långnäs 01.05 och kör sen till vandrarhemmet i Godby.
Retur från Mariehamn kl.14.25 söndag 21.5, tillbaka i Åbo kl.19.50.
- Observera: var och en bokar och betalar sina färjbiljetter själv! (https://www.vikingline.fi/)
Jag har bokat två Axxellbilar (vill någon ta egen bil, varsågod – men boka själv) till vårt förfogande.

Vi åker med Axxellbilarna från Brusabyk kl.18.30, är det någon som vill komma med därifrån (och lämna egna bilar dit), meddela mig.
Vi parkerar Axxellbilarna intill järnvägsspåret på bilincheckningsområdet för Viking Line (nära slottet, på ”Aura å – sidan”) kl.19.45­­, kom dit i tid med er packning så stuvar vi in allt i bilarna.

Logi
Logi är bokad på Godby vandrarhem. Vi bor kollektivt i två stora rum med 8 bäddar/rum (våningssängar). Pris för 3 nätter inklusive linne och frukost är 70 euro per person. Är det någon som vill bo annorlunda, vänligen arrangera själv (men meddela mig, att jag vet).

Info om vandrarhemmet:
http://www.idrottscenter.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=519&lang=sv

Mat
Frukost serveras i simhallen intill kl. 08.30. Vi äter lunch på olika ställen i området (ex. Stallhagen, Smakbyn). Det finns också eget kök i vandrarhemmet, för den som vill fixa kvällsmaten själv. Bilar finns tillförfogande för ”matutflykter” kvällstid.

Utrustning
Ta med kläder enligt kommande väder (kolla på förhand).
Ta med kamera, stativ, de blixtar som ni eventuellt har, dator, kortläsare, minnessticka, skarvsladd, batteriladdare etc.

________________________________________________________________________

9 – 15.6, Estlandsvecka: landskap, kulturmiljöer, däggdjur, växter, fåglar (§ 9, 3 & 4)
- med två Axxellbilar
- fredag 9.6 till Tallinn med Tallink/Siljas Megastar kl.10.30 från Västra hamnen i H.fors: VAR OCH EN BOKAR/KÖPER BILJETT SJÄLV! + returen
- logi bokat för två nätter på Odensholm (9-11.6), två nätter i Roosta stugby (11-13.6) och två nätter i Toosikannu, Raplamaa  (13-15.6)
- retur från Tallinn till H.fors torsdag 15.6 kl. 13.30 (i H.fors 15.30):VAR OCH EN BOKAR/KÖPER BILJETT SJÄLV!
- faktura via Axxell i efterskott för logi och mat

PROGRAM

Wildlife Photography trip 9-15 June 2017

Contact person: Hakan Eklund

Group size: 12 pax

1 Fri (9th June)                 TALLINN, to Western Estonia
12.30             arrival in Tallinn Port D terminal by Tallink Silja, drive to Dirham harbor in Western Estonia (120 km)

14.30             lunch at Dirham Cafe

16.00             cross by boats to Osmussaar island

18.00             setting accommodation near the lighthouse

20.00             BBQ and photography (sunset and sunrise views)

2 Sat (10th June)               OSMUSSAAR ISLAND

8.00               breakfast

9.00               photography session

13.00             lunch and rest

16.00             photography session

20.00             BBQ and photography

3 Sun (11th June)              To mainland, NOAROOTSI & HAAPSALU

8.00               breakfast on the island

10.00             cross by boats back to the mainland

12.00             check-in at Roosta on arrival (Roosta Holiday Village, tel +372 472 5190)

13.30             lunch at Roosta restaurant

15.00             photography at Noarootsi peninsula (birds and flowers; Hara, Sutlepa, Tahu)

18.00             drive to Haapsalu town

19.00             dinner at Wiigi Café (Tel +372 473 3112)

20.30             photography at Haapsalu; drive back to Roosta

4 Mon (12th June)            LAELATU & MATSALU NATIONAL PARK

7.00               breakfast

8.00               drive to Virtsu

9.30               meet a local botanist; photography at Puhtu-Laelatu Nature Reserve

14.00             lunch at Karuse Railway Station

15.30             photography session at Matsalu

20.00             Beaver boat-trip at Matsalu reedbeds (picnic-dinner with you)

23.30             drive back to Roosta

5 Tue (13th June)              MARIMETSA BOG, to central Estonia; ELK SAFARI

4.00               drive to Risti, visit Marimetsa hiking trail (breakfast with you); photography in bog habitats

11.00             drive to central Estonia, check-in at the Ale-Sepa guesthouse (Toosikannu Holiday Village, tel +372 489 8160)

13.00             lunch and rest, photography in the area

19.00             dinner at the guesthouse (Ale-Sepa)

20.30             Elk safari, 3 hours (Leo Kass, tel +372 5649 5643)

6 Wed (14th June)             TOOSIKANNU

4.00               Elk safari, 3 hours

7.30               breakfast, rest

13.00             lunch at the guesthouse

14.30             drive to Mukre bog, photography in bog habitat

19.00             dinner at Ale-Sepa

20.30             free time, photography..

7 Thu (15th June)             Departure…

9.00               breakfast

10.00             drive to Tallinn Port

13.30             departure by Tallink Silja to Helsinki…

___________________________________________________________________________________________

 1-3.8, Rovdjursfotografering från gömlsen i gränszonen i Kuhmo:  (§ 3 & 4)

___________________________________________________________________________________________

Hangö fotofestival lördag 2.9.2017
Det är viktigt att så många som möjligt kommer med till Hangö fotofestival; att ta del av duktiga fotografers arbeten är lärorikt (fotoutställning med Nafo 5 och 6 med temat skog)
- jag beställer biljett till alla som anmäler sig till mig (asap) på förhand; jag delar ut bokade biljetter vid ingången mellan kl.08 och 08.45
- är det någon som behöver logi, ordnar ni det själva (likaså resa)
- att ta del av kunniga fotografers arbet är en del av er utbildning, och strävan att bli en bättre fotograf
- det är viktigt att ni ser var "ribban" ligger, det är denna nivå som krävs för ex. § 4
- två av bildvisarna är Nafoiter: Lars Sundström (Nafo 3) har en godkänd spec.yrkesexamen och har nyss gett ut sin första bok (en del av hans § 4 - arbete ingår), Oscar Keserci är en Nafo 5:a
- vill ni vara med på fotomiddagen efteråt, skall ni själva anmäla er till arrangörerna (och betala själv)
- om något är oklart, ring (050 5672213) eller mejla

PROGRAM/Hangö fotofestival
Fredag 1.9

PRE-FOTOPARTY, HSF Marine

Lördag 2.9

Kl. 9      PechaKucha Kl. 10 Lars Sundström: Vingbrus (SV) Kl. 11 Oscar Keserci: Nattfotografering och synlighet inom sociala medier (SV) Kl. 12-13   Lunch Kl. 13      Ritva Kovalainen: Många sätt att se naturen (FI) Kl. 14     Heikki Willamo: Möten (FI) Kl. 15     Kaffepaus Kl. 15.30   Serkan Günes: Mindful Photography  (SV) Kl. 16.30   Paneldiskussion: Visual Overload (sv+fi) Kl. 19      FotoDinner, TBA Kl.21       Bildvisning utomhus, TBA

___________________________________________________________________________________________

29.9 - 1.10, Kvarkenfåglar och -landskap, Korsholms fotofestivalen =  30.9. (§ 3 & 4) 

- - - att ta del av duktiga fotografers arbeten är lärorikt

Anmälning till Håkan, snarast (att jag kan beställa biljetter, senast den 20.9)

Fredag 29.9
En Axxellbil från Åbo kl.10.00 och en från Nyland. Under bilresan går det att stanna på olika ställen för att fotografera, t.ex. forsen i Lankoski, intill riksåttan (http://www.lankoski.com/) eller Onnenkoski. Väl i Korsholm lönar det sig att köra via Söderfjärden för att kolla in tranor, om det finns några kvar? De brukar rasta här (och äta upp sig) i många veckor under höstflyttningen och räknas i 10 000-tal. De bryter upp vid 19-tiden, för att övernatta i skärgården Ett ypperligt fototillfälle, om allt stämmer.

Det är bäst att äta middag någonstans i Vasatrakten, innan vi åker ut till pensionatet på Odd Inn, Söderudden.

http://www.oddinn.fi/odd-inn-naturupplevelser-i-varldsnaturarvet/

Lördag 30.9
Tidig morgonfotografering för den som vill. Avfärd till fotofestivalen i Korsholms kulturhus kl.08.00. Registrering 09.30. Festivalprogram kl. 10 – 18. Axxell betalar festivalbiljetten (a´38 e) för alla som anmält sig. Programmet hittas här:

http://www.fotoklubbenknappisarna.com/pages/naturfotofestival2017.php

Festivalmiddag för intresserade kl. 19.30 (skall bokas på förhand till arrangörerna) alternativt tranfotografering vid Söderfjärden kl.18.40. Vi som inte är på festivalmiddagen kan äta vid ABC vid motorvägen innan vi åker tillbaka till skärgården.

Söndag 1.10
Tidig morgonfotografering för den som vill (bilar finns till förfogande). Utflykt till Svedjeham innan vi lämnar skärgården.

Vi kan igen köra via Söderfjärden och kolla in tranorna samt besöka Meteorian (http://www.meteoria.fi/) som dokumenterar områdets speciella historia (= nedslagsplats för meteorit ...).
Saxat från deras hemsida: ”Nedslagskratern Söderfjärden och Meteorian fick stjärnstatus, då Nordens största astronomitidskrift Tähdet ja Avaruus (nr 4/2012) rankade besökscentret bland TOP 8 för Finlands stjärnturister – jämsides med t.ex. väletablerade besöksmål som Heureka och Särkänniemi.

 

___________________________________________________________________________________________

13-15.10, Skärgårdsfotografering för Nafo 7 på Kökar Logi i Antons gästhem (http://visitkokar.com/sv/valkommen) där vi bor i 2-3 personers rum, det finns kök med full utrustning, brasrum, bastu etc. Är det någon som absolut vill tälta, finns det också den möjligheten (Sandvikens camping, några km bort). Ta med 60 e i kontanter för login, som inkluderar sänglinne.Mat: det har varit osäkert med öns matbutik under året, under sommaren fanns mat att köpa i Gästhamnen. Jag kollar läget när resan närmar sig. Bäst att ta med det viktigaste. Det finns kök i byggnaden med all nödvändig utrustning. Vill vi ha ett mål färdig kvalitetsmat, kan vi boka in oss i bageriet i byn, t.ex. lördag e.m - vi kan återkomma till det. Under tidigare resor brukar vi unna oss den lyxen ...Transport: det finns två alternativ att åka till Kökar från fastlandet (Galtby, Korpo), antingen med förbindelsebåten kl. 10 eller kl. 21 på fredagen den 13.10. Båtresan tar 2,5 h. Retur från Kökar söndag 15.10 kl. 12.00. (http://www.alandstrafiken.ax/sites/www.alandstrafiken.ax/files/sodralinjen.pdf).

Jag har bokat en Axxellbil för transport på Kökar; kom gärna med egen bil till Galtby. Vill ni ta egen bil till Kökar (kostar) måste ni ringa 018-25600 och boka in den. För passagerare är båtfärden gratis.

Utrustning: stativ,  kamerautrustning, (filter den som har), varma kläder, bra skor (delvis svår klippterräng vid havet), regnkläder, ficklampa/pannlampa etc.Fotomotiv: skärgårdslandskap. Det finns fantastiskt fina klippstränder inom promenadavstånd från Antons gästhem. Läge för "slow photography" med stativ, trådutlösare och långa slutartider i skymningsljus. Också gott om fina alkärr med vackra knotika klibbalar.Anmälning (per mejl): tas emot inom september.
h. Håkan
_________________________________________________________________________________________

VÅRGÅRDA NATURFOTOFESTIVAL 2-5.11. 2017

 

Vårgårda naturfotofestival har långa traditioner som en av Nordens intressantaste naturfotofestivaler. Att titta på fina bildvisningar är viktigt för er alla, det är denna bildkvalitet som förväntas av er så småningom. Det är också viktigt att se hur olika fotografer presenterar sitt material; en dag är det någon av er som står på scen!

Om vi blir tillräckligt många kör vi dit med två Axxellbilar (tar en halv dag att köra), från Åbo torsdagkväll den 2.11 kl.19.50 (samling vid Viking Line-parkeringen innan bil check-in kl.18.40), vi är tillbaka i Åbo måndagsmorgon 6.11 kl.07.35.

Jag bokar ett biljettpaket åt alla som kommer med. Hela biljettpaketet a´1100 SEK/person betalas av Axxell, gäller alla som meddelat mig om deltagande senast den 30.9, gärna tidigare. Biljetterna gäller för fredagens och lördagens program i Vårgårda, det är inget program på söndag.

Eftersom ni själva måste boka logi i Vårgårda, borde ni göra det NU, dvs. så fort som möjligt.

Det som ni måste boka och betala själv är:


1) Biljett på Viking Line Åbo-Sthlm t/r. Avgång torsdag 2.11 kl. 19.50 med Viking Grace., retur från Sthlm 5.11 kl.20.00 med Viking Amorella
(https://www.vikingline.fi/valitse-matka/aikataulut-yhteydet-satamiin/aikataulut/turku-maarianhamina-langnas-tukholma/)

2) Logi för fredag och lördag i Vårgårda, finns olika alternativ (http://festival.vgfk.se/sv/boende/)


3) Fotomiddagarna ute vid Tånga Hed (där inkvartering finns) kostar 350 Skr/kväll, bokas via deras hemsida (http://festival.vgfk.se/sv/anmalan-och-biljetter/). De här gemensamma ”mat & dryck-kvällarna” är mycket trevliga, där ni har tid att umgås och prata med fotografer/deltagare. Jag har för mig att man kan betala kvällen på ”ort och ställe”.

Festivalprogrammet hittar ni här:
http://festival.vgfk.se/sv/festivalprogram/
https://indd.adobe.com/view/6275b484-3f2c-4faf-a381-16de99afc8ce

Delta gärna i deras fototävling! (http://festival.vgfk.se/sv/fototavling/). Bilderna skall lämnas in senast den 24.10.
När vi var dit med min kurs (Nafo 1) hösten 2007 fick jag både andra och tredje pris ... (köpte fotoböcker på plats för prispengarna).

 __________________________________________________________________________________________

Företagsamhetskurs i Brusaby 18-19.11.2017 (ViGu och NaFo)
- start kl. 09, lördag (9-18)
- avslutning kl. 16, söndag (9-16)
- kursen behövs för § 9

MÅLSÄTTNING MED KURSEN
Deltagarna får en baskunskap om hur man startar ett eget företag och sköter ett företag. Val av företagsform, hur man startat företag, ekonomistyrning och bokföring, marknadsföring, prissättning, moms, fakturering är exempel på områden som vi går igenom. Utbildare är Kalle Sigfrids, professionell företags- och beskattningsföreläsare (www.certima.fi).

FÖRHANDSUPPGIFTER:

  • Läs en introduktion om att grunda företag
  • Bekanta dig med hur man kan göra en affärsplan

KOST OCH LOGI

Morgonmål och lunch äter vi på skolan. Dessutom får vi eftermiddaggskaffe. Middagen kan antingen ätas ute på byn eller tillredas i internatsköken på skolan.
Kostnad: ca 5 € för lunch, 3 € för morgonmål och ca 2 € för kaffet.

Övernattning på skolans internat med egna lakan, priset 11€/natt

________________________________________________________________________________________

24-26.11.2017 Studiefoto med Kjell Söderlund i Brusaby
- kursstart kl. 13.00, fredag
- avslutning kl.15-tiden, söndag

- detta är en av de viktigaste kurserna för att ni skall klara av § 9 portfoliet!
- vi riggar upp för porträttfoto, interiör- och produktfoto etc. i olika klassrum i Brusaby
- eftersom detta är en typ av fotografering som många inte har erfarenhet av, gäller det att vara med nu för att få ett grepp om "systemet"
- kompletterar kursen på Åland i maj (då gällde det ”on location”/= studiefoto i miljö)
- mejla mig om deltagande, och om logibehov
- den som övernattar skall ta med eget sänglinne, handduk

1) LOGI
Vem behöver logi för två nätter i Brusaby 24-26.11?
Ta med: sänglinne o handduk.

2) TIDER

Fredag: e.m. + kväll (lunch kl.12, kursstart kl.13)
Lördag: hela dagen (kl.09 - sent ...)
Söndag: kl.09 -15.00

3) MAT
Fredag: det finns lunch i matsalen kl. 12.
Jag beställer kaffekorg till e.m.
Mat ute i ”downtown” på kvällen. Finns kök i internaten för den som vill kocka själv.
Lördag + söndag: frukost kl. 8.30 för de som övernattar
Lunch i matsalen mitt på dagen. Jag beställer kaffekorg till e.m.
Mat ute i ”downtown” på lördag kväll. Finns kök i internaten för den som vill kocka själv.

4) UTRUSTNING
Egen kamerautrustning + stativ + trådutlösare
Optik som passar för
a) porträtt (från 50 – 120 mm, typ ...)
b) produkt (ta med makro, den som har/dock inte nödvändigt)
c) interiörer (vidvinkel)

Ta med de blixtar som du har
Ta med ficklampa/pannlampa
Ta gärna med egna ”produkter/småprylar” att fotografera

3) INNEHÅLL: (så här skriver Kjell Söderlund)

Kursen kommer att vara upplagd ungefär som tidigare år, med samma grunder och tanke på att undervisningen och de efterföljande övningarna ska möta de krav som ställs i bedömningskriterierna.

Vi kommer att gå igenom följande (ett litet utdrag ur schemat):

Porträttfotografering:
a. Normaluppställning
b. High Key (högdagrar dominerar)
c. Low Key (lågdagrar dominerar)
d. Upplättning med blixt

Produktfotografering:
a. Blanka föremål /glas - vi fotograferar egentligen reflexer och omgivning
b. Struktur - hur belysa - ex med klassisk, kontrastrik belysning/detalj och
ficklampa

Interiörfotografering:
- med små blixtar

_________________________________________________________________________________________

Preliminärt program under 2017

21-23.4, Brusabyveckoslut: kursstart för Nafo 7 (§ 9, 3 & 4)

19-21.5, Miljöfoto/on-location med Kjell Söderlund, Åland (§ 9 – VIKTIG KURS)

9 – 15.6, Estlandsvecka: landskap, kulturmiljöer, däggdjur, växter, fåglar (§ 9, 3 & 4)

1-3.8, Rovdjursfotografering från gömlsen i gränszonen i Kuhmo:  (§ 3 & 4)

2.9, Hangö + fotofestival (§ 9 & 4)29.9 - 1.10, Kvarkenfåglar och -landskap, Korsholms fotofestivalen =  30.9. (§ 3 & 4)

13 – 15.10, Kökarlandskap (§ 3 & 4)21.10, Vuoden luontokuva/Årets naturbild - bildvisningar i Finlandiahuset, H.fors

3 – 5.11, Vårgårda naturfotofestival, Sverige (§ 9 & § 4)17-18.11, Företagskurs för Nafo/Vigu i Brusaby (§ 9) 24 – 26.11, Studiofotokurs i Brusaby med Kjell Söderlund (§ 9 – VIKTIG KURS)

8 – 10.12, Brusabyveckoslut, bildvisningar (bl.a. med Heikki Willamo, Tommy Vikars och Lars Sundström)

____________________________________________________________________________________________

Brusaby i december 2017/Nafo 7 (sista aktiviteten för i år)

Lördag 9.12

09.30, samling i stora klassen (i huvudbyggnaden, där ni hade studiokurs)
Lars Sundström som ni träffade 22.4 under er första dag som Nafo 7:a visar bilder och berättar om arbetet med sin debutbok ”Vingbrus” som kom ut under sensommaren. (http://www.hankofotofestival.fi/forelasare/lars-sundstrom/)

12.00, lunch

13.00, Tommy Vikars som vann titeln Årets Naturfotograf i Europa 2012 berättar och visar bilder (och demonstrerar utrustning) hur man fotograferar vilda djur och fåglar i mörker. Vikars är en naturfotograf utöver det vanliga, som satsar mycket på ett annorlunda och mera konstnärligt bildspråk. (http://www.tommyvikars.fi/)

15.00, kaffe/te

15.30, Heikki Willamo som är en Finlands grand old man inom naturfoto visar bilder och berättar om sina senaste projekt. Willamos senaste bok ”Myyttinen matka”, den 20: e i ordningen, kom ut i början av året och hans utställning med samma tema har visats i Salo konstmuseum samt i Finland fotografiska museum. (http://www.heikkiwillamo.com/)

18.30, middag ute på ”stan”, eller i internaten

20.00, om skogsfotografering, om gömselfotografering (Håkan Eklund)

Söndag 10.12

08.30, frukost

09.10, samling i klassen för instruktioner om dagens skogsutflykt. Med Axxellbilar till skogen.

10.00, demonstration av ett en-mans fotogömsle i skogsmiljö, på Axxells marker i Kimito. Övning inför Kuusamo/örngömsle. Fotgrafering i skog.

12.00, lunch

12.30, töm era rum och lämna nycklarna kvar i internatets kök. Vi avslutar här; jag måste köra upp till Vasa för att hämta Nafo 5 - boken från tryckeriet.

Jag har bokat logi färdigt för alla som anmälde sig under studiefotoveckoslutet. 15 e/pers/natt i delat rum, 30 e/pers/natt i eget rum.

___________________________________________________________________________________________

19 -21.1.2018
Första kursträffen för 2018 med Patrik Larsson i Brusaby. Vi skall fortsätta med § 9, med ”Visuellt uttryck” och ”Digital arbetsgång”. Kolla in vad som står i kriterierna: http://www.oph.fi/download/111392_fotograf_specialyrkesexamen.pdf  Översättningen till svenska är inte bra, många rader är svåra att begripa, men om ni kollar in texten på finska (originalet) så förstår ni bättre.

Patrik är en av kursens viktigaste fotolärare och en mycket bra fotopedagog. Han en känd landskapsfotograf och LR-expert i Sverige. Kolla gärna in Patriks kurser på Moderskeppet på förhand, det är lättare att hänga med och ställa frågor om det är något som ännu är oklart. Detta med ”digital arbetsgång” är tillsammans med att kunna den egna kameran, grunden till fotografiskt framgång.

Ert första och viktigaste mål för året är § 9 – examinationen 28 – 29 maj. Som ni kanske insett så är den en rätt omfattande och krävande examensdel; ta genast itu med den! Den kräver en del bild- och textarbete; ni har sett några godkända arbeten i Brusaby som visar vad det handlar om.

Precis som Kjell Söderlund förklarade i höstas så motsvarar en godkänd § 9 en Yrkesexamen som fotograf, och då vill förstås etablerade fotografer att ni också skall kunna leva upp till den titeln också.  Och för att kunna gå vidare och avlägga Specialyrkesexamen, gällande naturfoto (som de flesta av er helst vill syssla med) behövs en godkänd § 9. Med avsikt höll jag tillbaka fotoutflykter i naturen under 2017, att ni främst skulle fokusera på grunderna som behövs för § 9. I år blir det mera natur.

Men för att beta av några av de återstående delarna i § 9, visuellt uttryck och digital arbetsgång, har vi nöjet att ha Patrik Larsson som resursperson i Brusaby 19 -21.1 för att reda ut just de delarna. Detta handlar ju om allt sådant som krävs för att få till en bra bild, enkelt sagt, både vid fotografering, efterbearbetning, arkivering och leverans.

Patrik skall också hjälpa er med frågor och svar rörande Lightroom, samt utskrivning av bilder och delar gärna med sig av sin erfarenhet av landskapsfotografering, utrustning, utställningar, resor.

Dagarna kommer att gå fort ...Vi har också ett avtal med Patrik gällande bildkritik på distans (som han får berätta om, Nafo 6 står i turen i år/ni följande) men nu när han personligen är på plats kan var och en av er ta med några bilder att visa upp, som Patrik ger konstruktiv bildkritik på i något skede.

Patrik kommer med flyg till H.fors kl.11 på fredag 19.1 (vem av er kan plocka upp honom från flygfältet?) och vi kör igång i Brusaby vid 14-tiden. Sen håller vi på till söndag e.m. Som ni vet brukar det bli sena kvällar, speciellt under fredagen. Den som övernattar skall ta med eget sänglinne och handduk (om det är jättekallt, ta gärna sovsäck ... ibland ojämn värme i vissa internat).

Under veckoslutet skall vi också kolla in gruppindelningen för Kuusamofotograferingen (kungsörn) i början av mars, samt diskutera programmet för 2018.

___________________________________________________________________________________________

16-18.2, Brusaby-veckoslut för Nafo 6 o 7. (Anmälning senast den 2.2/behövs för logi och mat)

Fredag 16 februarii
Kl 13 - 17, kortkurs om friluftsteknik (Daniel Backman) kartmaterial, kompass, utrustning (skor, kläder, kokutrustning, tält etc.). Kunskap som skall ingå i ert § 3 - arbete senare under året.
Under kvällen (efter middag) skall vi ta itu med Pecha Kucha bildvisningar (20 x 20), dvs. ni skall visa en sammanhängande bildserie med 20 bilder som visas under 20 sekunder. Lite info om detta hittas på https://www.biofoto.fi/nafo-fotoprat. Vi kör igenom så många vi hinner med.

Lördag 17 februari
Kl 09-10, om årets program, om examinationer, etc.
Kl 10-12, Niclas Rantala (Nafo 5) berättar om sitt § 4 arbete och visar bilder från Svalbard
Lunch 12 - 13
Kl 13-17, fotograf Boris Fagerström: om kommersiell fotografering, upphovsrätt och personlig integritet enligt den finska lagstiftningen. Kunskap som behövs för ert § 9 - arbete i maj.
Efter middagen på kvällen fortsätter vi med
- Naturfoto i Finland (Håkan Eklund)
- 20 x 20 - bildvisning.

Söndag 18 februari
Kl 09 - 12, om fotografering under vintern, utrustning, sen fotografering i fält
Lunch kl 12 - 13
Kl 13 -  e.m, fotografering i fält

________________________________________________________________________________________

6-8.4, Tranfotografering vid Hornborgasjön i Sverige (http://extra.lansstyrelsen.se/hornborga/sv/Pages/default.aspx). Här samlas tranor i stora mängder under vårflyttningen (http://web05.lansstyrelsen.se/transtat_O/transtat.asp). Med Axxellbilar. Från Åbo torsdagkväll, nattbåt till Sthlm. Fotografering fredag och lördag. Besök på Fotografiska på söndagkväll, innan vi tar nattbåten tillbaka. I Åbo måndagsmorgon.Var och en bokar själv båt och hyttplats t/r. Jag har preliminärt bokat 4 st 4-personers rum (för att hålla kostnanderna nere). Ett 4- bäddsrum kostar 1395:-/natt inkl frukost på hotell Jula i Skara www.julahotell.se.

21-22.4, Kotka Maretarium (fiskar) & Tropicario (kräldjur) i H.fors för Nafo 6 o 7. Fotografering som behövs för § 3. Fotoutflykt till Langinkoski, Kotka efter akvariefotograferingen. Övernattning på vandrarhem i Borgå. Följande dag kör vi till H.fors för att fotografera ormar och ödlor i terrarier (Struegatan). Med Axxellbilar/privata bilar.
Vi som kommer från västra Finland kör till Borgå på fredagskvällen, för övernattning i vandrarhem.

_______________________________________________________________________________________

20-22.4, Kotka Maretarium & Tropicario i H.fors för Nafo 7. Fotografering som behövs för § 3 (fotografering vid akvarium/terrarium).

Fredag 20.5.2018
Avfärd med Axxellbil från Åbo kl. 18.00. Via Helsingfors till Borgå. Vem kommer med i Axxellbilen?

Övernattning på vandrarhem i Borgå. 2 st två-personers rum, och 1 st tre-personers rum har bokats (plus mitt rum). Var och en fixar sin egen mat (köp egen mat för lördagens frukost). Finns kök och kylskåp i vandrarhemmet.

Lördag 21.5
Efter (egen fixad) frukost, avfärd från Borgå till Kotka kl. 08.45. Samling vid Kotka Maretarium kl. 10 (jag köper biljetter åt alla). http://www.maretarium.fi/fi/
Fotografering av fiskar i akvarium.
Lunch i Maretariet.
Fotografering vid Langinkoski (landskap). Sen tillbaka till Borgå. Enligt behov fotografering i Gamla stan/omgivande områden. Övernattning på vandrarhem i Borgå.

Söndag 22.5
Efter lunch, avfärd kl. 09 från Borgå till Helsingfors. Samling vid receptionen till Tropicario (Sturegatan 27) kl. 10 (jag köper biljetter åt alla). http://www.tropicario.com/se_index.html
Fotografering av reptiler i terrarium.
När vi är klara åker vi hemåt; lunch längs vägen.

Den som inte behöver logi, eller transport, kan själva ta sig till Marietariet i Kotka, samt Tropicario i H.fors. Jag betalar inträdesbiljett (grupp). Dvs. alla som vill ha en sådan skall komma samtidigt till biljettluckan kl. 10.

__________

18-20.5, Gåshällan Naturstation i Närpes. Landskaps- och fågelfotografering i sydösterbottnisk utskärgård. Fint läge ytterst i havet. Max 12 personer ryms med (= max för båt).

Gåshällan
http://www.gashallan.fi/content/naturstation-g%C3%A5sh%C3%A4llan-0
Inkvartering
(http://www.gashallan.fi/content/utrymmen)
- ön är ca 1 km lång och 10-200 m bred,
- häckande fåglar begränsar rörelsefriheten på ön 1.5-15.7, men allt är nära (= lätt att fotografera fåglar)
- det finns begränsad el-kapacitet (solceller)
- bastu med "Finlands bästa bad"

Motiv:
-skärgårdslandskap inkl. kvälls och nattfotografering vid havet
-fåglar (flyttande, häckande)

Utrustning
- det brukar alltid vara kallt ute i havsbandet under tidig vår, ta med kläder för ”vinterbruk” (kolla väderprognos)
- var och en tar med egen mat och dricksvatten (kök finns) för fredagsmiddag, hela lördagen och frukost för söndag (vi kan handla en del av maten i ABC Lappfjärd där vi äter lunch)
- ta med eget sänglinne/handduk (filtar finns) eller egen sovsäck
- kamerautrustning, stativ, gärna kikare
- extra batterier/batteriladdare

Fredag 18.5
-Jaana Santalahti hämta Axxellbilen kl.07.30 från Brusaby
-avfärd från Åbo kl. 08.30 (c. 230 km till Lappfjärd ABC)
- jag tar egen bil med, blir kvar i Österbotten på söndag
-kaffe/te – paus längs riksväg 8
-ankomst Lappfjärd ABC ca kl.12 (lunch/ev. matköp)
- ankomst till båthamnen i Kalax, Närpes kl. 14-tiden: med Henrik Backas båt (tfn 040-5929500/Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) ut till Gåshällan
-fotografering till midnatt

Lördag 19.5
-fotografering hela dagen på ön.

Söndag 20.5
- avfärd från ön kl.11.30
- tillbaka i Kalax, Närpes 12.30-tiden
- lunch längs vägen
- i Åbo vid 17-18 tiden
- Jaana till Brusay med Axxellbil

___________________________________________________________________________________________

1-3.6, Kökarlandskap, växter & fåglar (§ 3 & 4/Nafo 6 och 7). Fredag 1.6 till Galtby, Korpo (en Axxellbil/Forden är bokad). Med förbindelsebåt från Galtby, Korpo till Kökar fredag kl. 10 (båtresan tar 2,5 h).Reservera 1.5 - 2 h körtid från motorvägen/Nylandsvägen i St Karins (två färjor att använda) ut till Korpo.

Möjligt också att ta kvällsturen från Galtby till Kökar, för den som inte hinner på morgonen.

Logi bokad på Antons gästhem/tältning på Sandvikens Camping för den som föredrar det. Utflykt till Källskär (+ sälskådning) under lördagen. Vi far ut med Gunnar Sundströms storbåt kl. 09. Ta med lunchmat och vatten. Heldagstripp.  Retur kl.12 från Kökar på söndag 3.6. Välkommen med.

___________________________________________________________________________________________

8-10.6, Fagerö, Kotka med Magnus Östman som lokal guide. En utflykt planerad för Nafo 6, men deltagare från Nafo 7 ryms också med. Med Axxellbil från Brusaby under fredagen, tillbaka på söndag.

Landskapsfoto, fåglar, insekter, skärgårdsmiljöer är det som erbjuds. Avfärd från Kotka fredag kl.18.15 (framme 20.15), söndag kl. 17.15 tillbaka till Kotka (framme 19.15). Båtresan är gratis. Övernattning på ön (i gammal skola ombyggd som vandrarhem). Logi kostar 35 e/pers/dygn. Eget sänglinne/sovsäck med. Skolan är nyrenoverad och har en sal med projektorduk för bildvisning; Magnus visar bilder om naturen i östra Finska viken. Han arrangerar också med ljusfällor för insektfångst (nattflyn). Köksutrymmen och bastu finns. Läget är fint i byns utkant, med havsutsikt. Mer om skolan på: http://www.kaunissaarenkoulu.wordpress.com 
Detta är ett intressant ställe i en skärgårdsdel som många kanske inte är så bekanta med.